kurt_hectic Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Cześć, Mam nadzieję, że jakiś znawca od razu wpadnie na pomysł co jest grane. Otóż jeżdżę na leciwych już hydraulikach tektro auriga comp. Dawały radę przez lata, ale przedni od 2 miesięcy ostro się buntuje Otóż ustawiam go na sucho zaciskając klamkę i odkręcając śrubki, jest idealnie po środku, po obu stronach tarczy mam 1,5 mm luzu, kręci się idealnie, wszystko jest mega proste. Mam w miarę nowe koła i tarcze. ALE, gdy dosiadam rumaka to od razu jest maga obcieranie, przy skręcie w lewo jeszcze gorzej, ale tak na maxa, nie ma mowy o jeździe... Pytanie dlaczemu? Czyżby widelec był zbyt gibki? Serwisuje go regularnie, wszystko wydaje się być w porządku. RS SID WC XX. 100mm. Jedynym rozwiązaniem jest mordowanie się przez 20 minut i ustawianie ręcznie tak aby tarcza była 0.2mm od prawego zacisku i jak najwięcej miejsca było po lewej stronie, tak aby podczas jazdy i skręcania w miarę nic nie obcierało... Nie słyszę, żeby coś obcierało ale czuję, że jadę za wolno- także cały czas tam wszystko lata, pracuje, obciera i marnuje mi moc Jakieś rady jak mam testować te cylindry w hamulcach? One nie są symetryczne, ale zgaduję, że nie mają być, prawda? Jeśli mają, a nie są to co zrobić aby były? Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Pewnie tłoczki po takim czasie zrobiły się leniwe i nie cofają się do końca (dolewałeś może oleju przed wymianą klocków?). Oś koła 15mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Piasta nie ma luzów na konusach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Oś 9. Oleju nie dolewałem od lat, bo klamki są twarde...I tak jeden tłoczek nie chowa się tak bardzo jak drugi, myślałem, że taka ich natura. One muszą być idealnie symetryczne? Jak tak to mamy powód. I od razu proszę o radę co z tym zrobić, czyściłem je z zewnątrz, ale nic to nie zmieniło. To nie wina kół, ani tarcz na 100% bo te wymieniłem. Na starym i nowym zestawie jest ta sama historia, na 100% to sam zacisk hamulca / widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blueforce Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 1.Chwyć za koło w położeniu 12, i spróbuj ciągnąć w lewo-pchać w prawo-niepowinno być luzu, jedynie obręcz może się wyginać(lekko) 2. Oś koła/ szybkozamykacz dokręć/zamknij z odpowiednią siłą 3. Na postoju- zobacz na odległość lewego iprawego klocka od tarczy, ściśnij mocno klamkę, puść- powinny wrócić do takiej pozycji, by nie obcierały/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2018 No nic się nie odgina, koła są nowe. Napiszcie proszę co z tłoczkami mam zrobić, żeby pracowały jak za młodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Jak masz oś 9mm to o sztywności z przodu nie ma mowy. Nie zaciskaj zamykacza na siłę bo zniszczysz piastę. Doprowadź zaciski hamulcowe do ładu (trzeba rozebrać, wyczyścić, wymyć, nasmarować, poskładać - świetna zabawa na długie jesienne wieczory). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2018 No jednak dokładniejszy opis by się przydał, poszukam jutro w pracy Jasne, że 9 to nie 20, ale ja nie narzekam, mam kłalitne kółeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Gdzieś tu niedawno ktoś pokazywał relację foto z takiego zabiegu. Poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Poszukam... Póki co cyknąłem fotkę. Z ciekawostek to ...tarcza wali po zacisku, wtf? Ale jak widzicie klocki nie są ustawione symetrycznie, mam rozumieć że to jest problemem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Według mnie jest spore prawdopodobieństwo, że tak. Ja tam swoje rozepchałem lekko na chama, żeby w ogóle móc włożyć klocek ( jedna okładzina poszła się grzać, więc jeden tłoczek wystawał bardziej ). Jednak jest to nieco ryzykowna metoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Do 160 nie potrzebuję żadnego adapera, prawda? Zastanawiam się o co chodzi z tym śladem na zacisku... (Foto z internetu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 @kurt_hectic może Twój problem tkwi w braku podkładek pomiędzy mocowaniem w widelcu a zaciskiem . Raz że dadzą dystans i może ustanie ocieranie, dwa że dzięki nim płynniej reguluje się kąty. Przyszlo mi to do glowy przeglądając różne fotki i trafiłem chyba na taki sam amortyzator: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2018 No nie mam, to błąd? Żebyśmy się zrozumieli- podkladki to hack czy standard? Nigdy jeszcze ich nie widziałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Standardowo używa się takich, np z mechanicznym BB7 mialem je w komplecie, tutaj jak widać są tak samo użyte - patrząc na to przetarcie to jestem przekonany ze tego brakuje Te podkladki są z jednej strony wklęsłe , kolejne wypukle - tak żeby można było precyzyjnie ustawić kąt i ściągając śrubą ustalić w pożądanym położeniu . To takie same podkładki jak przy klockach canti/v-brake. W sumie jeśli kąt możesz ustawić dobry to z braku takich podkładek możesz spróbować zwykłych kilku plaskich. Chociaż na tych 'pływających' pewnie ustawisz dużo szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Poane to jest. Im dłużej szukam tym więcej smaczków znajduję: Mam dość, idę spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 3 Września 2018 Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Nic nie szukaj, odsuń zacisk od osi koła i testuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Września 2018 9 godzin temu, dorota57 napisał: Piasta nie ma luzów na konusach To stwierdzenie czy pytanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 4 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2018 A wy używacie podkładek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Września 2018 Udostępnij Napisano 4 Września 2018 No ale to podkładki i adapter o rozmiar mniejszy. Jak założysz na to co masz sprawisz, że powierzchnia klocków będzie wystawać poza tarczę. Raz, że tym sposobem rant tarczy zrobi się ostry jak nóż, dwa jak klocki się zużyją i spotkają się że sobą to może być wielkie zdziwienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 4 Września 2018 Udostępnij Napisano 4 Września 2018 2 godziny temu, sznib napisał: To stwierdzenie czy pytanie? pytanie, również wskazówka co sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurt_hectic Napisano 4 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Wiem Doku...pomyslalem o tym... Na filmie jest nawet wzmianka o tym- nie dodawaj podkładek jeśli twój zacisk ich nie wymaga. Zrobili dobra robote, poruszyli naprawdę wszystkie aspekty. Na te chwile wyczyszczę cylindry, tutaj jest film jak to zrobić (potem ew. dodam 1mm podkladki): I bardziej ogólny: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Września 2018 Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Szczerze to bez rozpołowienia zacisku to nic nie wyczyścisz. Trzeba rozpołowić zacisk, skorzystać z którejś z metod całkowitego wyjęcia tłoczków, dokładnie wyczyścić zarówno cylinderki jak i tłoczki ze wszelkich naleciałości, nasmarować olejem (tym samym co w układzie), poskładać pamiętając o tym żeby nie zamienić tłoczka lewego z prawym, odpowietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 4 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Września 2018 2 godziny temu, dorota57 napisał: pytanie, również wskazówka co sprawdzić. No to jak pytanie, to by wypadało pytajnik na końcu postawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 4 Września 2018 Udostępnij Napisano 4 Września 2018 2 godziny temu, sznib napisał: No to jak pytanie, to by wypadało pytajnik na końcu postawić. Być może coś wypadło i obciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.