Skocz do zawartości

[opony 27.5] szosowe

Fkonopka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Muszę kupić coś na szose ale po przeczytaniu kilku artykułów trochę się zmieszałem co do szerokości opon.

W rowerze posiadam takie rafki  MACH1 NEO DISC , z tego co wyczytałem szerokość to 584-19C przy czym nie mogę znależć po tym numerze  żadnych opon.

Myślałem nad Schwalbe marathon plus albo jeszcze bardziej coś gładkiego.

Napisano
35 minut temu, Fkonopka napisał:

Dodam jeszcze ze opona będzie musiała wytrzymać ok120 kg  i dziennie przyjeżdżać ok100km

To słabo trafiłeś z wyborem roweru... MTB do jazdy po asfalcie 100 km dziennie ?:wallbash:To może zamiast wydawać kasę na opony zacznij odkładać na jakąś używaną szosę...  Jak dla mnie zmniejszanie obwodu koła poprzez zastosowanie wąskich opon jest bez sensu (przy oponie 1,5 koło 27,5 ma podobny obwód do koła 26 z oponą 2,25) więc jak już to może cuś takiego  https://allegro.pl/continental-opona-contact-speed-27-5x2-0-czarna-i7495960205.html

Napisano

SCHWALBE RAPID ROB / 27.5X2.10

Czyli żeby mi nie wyleciała to muszę szukać czegoś z szerokością ok2.00?

Kurde jest tyle tych cyferek że nie wiem na które patrzeć...

Napisano

Masz obręcze o szerokości wewnętrznej 19 mm, więc teoretycznie minimalna szerokość opony to 28 mm czyli 27,5 x 1,1 a tak zdrowo rozsądkowo to 27,5 x 1,35. Każda szersza od 1,35 będzie ok. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...