Skocz do zawartości

[Opona] Pomoc w doborze nowej opony 700x38C

empiryk_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze odpowiedniej opony. Z racji tego, że jest tego dużo, a ceny są zróżnicowane, nie wiem czym się kierować. Chodzi o oponę 700x38C. Dotychczasowa opona, tylna, która była od nowości (oryginalna Pegasus), uległa uszkodzeniu (tzn. jajo). Jest to rower trekkingowy męski. Jeśli chodzi o teren, po którym jeżdżę, to jest to każdy teren - szosa, piachy, często tłuczeń, las, błoto, itd.

Napisano
49 minut temu, empiryk_pl napisał:

Witam,

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze odpowiedniej opony. Z racji tego, że jest tego dużo, a ceny są zróżnicowane, nie wiem czym się kierować. Chodzi o oponę 700x38C.

Witam posiadałem rozmiar 700x38C w trekkingu i zajechałem kilometrami. Z racji, że moja jazda jest podobnych warunkach kupiłem coś takiego TU  . Kupiłem 700x35C jest kilka milimetrów węższa ale żadnej różnicy nie widzę. Jest z wkładką przeciw przebiciu czy to zdaje egzamin? pewnie tak, odpukać jeszcze nie łatałem, a sporo jeżdżę, przed trasą rower do góry kołami i sprawdzam czy czegoś nie ma w bieżniku. Zawsze wymieniam obie na raz, by zużywać w miarę jednakowo, czasem zamieniam je miejscami o tym decyduje zawsze tył.

Napisano

Odnośnie rozmiaru, gdybyś chciał założyć szerszą od tej którą masz obecnie, to trzeba by się najpierw upewnić czy się zmieści w tylnym trójkącie, zarówno na szerokość jak i na wysokość, uwzględniając montaż błotnika, jeśli masz takowy.

Jeżeli nie chcesz mierzyć, bezpieczną opcją jest kupno opony o tym samym rozmiarze, albo troszkę węższej, czyli np. to co kolega powyżej proponuje : 700x35C. 

Jeżeli często jeździsz w terenie można wybrać model z trochę głębszym bieżnikiem po bokach, chociaż akurat z tyłu ma to trochę mniejsze znaczenie niż w przedniej oponie. Czyli np. taki model :  Opona SCHWALBE Land Cruiser w rozmiarze 1,4 cala:   https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-land-cruiser-pd5320/?v_Id=94356 , ewentualnie w rozmiarze 1,6 cala (700 x 40 C) : https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-land-cruiser-pd5320/?v_Id=94353

Miałem te opony (w rozmiarze 1,6 cala) i bardzo dobrze sprawowały się w mieszanym terenie : asfalt, leśne ścieżki.

Ta pierwsza jest odrobinę węższa od tej co masz, więc powinna się bez problemu zmieścić, ta druga jest jakieś 2 mm szersza (i wyższa), więc warto by było sprawdzić czy obecnie jest na tyle luzu w widełkach, że się zmieści.

Szersza (o ile się zmieści) da trochę większy komfort i trochę lepsze zachowanie w terenie, szczególnie w piasku i błocie.

Najlepiej jakbyś od razu wymienił też przód, bo jak z przodu masz coś łysego, to niewiele zyskasz w trudniejszych warunkach na założeniu takiej lekko terenowej opony na tył.

Napisano

Z tym miejscem to rzeczywiście należałoby sprawdzić. Będę brał to pod uwagę. Jednak co do zaproponowanych opon, różnią się one (bieżnik) od tych, które miałem od nowości. Tutaj wklejam zdjęcie przedniej, sprawnej.

IMG_20180831_050006.jpg

Napisano
13 godzin temu, pp516 napisał:

..Szersza (o ile się zmieści) da trochę większy komfort i trochę lepsze zachowanie w terenie, szczególnie w piasku i błocie.

Najlepiej jakbyś od razu wymienił też przód,...

Tu Kolega słusznie zauważył piasek i błoto, mi bardzo ciężko jest przejechać przez piasek czy błoto na tych oponach, one do tego słabo się nadają z pozostałością artykułu zgadzam się.

17 godzin temu, empiryk_pl napisał:

Czym się kierować przy wyborze? Ten sam producent ma wiele opon w danym rozmiarze, co więcej o podobnym kształcie bieżnika.

Ciekawe informacje na temat opon Kolega znajdzie TU , jednoznacznie powiedzieć, że to ta opona jest trudno i tym aż tak bardzo chyba bym się nie przejmował, to nie jest rower do wyczynowej jazdy , oczywiście z zachowaniem zasad typowo technicznych jakie stawia rower.

Napisano
5 godzin temu, empiryk_pl napisał:

Jednak co do zaproponowanych opon, różnią się one (bieżnik) od tych, które miałem od nowości.

Możesz dać inną z gładszym bieżnikiem, jak chcesz mieć podobną z przodu i z tyłu. 

Z tym, że w pierwszym poście napisałeś tak:

W dniu 29.08.2018 o 21:31, empiryk_pl napisał:

Jeśli chodzi o teren, po którym jeżdżę, to jest to każdy teren - szosa, piachy, często tłuczeń, las, błoto, itd.

Na takie warunki trochę lepsze będą opony z lekko terenowym bieżnikiem, dlatego moim zdaniem najlepiej jest od razu obie wymienić właśnie na takie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...