Skocz do zawartości

[Zabrudzenia] Prawa noga - po jeździe ubrudzona smarem

buzz_astral

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

borykam się z problemem wiecznie ubrudzonej smarem prawej nogi lub prawej nogawki spodni po jeździe na rowerze. Szukałem w internecie, może źle, jakiejś opaski, która przed tymi zabrudzeniami by mnie chroniła, ale niestety znajdowałem tylko takie o szerokości 3 cm, co mi nie wystarczy, bo potrzebowałbym czegoś o szerokości około 20 cm.

Czy ktoś z Was borykał się z takim problem i go sobie sensownie rozwiązał czy może to jednak kwestia smarowania? Ale smaruję łańcuch co jakieś 1000-2000 km.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czym smarujesz? Czyścisz? Smar, który wytrzymuje 1000-2000 km to jest coś niespotykanego w naturze. Jak masz łańcuch usyfiony jak stół w TVNie to chyba tylko pełna osłona pomoże.

Da się napęd utrzymać w takim stanie, żeby bok łańcucha nie brudził, ale wymaga to trochę uwagi. W zamian napęd się lepszą pracą odwdzięczy. Natomiast stan, w którym wystarczy najprostsza osłona na duża zębatkę korby jest do osiągnięcia bez problemu - wystarczy używać odpowiedniej ilości dedykowanego oleju i wycierać łańcuch regularnie.

Jak napisał Seraph - przestań smarować łańcuch smarem co 1000-2000km a zacznij jeździć na czystym łańcuchu i używaj przeznaczonych do tego specyfików co 100-200km. Nogę będziesz miał czystą a napęd bez pasty ścierającej (smar z piachem) posłuży o niebo dłużej, odwdzięczy się też lepszą pracą.

Jak używasz smaru i są to do tego duże ilości, to i brudzi.

Na łańcuch w rowerze stosuje się odpowiedni olej a nie smar, a nadmiar się zawsze wyciera. Oczywiście nie starcza to na 1000-2000km, ale coś za coś, poza tym zalezy w jakich warunkach się jeździ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...