Skocz do zawartości

[picie w zime]

biker80JG

Rekomendowane odpowiedzi

to zależy(od termosu/bidonu)...

Ja w domu zawsze piję dużo ciepłych napojów(kompot rządzi), a potem to wystarczy termosik w plecaku+ powerade w najbliższym sklepie(takie z półki jest stosunkowo ciepłe)

Ciepły kompocik z wiśni/truskawek + sok z jednej cytryny do środka... polecam

Jest coś takiego jak próg rozpuszczalności więc 1kg się nie rozpuści :D

Ja jeździłem zawsze z termosem w plecaku. Raz, że plecak grzeje troche plecy, dwa że ciepłe picie, trzy że jest go dużo :P

to chyba jednak sie rozpuści :D

termos w torbie , herbata z dużym plastrem cytryny i miodem .mniam

Zwykla plastikowa butelka z goraca herbata, owinieta szalikiem i czapka, wsadzona do zwyklego plecaka trzyma cieplo przez ~70 - 80 minut. Super sprawa na zimowe dni, jak ktos jezdzi rekreacyjnie i na krotkie dystasne. Jak sie zalewa wrzatkiem butelke trzeba uwazac, bo traci ona "pion" i latwo sie oparzyc :)

Jamam coś podobnego Polisporta Dobrze się sprawdza ciepło trzyma dość długo

Używam jeszcze cammelcacka.Worek w plecaku jest obłożony taką gąbką podobną to tej co używa się na podłoże do paneli podłogowych :D na rurkę mam taką inną gąbkę co by odizolować ją od chłodu. Też się sprawdza

Termos termosem ale niech ktos mi napisze co pija nasi "zawodowdcy" co trenuja w tym okresie bo raczej oni plecaka na sobie nie woża i termosu w koszyku nie widac ;-) Moze opcja jest taka jak ktos wczesniej pisał zeby poprostu stawac przy sklepie i kupywac napój o temp pokojowej a na trase miec tylko tylko cos "na łyka" Dobrze z ta sola wkreciliscie heheh Pozdro

ja osatnio po wycieczce kiedy to musialem sie raczyc super zimnym piciem z bidonu wziolem w sobote termosik 0.5 L z herbatka mocno slodzona i duzo cytryny i powiem ze starczylo mi to na 56 km i pod koniec jeszcze sporo zostalo a taki lyczek goracej herbatki dzialal zbawiennie od razu lepiej sie jezdzilo (: pozdRower (:

Termos termosem ale niech ktos mi napisze co pija nasi "zawodowdcy" co trenuja w tym okresie bo raczej oni plecaka na sobie nie woża i termosu w koszyku nie widac ;-)

zima pije sie to samo co podczas innych por roku czyli napoje sportowe. roznica polega jedynie na tym jak to przewozic. istnieja wspomniane biodono-termosy ktore mozna w razie potrzeby owinac spozywcza folia aluminiowa, ktora dodatkowo bedzie chronila zawartosc przed wychlodzeniem. taki bidonik wsadzamy albo do kieszonki bluzki ktora przykrywa sie innymi warstwami ubran lub ewentualnie z przodu w spodenki [tylko przy opcji spodenek z szelkami] nie polecalbym cieplych napojow podczas zimowych wypraw. taka nagla zmiana temperatury nie wplywa dobrze na nasze gardlo.

ps. dla dociekliwych widzialem ze w numerze listopadowo-grudniowym Magazynu Rowerowego jest artykul o podobnej tematyce. co dokladnie zawiera nie wiem - jeszcze nie doczytalem :)

Aha! Pamietajcie jeszcze o efekcie MPEMBY! Chodzi o to, ze ciepła woda (w okolicach 70stopni) zamarza szybciej niz taka sama woda (o temperaturze 30stopni). na razie zadni naukowcy nie sa w stanie tego calkowicie wytlumaczyc... ale warto poczytac w necie (polskich stron na ten temat jest malo... wiecej angielskich) . Takze jak wlewacie cos do bidonu (zimą) to lepiej cos zimnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...