Skocz do zawartości

[szprychy] kalkulatory długości szprych

bendus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakiś czas temu, szukając czegoś, przebrnąłem przez sporą część tematów w dziale "koła" i zauważyłem, że dosyć regularnie pojawiają się pytania o dobór długości szprych do danego zestawu obręcz/piasta.

Żeby ułatwić sprawę, pozwolę sobie skompilować krótką listę programów i online'owych kalkulatorów do obliczania długości szprych.

Lista nie zawiera oczywiście wszystkich stron i programów, ale sądzę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Niektóre z nich zawierają spore bazy danych obręczy i piast więc wybrani szczęśliwcy nie będą nawet musieli brać do ręki suwmiarek.

Kalkulatory online:

- Sapim Spoke Length Calculator - przejrzysty i z rysunkami obrazującymi poszczególne pomiary

- DT Swiss DTool - zawiera dużą bazę piast i obręczy

- Applied Thought SLC - dosyć zaawansowany kalkulator

- WheelPro SLC

- SLC by Dan Halem - posiada sporą bazę piast i obręczy

- United Bicycle SLC, ProMechanics SLC, Ken's Bikes, Spokes!, BeyondBikes.com

- proste kalkulatory, wymagający oddzielnego liczenia długości szprych na każdą ze stron.

Programy:

- Machinehead Spoke Length Calculator - prawdziwy kombajn dla zupełnych zboczeńców. Pod uwagę bierze nawet takie zmienne, jak odksztalcenie zmianę średnicy obręczy pod wpływem naciągu szprych, itp.

- Spokeman - polski, freeware'owy programik

- Spocalc (niekoniecznie program, ale..) arkusz do Excel'a obliczający długość szprych. zawiera sporą bazę piast i obręczy.

• 1 rok później...
Napisano

Może jakies uaktualnienie ktoś postarałby się zrobic?

Przynajmniej połowa z tych programów jest przestarzała, albo ma nieczytelną formę...

Albo wypisać w tym temacie przydatne parametry popoularniejszych piast i obręczy?

• 1 rok później...
Napisano

Poda mi ktoś może wymiary piast XT FH-M756 ? Nie bardzo chce mi wyjść z generatora jakie szprychy zastosować i ile będą ważyły koła...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

żeby na to odpowiedzieć trzeba znać ERD obręczy :

Diameter / ERD - wymiar ERD obręczy równy odcinkowi między łożami nypli biegnącemu po średnicy. Podany jest najczęściej w opisie obręczy lub w dokumentacji technicznej PDF na stronie internetowej producenta.

http://www.sutherlandsbicycle.com/rimdiametersystem/

Można też wrzucić piastę i obrecze do kalkulatora i sprawdzić czy szprychy mają taką samą długość :

http://www.dtswiss.com/SpokesCalc/Calculator.aspx

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ma pytanie czy ktoś ma piaste WinZip disc i obręcz dartmoor Voo Doo i czy może wie jaka trzeba mieć długość szprych bo z tymi kalkulatorami nic mi nie wychodzi z tym liczeniem

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Dorzucam kolejny odnośnik z gatunku przydatnych:

http://www.tech-mavic.com/

Login: mavic-com

Password: dealer

Znajdziecie tam szczegółowe dane nt. produktów Mavica, w tym dane o ERD obręczy (tutaj jako "spoke suport diameter") przydatne do obliczania długości szprych.

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Fajne stronki :D Wie ktoś może czy całkowitą długość piasty (parametr Axle width) mierzy się od końców konusów czy od końców nakrętek kontrujących?

Pzdr!

Napisano

Znalazłem taki oto kalkulator długości szprych. Jest przejrzysty i posiada dużą bazę obręczy oraz piast - coś dla tych, którzy nie posiadają suwmiarki ;)

wychodzą mi różne wartości wzgledem kalkulatora dt swiss

może mi ktoś policzyć długość szprych dla kół:

obręcze dt x470 disc

piasta tył dt 340 6 śrub

piasta przód novatec d711

3 krzyże 32 szprychy

http://picasaweb.google.pl/piotrgrzes/Szprychy#5495298498166102882

w kalkulatorze dt swissa jest coś takiego jak flange distances, nie wiem czy to jest to samo co w pro wheel builder. Względem tego długości mierzone suwmiarką w piaście dt nie zgadzają się z podanymi domyslnie przez kalkulator dt

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Czy to możliwe żeby po prawej i lewej stronie wyszły podobne długości szprych przy różnych kołnierzach piast?

Print Scriny z kalkulatora ProWheelBuilder.com

https://picasaweb.google.com/100862429690875540986/Szprychy#

Dla jasności tylna obręcz to ZTR Olympic

Z przodu na tej samej piaście miałem szprychy różniące się o 2mm (przy dwóch obręczach)

Chyba że podane wymiary są złe, np. przedniej piasty, mi troszeczkę inne wielkości wychodzą.

Napisano

Po to są różne wysokości kołnierzy, aby szprychy zarówno z lewej jak i prawej strony były takiej samej/podobnej długości. Zauważ, że obręcz nie jest idealnie pośrodku kołnierzy ;)

Mimo wszystko polecam isc do zaprzyjaznionego warsztatu, niech zaplota wstepnie koło i sprawdza jaka dlugosc bedzie ok. Z kalkulatorami różnie bywa.

Napisano

O tym, że różne kołnierze są po to by były podobne długości szprych to nie wiedziałem :D

Ciężko żeby mi wyliczył jakiś serwis, bo jak na razie mam tylko przednią piastę przy sobie. A szprychy chcę zamówić Mac424 więc nie mam jak wstępnie zapleść.

Pokazało mi że przód

lewa strona 266,7

prawa strona 267,5

tył

lewa strona 260,8

prawa strona 260,5

Wziąć przód 266 i 268 a tył 260?

• 2 miesiące temu...
Napisano

Z kalkulatorem sapim... coś z nim jest nie teges, obliczenia dla koła: wysoki kołnierz, niska obręcz z podwójnym kapslem, zaplot na 3 krzyże. długość szprych wyszła 301mm. Pierwsza próba zaplotu na 3 wyszła marnie. Kolejne podejście na 4 wyszła idealnie nawet bez wstępnego naciągu szprych. Wszystkie wymiary były mierzone suwmiarką. I dla 4 krzyży długość wskazywał 311mm. WTF?!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...