Kmil Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Cześć, Aktualnie jestem w trakcie transplantacji osprzętu i akcesoriów ze starej ramy alu na nową ramę karbonową i pojawił się problem stopki/nóżki, której nie mam jak zamontować. Znacie może jakieś alternatywne systemy mocowań nóżek, nie wiem może do piasty lub adapter na otwory hamulca tarczowego? A może istnieje jakiś lekki składany stojaczek, który mogę wrzucić do plecaka lub torby rowerowej? Standardowe mocowanie do widełki tylniego widelca z tego co się orientuje może skończyć się poważnym uszkodzeniem ramy, a ta oczywiście nie posiada żadnych specjalnych otworów do montażu stopki Rower ma być do "wszystkiego" a co za tym idzie więcej niż kilka razy w roku zdarzy się konieczność jego zaparkowania tam gdzie akurat wypadnie postój lub jakiś punkt zbiórkowy, chcę uniknąć rzucania roweru na ziemię czy opierania o ściany/inne rowery aby nie dopuścić do ewentualnych uszkodzeń. Wiem, że temat nietypowy i domyślam się dlaczego, więc od razu zaznaczę, że wybór ramy karbonowej nie był podyktowany redukcją masy roweru i dodatkowe kilogramy akcesoriów nie są mi straszne. Za to wyjątkowo mi straszną jest wizja gwałtownie i bez ostrzeżenia pękającego w trakcie jazdy elementu konstrukcyjnego roweru, bo jeszcze dochodzę do zdrowia po jednym takim zdarzeniu i chciałbym zrobić wszystko co możliwe aby uniknąć powtórki Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Myślę, że do karbonu nikt z założenia stopek nie przyczepia, bo to w 99,9% ramy szosowe/MTB do ścigania albo na wyrypy, a przynajmniej ja się nie spotkałem z trekingiem czy mieszczuchem z wungla. Chociaż krążyła tu kiedyś fotka węglowego Ibisa opierdzielonego wszelkim możliwym szpejem typu błotniczki i bagażniczki więc i może stopkę miał gdzieś dolepioną Pozostaje zatem ryzyk-fizyk i sprawdzenie samemu. 15 minut temu, Kmil napisał: od razu zaznaczę, że wybór ramy karbonowej nie był podyktowany redukcją masy roweru i dodatkowe kilogramy akcesoriów nie są mi straszne To czym był podyktowany, bo jak sam widzisz zysk z tego żaden w Twoim przypadku i tylko komplikacji więcej? Niech zgadnę, koniecznie rower miał być "MTB" ale "uniwersalny"? Nie ma takiego czegoś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 24 minuty temu, Kmil napisał: A może istnieje jakiś lekki składany stojaczek, który mogę wrzucić do plecaka lub torby rowerowej? Dzięki od razu poprawiłeś mi humor w pracy 24 minuty temu, Kmil napisał: chcę uniknąć rzucania roweru na ziemię Rzucać nie musisz, ale położyć już możesz i to chyba najlepsza opcja. Ja bym się bał używać nóżki przy karbonowej ramie - to jest mało stabilne rozwiązanie, wiatr mocniej zawieje, podłoże będzie miękkie i masz większe prawdopodobieństwo, że uszkodzisz karbonową ramę niż w przypadku opierania roweru o ścianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kmil Napisano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Teraz, m0d napisał: To czym był podyktowany, bo jak sam widzisz zysk z tego żaden w Twoim przypadku i tylko komplikacji więcej? Niech zgadnę, koniecznie rower miał być "MTB" ale "uniwersalny"? Nie ma takiego czegoś... Podyktowany był wątpliwym komfortem długiej jazdy na sztywnej aluminiowej ramie po równie wątpliwej jakości wiejskich i miejskich drogach Na uniwersalności mi nie zależy, "transplantacja" osprzętu idzie z krossa street scraper który służył mi niemal 10 lat (aż się połamał), zobacz sobie jaki to "mtb ale uniwersalny" Teraz, kamfan napisał: Dzięki od razu poprawiłeś mi humor w pracy Pewnie nie byłoby to najdziwniejsze akcesorium rowerowe na rynku, uznałem, że warto spytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Jeśli nie chcesz kłaść roweru na ziemię, a masz np. krawężnik obok, to przekręcając korbę w taki sposób ( prawa korba w dół i nieco do tyłu, nawet bardziej w dół niż na zdjęciu ) możesz oprzeć wtedy rower na krawężnik o ten pedał i będzie stał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kmil Napisano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Całkiem sprytny pomysł, na pewno przetestuje w praktyce. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kmil Napisano 24 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Na wypadek gdyby ktoś szukał czegoś podobnego jak ja i trafił tutaj, wymienię co znalazłem. Przy czym pojęcia nie mam czy coś warte jest polecenia, tylko, że takie produkty istnieją : - Przenośny składany stojaczek , np. topeak flashstand, montowane nienapędowe ramię korby - Coś podobnego z zasady jak stojak wyżej ale (?)mocowane na stałe do ramienia korby i rozkładanymi nóżkami : Geroop Coolstand - Podpórki montowana do mocowania hamulców tarczowych : Hebie 0618, adapter do mocowania podpórek tylnich tego samego producenta do ramy z otworami na hamulce tarczowe - Podpórka mocowana do suportu hollowtech II : XLC KS-B01 Najciekawsze wydają się podpórki XLC i Geroop, dlatego dorzuciłem fotki z neta do podglądu, przy czym ten drugi wynalazek zdaje się nie dostępny w kraju od ręki więc pewnie wezmę stopkę pod suport. Poza tym oczyma wyobraźni widzę jak przypadkowe otwarcie się tego coolstand posyła rowerzystę w powietrze w trakcie jazdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.