buzz_astral Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Witam forumowiczów, borykam się z problemem wiecznie ubrudzonej smarem prawej nogi lub prawej nogawki spodni po jeździe na rowerze. Szukałem w internecie, może źle, jakiejś opaski, która przed tymi zabrudzeniami by mnie chroniła, ale niestety znajdowałem tylko takie o szerokości 3 cm, co mi nie wystarczy, bo potrzebowałbym czegoś o szerokości około 20 cm. Czy ktoś z Was borykał się z takim problem i go sobie sensownie rozwiązał czy może to jednak kwestia smarowania? Ale smaruję łańcuch co jakieś 1000-2000 km. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Czym smarujesz? Czyścisz? Smar, który wytrzymuje 1000-2000 km to jest coś niespotykanego w naturze. Jak masz łańcuch usyfiony jak stół w TVNie to chyba tylko pełna osłona pomoże. Da się napęd utrzymać w takim stanie, żeby bok łańcucha nie brudził, ale wymaga to trochę uwagi. W zamian napęd się lepszą pracą odwdzięczy. Natomiast stan, w którym wystarczy najprostsza osłona na duża zębatkę korby jest do osiągnięcia bez problemu - wystarczy używać odpowiedniej ilości dedykowanego oleju i wycierać łańcuch regularnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Osłona na korbę i po sprawie. Poszukaj dedykowanej, oryginalnej, jeśli nie to uniwersalna ( brzydsza i gorzej się trzyma ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Jak napisał Seraph - przestań smarować łańcuch smarem co 1000-2000km a zacznij jeździć na czystym łańcuchu i używaj przeznaczonych do tego specyfików co 100-200km. Nogę będziesz miał czystą a napęd bez pasty ścierającej (smar z piachem) posłuży o niebo dłużej, odwdzięczy się też lepszą pracą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Jak używasz smaru i są to do tego duże ilości, to i brudzi. Na łańcuch w rowerze stosuje się odpowiedni olej a nie smar, a nadmiar się zawsze wyciera. Oczywiście nie starcza to na 1000-2000km, ale coś za coś, poza tym zalezy w jakich warunkach się jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buzz_astral Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Czyli błąd po mojej stronie :(. Używam tego teflonowego smaru w sprayu. Dzięki za uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 opaskę sam se zrób... np.ze starych szelek albo kup szerszą gumę w pasmanterii, przycinasz na wymiar, zszywasz końce i po krzyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Ewentualnie ze starych elastycznych spodni. Ucinasz kawałek nogawki i zakładasz na nogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 Taka opaska wystarcza jeśli spodnie nie są za grube: Nieraz mozna dostać za darmo naróżnych imprezach, dodają do zakupów itp.Albo można kupić za kilka złotych. Dodatkowo jest odblaskowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.