Skocz do zawartości

[Wybór roweru] pomoc dla nie doświadczonego

Rafael1994

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem tu nowy i chciałbym trochę się poradzić odnośnie kupna nowego roweru.. Zazwyczaj jeździłem na takich najtańszych a teraz chce coś kupić lepszego a niestety na tych nowszych za bardzo się nie znam :)

Biorę pod uwagę te modele :

B twin am 100 S

scott voltage fr 720

ghost lector 2.9 lub 5.9

Ogólnie coś do 2.5 tys euro chciałbym kupić. 

Jeszcze przy okazji chciałbym się zapytać jak wygląda sprawa z tylnym zawieszeniem? (damper) gdzieś czytałem że tylne zawieszenie bardzo podnosi koszty serwisu i trzeba go robić dość często.. Jak to w rzeczywistości wygląda? Chcę kupić rower który będzie praktycznie do wszystkiego :) od jazdy po mieście do jazdy po mini torze.. :) plus jakieś zjazdy ze schodów lub coś w tym stylu.. :)

Pozdrawiam :)

Napisano

Zjazdy ze schodów wymagają wytrzymałych kół i tak naprawdę niczego więcej, bo ani skoku dużego ani umiejętności.

Z tego, co piszesz, to tylne zawieszenie sobie odpuść. Ciężkie, drogie w zakupie i eksploatacji, niewiele ci da.

Ponadto do 2500 € dostaniesz bardzo podstawowe modele z pełnym zawieszeniem, albo naprawdę fajne bez, decyzja należy do ciebie.

Napisano
7 godzin temu, teraw napisał:

Zjazdy ze schodów wymagają wytrzymałych kół i tak naprawdę niczego więcej, bo ani skoku dużego ani umiejętności.

Z tego, co piszesz, to tylne zawieszenie sobie odpuść. Ciężkie, drogie w zakupie i eksploatacji, niewiele ci da.

Ponadto do 2500 € dostaniesz bardzo podstawowe modele z pełnym zawieszeniem, albo naprawdę fajne bez, decyzja należy do ciebie.

Czyli jest dokładnie tak jak myślałem.. :) odpuszczam tylne zawieszenie.. :)

A lepiej szukać z osprzętem z srama czy schimano? 

Napisano
1 godzinę temu, Galvatron napisał:

Opisz dokładniej co zamierzasz robić na tym sprzęcie. 

Jazda po mieście (dość często zjazdy po schodach) , leśne ścieżki rowerowe.. Na pewno to nie będzie spokojna jazda ale też nic wyczynowo /zawody.. 

Tak szczerze to wczoraj jak byłem w sklepie rowerowym to najbardziej pasowały mi z tylnym zawieszeniem i chciałbym raczej w tą stronę pójść. Jeśli budżet 2,5 tys € będzie za mały to mogę trochę tą sumę zwiększyć.. :)

Napisano
2 godziny temu, Galvatron napisał:

Mógłbyś jeszcze doprecyzować co to za "mini tor"?

Nic specjalnego.. Z znajomym zrobiliśmy kilka skoczni, są zjazdy po wystających korzeniach.. Ogólnie to jest plan dwa razy do roku jeździć gdzieś na jakieś większe tory.. Dlatego chciałbym już rower żeby nadawał się do wszystkiego.. Jeżdżę w ciągu tygodnia po mieście a w weekend za miastem i na tym "mini torze" i dwa razy w roku w pl będę jeździł na większy tor.. :) i też może źle robię ale biorę pod uwagę wygląd.. I z tylnym zawieszeniem mi najbardziej pasuje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...