Kuba95 Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Witam Zakupiłem nowy hamulec Magura MT2. Jak się wciska klamkę i jak już złapią klocki to klamka dochodzi z pewnym oporem do samej kierownicy, siła hamowania beznadziejna. Między tarczą a klockami jest dość spora przestrzeń (w porównianiu z juicy 7). Mam nową wersję tego hamulca z klamką z tworzywa. I nie wiem czy bawić się w odpowietrzanie (w zacisku i klamce jest zwykły gwint m6)? Czy to reklamować? Cytuj
Brombosz Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Zwyczajnie zapowietrzony układ. Raczej nie ma podstaw do reklamacji. EDIT: Choinkę bez problemu kupisz w internecie za kilka zł (ten wkład do strzykawki na gwint). Edytowane 2 Września 2018 przez Brombosz 1 Cytuj
Mod Team durnykot Napisano 2 Września 2018 Mod Team Napisano 2 Września 2018 Zapowietrzona hamulce. Zacznij od odpowietrzenia klamki - musisz mieć tylko strzykawkę i olej. Często pomaga. 1 Cytuj
Kuba95 Napisano 2 Września 2018 Autor Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Zmierzyłem gwinty do odpowietrzenia: W klamce jest M6 x 0,75mm (drobny gwint) - np zawór z dętki presta ma taki sam gwint W zacisku jest M6 ze zwykłym gwintem Mam już zestaw do odpowietrzania Avida, więc wymienię sobie tylko końcówki. I hamulce Magura nie pasują do normalnych adapterów. Z przodu mam standardowy adapter 203mm i hamulec nie pasuję (Avid pasował, nie jakoś idealnie ale dało się ustawić) Edytowane 2 Września 2018 przez Kuba95 Cytuj
Mod Team durnykot Napisano 2 Września 2018 Mod Team Napisano 2 Września 2018 2 godziny temu, Kuba95 napisał: W klamce jest M6 x 0,75mm (drobny gwint) - np zawór z dętki presta ma taki sam gwint W klamkę nie wkręca się żadnego adaptera. Żadnego. Wciska się strzykawkę i tyle. 2 godziny temu, Kuba95 napisał: I hamulce Magura nie pasują do normalnych adapterów. Ciekawe.... używam Magur z adapterami Magur i Shimano i działa. Poza tym każda firma ma swoje, dedykowane adaptery- Formula ma swoje, Shimano swoje, Magura swoje. Standardowy jest rozstaw śrub , a kształ już niekoniecznie. Cytuj
Kuba95 Napisano 2 Września 2018 Autor Napisano 2 Września 2018 Za pierwszym razem przykręciłem hamulec do adaptera w ten sposób: Podkładki po obu stronach zacisku. Tak przykręcałem zawsze zacisk avid. Jak się przykręci Magure z tak ustawionymi podkładkami to nie pasuje. Jak się wyrzuci te podkładki od strony adaptera to Magura faktycznie pasuję. Cytuj
abdesign Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 (edytowane) @Kuba95 Obrazek który załączyłeś świadczy o tym że jesteś kolego fanem tzw. "druciarstwa" - adaptery nie wymagają żadnych podkładek - używasz niewłaściwego.Twoja fotka przedstawia is-pm160 (przód) a do 203 powinieneś mieć taki jak na zdjęciu: Edytowane 2 Września 2018 przez abdesign Cytuj
Kuba95 Napisano 2 Września 2018 Autor Napisano 2 Września 2018 (edytowane) Chyba trochę nie jasno napisałem. Hamulce Avid przykręca się do adaptera w ten sposób tak jak pokazałem w wcześniejszym poście: Podkładki (te wklęsłe i wypukłe oczywiście) umieszcza się po obydwu stronach za zacisku, pozawala to potem łatwo ustawić zacisk względem tarczy (naciskamy klamkę i dokręcamy zacisk). Natomiast przykręcając hamulce Magura MT2 wywalamy te podkładki między zaciskiem a adapterem, bo inaczej zacisk będzie za bardzo wysunięty poza tarcze. Ja przykręciłem Magure tak jak przykręcałem wcześniej Avidy i dlatego mi nie pasowało. Edytowane 2 Września 2018 przez Kuba95 Cytuj
Mod Team durnykot Napisano 4 Września 2018 Mod Team Napisano 4 Września 2018 Avid miał tarcze 200 mm, a Magura 203 mm. MOżliwe ,że to robi różnicę na adapterze. Cytuj
Kuba95 Napisano 7 Września 2018 Autor Napisano 7 Września 2018 Insert od shimano pasuję do Magury? W serwisie mówili, że pasuję. Przymierzyłem te inserty shimano do przewodu Magury i wchodzą praktycznie bez żadnego oporu, więc nie wiem czy to będzie szczelne na dłuższą mete. Na filmie ze skracania przewodu gościu wbija inserty Magura młotkiem Cytuj
Mod Team durnykot Napisano 7 Września 2018 Mod Team Napisano 7 Września 2018 9 minut temu, Kuba95 napisał: Insert od shimano pasuję do Magury? W serwisie mówili, że pasuję. Jeśli mnie pamięć nie myli to wewnętrzna średnica przewodów w Shimano to 2.1 mm, a w Magurze 2.2mm. Insert Shimano może mieć mniejszą średnicę zewnętrzną. 16 minut temu, Kuba95 napisał: Na filmie ze skracania przewodu gościu wbija inserty Magura młotkiem Tak jest w rzeczywistości z oryginalnym insertem. Cytuj
Piter233 Napisano 7 Września 2018 Napisano 7 Września 2018 Insert od shimano nie pasuje do przewodu magury. Tzn. pasować pasuje, ale wchodzi luźno i praktycznie nic nie daje. Jak skracasz przewód to lepiej zrób to od razu z oryginalnym insertem. Można to zrobić bez insertu, na sam przewód, ale w moim przypadku hamulec lekko się poci (bez zapowietrzania, tylko poci), więc lepiej od razu z insertem magury. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi