moomintroll Napisano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Czy ktoś używa takiego kasku z odpinaną szczęką? Coś w tym stylu: https://www.e-insportline.pl/9466/kask-downhillowy-w-tec-downhill-model-2018?gclid=EAIaIQobChMIjO7b1pSL3QIVkArgCh2GWw54EAEYASABEgISQ_D_BwE#20105 Chcę taki właśnie kupić. Ale nie wiem jak jest z żywotnością tych śrub od szczęki. Kask fullface byłby najlepszy ale odpada bo połowę drogi na zjazd mam pagórkowatą i ulicę. W pełnym kasku jest dość gorąco i komicznie bym wyglądał na ulicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Bałbym się kasków pseudo full face z odpinaną szczęką za taką kasę. Chyba, że obojętne Ci czy przy upadku wbije Ci plastik w gardło, czy śrubkę w czoło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moomintroll Napisano 26 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Kolego sympatyczny, to jak proponujesz rozwiązać tę kwestię? Wozić ze sobą dwa kaski? Nie wiem czy to jest pseudo bo ktoś to testował. Widziałem gdzieś na aukcjach kaski Authora, może to i tylko marka ale jednak coś tam w dziedzinie rowerów mają do powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Posiadam UVEX Jakkyl HDE i szczerze żałuję trochę zakupu. Worek pieniędzy to kosztowało (dobrze, że i tak po promocji było), a szczękę bez lustra zapiąć to wyzwanie. Serio, albo męczysz się z tym 20 minut, albo kogoś prosisz o pomoc. Jesteś sam to nie masz wyboru. W efekcie zapinam ją dopiero kiedy faktycznie na zjeździe obawiam się o życie... i to jeszcze po odpoczynku, bo taki rozgrzany możesz zapomnieć, że ci się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 49 minut temu, Brombosz napisał: a szczękę bez lustra zapiąć to wyzwanie. To sobie wyobraź co w tym, albo tym za ok. 200 zł co ja mierzyłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moomintroll Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 @Brombosz, ale cały czas jeździsz w tym kasku czy zmieniłeś na coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Jeżdżę. Może nie cały czas, bo jak jest bardzo gorąco to zakładam starego FOX Striker, ale używam często. Jest dosyć duży, z ogromnym daszkiem, ale nawet dobrze trzyma się głowy. Potliwość mam na tyle dużą, że nie jestem w stanie ocenić jak z wentylacją, w każdym jednym jestem zalany potem na podjazdach. Na zjazdach mi to nie przeszkadza bo nie mam czasu o tym myśleć. Szczęka mi się przydaje jedynie jak chcę powtórzyć szybciej jakiś odcinek, który już przejechałem i nie wiedziałem co mnie czeka. Minus jest taki, że często gryzę sobie usta od wewnątrz jak gąbki dociskają mi policzki do zębów. Jak wiem co będę jechał i nie spodziewam się trudności i niespodzianek, to w ogóle szczęki nie zabieram z domu, w zestawie są zaślepki na jej mocowanie. Na bikeparkach mnie jeszcze nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.