biker80JG Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Czesc. Mam pytanie nie wiem czy był ten temat juz poruszany. A wiec co najlepiej pic zima na rowerze i czy bidony termiczene w takich warunkach sa przydatne bo raczej picie "zmrozonej" wody z bidona nie widzi mi sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Może borygo? ;> Jeżeli bidon nie pomoże to plecak na garb i termosik z gorącą herbatą zapewne się sprawdzi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Mnie rower tak zawsze rozgrzewa że nie biore żadnych termosów tylko jakiegos POWERADE i jest git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 7 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Jak proponujesz borygo to chyba lepsze płyny do spryskiwaczy szyb maja przynajmniej rózne zapachy np zielone jabłuszko heheh ale na powaznie chodzi mi co macie w bidonach ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Może borygo? ;> Jeżeli bidon nie pomoże to plecak na garb i termosik z gorącą herbatą zapewne się sprawdzi . herbata odwadnia ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ja wtedy biore bidon termiczny z czymś ciepłym tylko trzyma ciepło przez 30 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
QWEY564 Napisano 10 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 to zależy(od termosu/bidonu)... Ja w domu zawsze piję dużo ciepłych napojów(kompot rządzi), a potem to wystarczy termosik w plecaku+ powerade w najbliższym sklepie(takie z półki jest stosunkowo ciepłe) Ciepły kompocik z wiśni/truskawek + sok z jednej cytryny do środka... polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 10 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 W chłodne,zimne dni Zawsze Bidon,lub butelkę trzymam w kieszeni tylnej kieszeni na plecach.Nie jest gorący ani zimny.Posiada temp, zdatną do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkv Napisano 11 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Ja nic nie biorę, bo jak jadę to na jakiś krótki dystans. Ale jak by przyszło gdzieś dalej to plecak i termos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybula Napisano 11 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Zawsze mozna dodac kilogram soli... zamarznie pozniej . A tak na serio to najlepiej miec termos ktory by pasowal to uchwytu w rowerze (troche szybciej by sie schlodzilo, niz w plecaku, ale zdecydowanie wygodniej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 11 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 ehe... i byś pił z termosu z "gwinta"? lewy pomysł - zresztą bał bym się o termos sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 12 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Zawsze mozna dodac kilogram soli... zamarznie pozniej :D. Jest coś takiego jak próg rozpuszczalności więc 1kg się nie rozpuści Ja jeździłem zawsze z termosem w plecaku. Raz, że plecak grzeje troche plecy, dwa że ciepłe picie, trzy że jest go dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 12 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Jest coś takiego jak próg rozpuszczalności więc 1kg się nie rozpuści Ja jeździłem zawsze z termosem w plecaku. Raz, że plecak grzeje troche plecy, dwa że ciepłe picie, trzy że jest go dużo to chyba jednak sie rozpuści termos w torbie , herbata z dużym plastrem cytryny i miodem .mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 12 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Zwykla plastikowa butelka z goraca herbata, owinieta szalikiem i czapka, wsadzona do zwyklego plecaka trzyma cieplo przez ~70 - 80 minut. Super sprawa na zimowe dni, jak ktos jezdzi rekreacyjnie i na krotkie dystasne. Jak sie zalewa wrzatkiem butelke trzeba uwazac, bo traci ona "pion" i latwo sie oparzyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 12 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Jamam coś podobnego Polisporta Dobrze się sprawdza ciepło trzyma dość długo Używam jeszcze cammelcacka.Worek w plecaku jest obłożony taką gąbką podobną to tej co używa się na podłoże do paneli podłogowych na rurkę mam taką inną gąbkę co by odizolować ją od chłodu. Też się sprawdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 12 Listopada 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Termos termosem ale niech ktos mi napisze co pija nasi "zawodowdcy" co trenuja w tym okresie bo raczej oni plecaka na sobie nie woża i termosu w koszyku nie widac ;-) Moze opcja jest taka jak ktos wczesniej pisał zeby poprostu stawac przy sklepie i kupywac napój o temp pokojowej a na trase miec tylko tylko cos "na łyka" Dobrze z ta sola wkreciliscie heheh Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 12 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 A ja kupuję w sklepie po drodze Najlepiej jak mają automat i można sobie gorącą czekoladę strzelić. Niestety taki luksus to 1/100 sklepów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smutny Napisano 12 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 ja osatnio po wycieczce kiedy to musialem sie raczyc super zimnym piciem z bidonu wziolem w sobote termosik 0.5 L z herbatka mocno slodzona i duzo cytryny i powiem ze starczylo mi to na 56 km i pod koniec jeszcze sporo zostalo a taki lyczek goracej herbatki dzialal zbawiennie od razu lepiej sie jezdzilo (: pozdRower (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qsy Napisano 13 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Termos termosem ale niech ktos mi napisze co pija nasi "zawodowdcy" co trenuja w tym okresie bo raczej oni plecaka na sobie nie woża i termosu w koszyku nie widac ;-) zima pije sie to samo co podczas innych por roku czyli napoje sportowe. roznica polega jedynie na tym jak to przewozic. istnieja wspomniane biodono-termosy ktore mozna w razie potrzeby owinac spozywcza folia aluminiowa, ktora dodatkowo bedzie chronila zawartosc przed wychlodzeniem. taki bidonik wsadzamy albo do kieszonki bluzki ktora przykrywa sie innymi warstwami ubran lub ewentualnie z przodu w spodenki [tylko przy opcji spodenek z szelkami] nie polecalbym cieplych napojow podczas zimowych wypraw. taka nagla zmiana temperatury nie wplywa dobrze na nasze gardlo. ps. dla dociekliwych widzialem ze w numerze listopadowo-grudniowym Magazynu Rowerowego jest artykul o podobnej tematyce. co dokladnie zawiera nie wiem - jeszcze nie doczytalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybula Napisano 19 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Aha! Pamietajcie jeszcze o efekcie MPEMBY! Chodzi o to, ze ciepła woda (w okolicach 70stopni) zamarza szybciej niz taka sama woda (o temperaturze 30stopni). na razie zadni naukowcy nie sa w stanie tego calkowicie wytlumaczyc... ale warto poczytac w necie (polskich stron na ten temat jest malo... wiecej angielskich) . Takze jak wlewacie cos do bidonu (zimą) to lepiej cos zimnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 19 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 A co jeśli mam camelbaga? Chodzi mi o rurkę głównie bo na plecach w plecaku nie powinno zamarznąć, ale co jeśli mi napój w ustniku zamarznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.