wojtekrdm Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Dzień dobry drodzy forumowicze. Jako że mój sezon rowerowy się własnie zaczyna poszukuje kół do mojego nowego nabytku crossa Merida koła 28'. Piasta przód ma duże luzy w dodatku strzela. Chcę wymienić całe koła/koło + pewnie będę musiał wymienić opony. Rower służy mi jako codzienny partner w drodze do pracy (również zimą). Poprzednik został skasowany przez panią która we mnie wjechała swym autem Szukam kół przede wszystkim trwałych i niezawodnych w rozsądnych pieniążkach. Ważę 90 kg. Polecicie coś porządnego z rozsądnej półki cenowej ???
pp516 Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Ja kupiłem te w sklepie rowerek.pl : http://rowerek.pl/product-pol-8986-Zestaw-kol-28-TREKKING-AlexRims-DH19-Shimano-Deore-LX-T670L-srebrne.html (obecnie nie są już dostępne, może gdzie indziej są do dostania) Specjalnie kupiłem trochę mocniejsze obręcze DH19 z uwagi na to, że roweru używam też do jazdy z sakwami, plusem jest też większa szerokość 19mm, opony lepiej się układają niż na obręczy 17mm. Piasty Deore LX są uszczelniane i łatwe w serwisie, wybrałem kulkowe zamiast maszynowych, między innymi dlatego, że umiem je serwisować, podobno lepiej też się sprawują gdy koło jest przechylone niż maszynowe (pojęcia nie mam czy faktycznie tak jest czy nie). Ogólnie koła sprawują się bardzo dobrze, toczą się gładko, plusem jest też sztywność obręczy, używam ich do jazdy do pracy przez cały rok (w zimę też).
jakac93 Napisano 31 Sierpnia 2018 Napisano 31 Sierpnia 2018 Kupiłem ponad 2 lata temu koła na pistach maszynowych PRZÓD (MODEL NT-751SB) I TYŁ (MODEL NT-802SB) i powiem, że w zasadzie są bezobsługowe, jedynie na początku musiałem trochę dosmarowac bębenek bo troszkę dzwonił. Komplet kół wyniósł ok 300 zł
wojtekrdm Napisano 1 Września 2018 Autor Napisano 1 Września 2018 PP516 chyba skłonię się do Twojej opcji. Powiedz mi jakie masz opony, które dają radę również zimą?
pp516 Napisano 1 Września 2018 Napisano 1 Września 2018 W sumie z tymi kołami używam trzech zestawów opon: - lato : Schwalbe Marathon Racer 35 mm (realnie mają bardziej 32 mm) - jesień / wiosna : Schwalbe Marathon Cross 42 mm - zima : Schwalbe Marathon Winter 42 mm (opona z kolcami) Te ostatnie zakładam jak już jest śnieg / lód, czyli zwykle pod koniec grudnia. Gdybym miał tylko na jednych jeździć przez cały rok, to wybrałbym Marathon Cross (co nie zmienia faktu, że na lodzie i wyślizganym śniegu nie za bardzo dają radę, wtedy tylko kolce).
wojtekrdm Napisano 1 Września 2018 Autor Napisano 1 Września 2018 ok dziękuje za pomoc to teraz pozostaje poszukać kół i do roboty
wojtekrdm Napisano 3 Września 2018 Autor Napisano 3 Września 2018 Na piastach lx nigdzie nie ma tych kół. Są tylko na xt na allegro i ciut droższe. https://allegro.pl/kola-28-alex-dh19-shimano-deore-xt-8-9-10s-cz-i6747465105.html?reco_id=5553048d-af48-11e8-8173-000af7f63dc0 Szkoda bo chyba te lx w zupełności by mi wystarczyły i cena atrakcyjniejsza. Wiadomość do sklepu poszła może załapie się jeszcze na te lxy :D
bavorik21 Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 W dniu 31.08.2018 o 23:13, jakac93 napisał: Kupiłem ponad 2 lata temu koła na pistach maszynowych PRZÓD (MODEL NT-751SB) I TYŁ (MODEL NT-802SB) i powiem, że w zasadzie są bezobsługowe, jedynie na początku musiałem trochę dosmarowac bębenek bo troszkę dzwonił. Komplet kół wyniósł ok 300 zł Możesz powiedzieć co to dokładnie za koła i gdzie kupiłeś ? Przymierzam się niedługo też do wymiany kół właśnie na coś z maszynowym łożyskiem.
jakac93 Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 Kupowałem tutaj, chyba nawet dokładnie te. https://archiwum.allegro.pl/oferta/trekkingowe-28-maszyny-32-szpr-novatec-rodi-czarne-i5988060282.html Z tego co widzę to chyba w tej konfiguracji już ciężko dostępne, ale widziałem podobne
bavorik21 Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 mówisz, że te obręcze {rodi) dają radę ? Bębenek hałasował w sensie zapadki ?
jakac93 Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 W moim wypadku dają, nie miałem jeszcze potrzeby centrowania tych kół, a waże 90+ kg A bębenek był zbyt sucho złożony, po prostu jakby łożyska kręciły się na sucho, bez smaru( taki metaliczny dźwięk) Być może w tych nowszych piastach ten problem nie występuje, dodam, że w przypadku moich kół w bębenku są klasyczne łożyska
bavorik21 Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 a same zapadki ? jak pracują ? Lubię głośne bębenki tzn jeśli chodzi o zapadki.
jakac93 Napisano 3 Września 2018 Napisano 3 Września 2018 W sumie nie mam zbytnio porównania, są słyszalne, ale czy głośne to cięzko powiedzieć Takie nie zagłośne nie za ciche
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.