Skocz do zawartości

[Uchwyt + Rogi] Co będzie do siebie pasowało?

Franusss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kupiłem rowerek Trek X Caliber 9 i chciałbym wymienić fabrycznie uchwyty na coś wygodniejszego. Druga sprawa wygląda tak, że wpadłem na pomysł aby dodać tam również rogi. Kiedyś miałem w starym rowerze i pamiętam, że zamiana pozycji dłoni przy dłuższej jeździe ratuje życie ;).

Pytanko czy do KELLYS WAVE 017 LOCKON można dorzucić rogi? Nie będzie z tym kłopotu? Myślałem nad rogami Accent PRO ERGO.

Druga kombinacja to ESI Grips - Extra Chunky +  ROGI ACCENT Grayfish

Na koniec po prostu 2 w 1 czyli Ergon GP2 lub GP3

Może ktoś ma coś innego do zaproponowania? Przeczytałem kilka tematów i doszedłem do takich wniosków.

Jeszcze jedno aby nie zakładać nowego tematu. Co należy kupić aby unieś wyżej ster?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam

Napisano

Ze swojej strony jak najbardziej mogę Ci polecić Ergony.  Robiłem na nich długie trasy bez żadnych dolegliwości typu drętwienie. Mam Ergon gp4. Jedyny minus to cena. 

Napisano
Teraz, Track napisał:

X Caliber 9, rogi, przedłużki sterówki - lepiej zmień rower.

Dlaczego? Rowerem bardzo fajnie mi się jeździ. Po prostu ręce mnie pobolewaja, w sumie zawsze tak miałem. Chciałbym temu zapobiec. Unoszenie steru to ostateczność. Na początek nowe rączki i regulacja tego co jest. Mam go od dziś tak więc nie zdążyłem jeszcze wszystkiego pod siebie ustawić. 

Napisano

A co dziwnego w wymianie fabrycznych gripów? Ja swoje Ergony GP2 kupowałem razem z rowerem, bo badziewie które dał Giant nie nadawało się do jazdy.
I po 8tys km poleciłbym większe rogi niż ma GP2.

A z samą kierownicą najlepiej kupić mostek z większym wzniosem. Ale trzeba wiedzieć co się chce, bo każdy centymetr robi różnicę i to niekoniecznie pozytywną.

Napisano
38 minut temu, kipcior napisał:

Ale trzeba wiedzieć co się chce

Właśnie trzeba wiedzieć. Rower do turystyki, bikepackingu, dojazdów do szkoły, pracy, czy rekreacyjnego jeżdżenia po ścieżkach rowerowych i czasem po lesie. 

Gdybym kupił X-Calibera 9, może zmieniłbym gripy, ale na pewno nie na Ergony GP2. Mam wrażenie że autor tematu, nie do końca  kupił rower do swoich potrzeb i zastosowań a geometrię ramy całkowicie pominął.

• Mod Team
Napisano
7 godzin temu, Track napisał:

Gdybym kupił X-Calibera 9, może zmieniłbym gripy, ale na pewno nie na Ergony GP2

Ale to nie Ty kupiłeś

7 godzin temu, Track napisał:

Właśnie trzeba wiedzieć. Rower do turystyki, bikepackingu, dojazdów do szkoły, pracy, czy rekreacyjnego jeżdżenia po ścieżkach rowerowych i czasem po lesie. 

Ale nie doniesiesz do odpowiednich organów, że autor kupił zły rower.:D

Daruj sobie to zniesmaczenie.

Napisano

W tym Treku jest prosta kierownica 72 cm szerokości, jeśli dobrze patrzę w specyfikacji. Miałem taką samą kierownicę w moim rowerze i nie za bardzo mi to pasowało. Przy prostej kierownicy im jest ona szersza, (a zawodnik nie jest Pudzianem), tym nadgarstki są ustawione w mniej wygodnej pozycji (skrzywione), co u mnie powodowało ból już po godzinie jazdy.

U mnie pomogły dwa zabiegi

- zwężenie kierownicy do 70 cm (obciąłem po 1 cm z obydwu końców), samo to już sporo poprawiło.

- zamontowanie rogów wewnętrznych SQLab Inner Bars, to jak dla mnie jest jeszcze lepszy patent

- chwyty pozostały fabryczne , zwykłe okrągłe

Po tych zabiegach jest bardzo wygodnie. 

Napisano

@pp516 - nie zła opcja z tymi rogami wewnętrznymi dzięki za pomysł.

Muszę pośmigać kilka dni i się zdecydować co będzie dla mnie najwygodniejsze.

Chwyty też chętnie wymienię na szersze, dla własnej wygody. To wygląda na dobry układ:

barend_grips.jpg 

Napisano

Ja na tych SQLabach jeżdżę 90% czasu odkąd je zamontowałem. Normalnych chwytów używam tylko przy szczególnie wymagającym terenie, gdy przydaje się większa dźwignia jaką daje szeroka kierownica. W sumie to nigdy nie miałem Ergonów i nie wiem jak by się sprawdziły ? Z tym że one nie zmieniają aż tak bardzo ustawienia nadgarstka i ręce w dalszym ciągu rozstawione są szeroko (jak dla mnie to za szeroko, ale to zależy od konkretnego osobnika) .

Jeszcze jedno, te rogi wewnętrzne lepiej sprawdzają się w szerokich kierownicach MTB, montowałem je też do węższej (60 cm) kierownicy w innym rowerze i też było ok, ale efekt nie był już tak spektakularny. Ważne też jest ich prawidłowe pochylenie, wymaga to kilku prób.

Napisano

Wewnętrzne rogi mogłyby być nawet lepsze. Jak się jedzie w zakrzaczonym terenie z szeroką kierownicą to rogi zewnętrze potrafią czasem coś zabrać ze sobą. 
Tylko zaś wewnętrzne to kolejna rzecz na kierownicy obok przerzutek i ewentualnie mykmyka czy blokady amora. I wtedy tam się robi za ciasno.

Napisano

To prawda, robi się ciasno, ale tylko przy węższych kierownicach. Przy 70 cm, to miejsca jest aż nadto, lampka (również taka większa), licznik, blokada amora, wszystko się u mnie mieści pomimo zamontowania rogów wewnętrznych.

Napisano

Dzięki teraz zostaje tylko pośmigać i sprawdzić co mi będzie najbardziej odpowiadało. 

Najgorsze jest to, że od wczoraj deszcz pada :)

Napisano

Kupiłem ESI Grips - Extra Chunky + Rogi RockBros  model 2009-14DBL. Jestem zadowolony.

Bardzo wygodnie mi się jeździ. Na fabrycznych też było w porządku - wychodzi na to, że potrzebowałem kilku dni aby się po prostu przyzwyczaić ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...