thepanone Napisano 24 Sierpnia 2018 Napisano 24 Sierpnia 2018 Kupiłem super błotnik za 120 zeta marki Topeak i połamał mi się na pierwszej jeździe. Kleiłem go 10 razy Superglue, ale klej też poległ. Macie jakieś pomysły jak z pomocą Castoram/Obi usztywnić taki plastik? Myślałem o jakichś nakładkach z dwoma otworami i śrubach/wkrętakach i zrobić w plastiku otwory dla tych śrub. Może coś lepszego? Złamany jest w części nieruchomej, jak na poniższym zdjęciu: idą deszcze
Gość Napisano 24 Sierpnia 2018 Napisano 24 Sierpnia 2018 Raczej nie skleisz tego solidnie. Ja bym próbował w ostateczności np Poxipol. Kleje Cyjanoakrylowe się do tego nie nadają bo powierzchnie muszę bardzo mocno do siebie przylegać. Ja bym to mocował jakąś płytką z śrubami.
testudo Napisano 24 Sierpnia 2018 Napisano 24 Sierpnia 2018 Jeśli kleić takie coś to raczej tylko klejem epoksydowym (dwuskładnikowym) Daj jakąś "szynę" dla wzmocnienia, powinno być ok. Samo tak pękło czy gdzieś uderzyłeś?
thepanone Napisano 24 Sierpnia 2018 Autor Napisano 24 Sierpnia 2018 przy schodzeniu z roweru mocno przyłożyłem nogą. Ok, dzięki, zastosuję to co proponujecie.
Biesz766 Napisano 24 Sierpnia 2018 Napisano 24 Sierpnia 2018 Nawiercić otwory w obu częściach, włożyć w nie pręcik stalowy i potem to razem kleić ( w otwory razem z prętem klej ).
Track Napisano 24 Sierpnia 2018 Napisano 24 Sierpnia 2018 To jest Topeak DeFender RX ? Bym zastanowił się dwa razy czy klejenie + jakieś wstawki dadzą radę, gwarancji i tak nie masz że takie druciarstwo wytrzyma. Postawiłbym na nowy SKS X-Blade II https://biostern.abstore.pl/blotniki-blotnik-x-blade-ii-26-27-5-tyl,c81,p1316,pl.html
phoe Napisano 24 Sierpnia 2018 Napisano 24 Sierpnia 2018 Wywierć po 2 otwory, przeciągnij coś przez to, nawet trytę + do tego sklej go żywica, w sensie całe ten element nią obsmaruj. Lub jakiś inny dobry klej do plastiku, który jest koniecznie elastyczny po zaschnięciu, kropelki/superglue i inne wynalazki się tutaj nie sprawdzą. Dobra taśma naprawczą też możesz spróbować, taka Gorilla naprawdę mocno łapie lub jakieś inne od 3M poszukać, jak 3M dwustronna(VHB) potrafi GoPro utrzymać na kasku, to jak dobierzesz inną dobra taśmę nadająca się do takiego zastosowania, też go utrzyma. Żeby lepiej klej/taśma trzymała, możesz lekko zetrzeć plastik papierem ściernym. Siatką taką do elewacji też możesz to owinąć i na to klej. Jak to dobrze zrobisz i odpowiednim klejem, to nie ma opcji że puści w tym miejscu.
SoloTM Napisano 24 Sierpnia 2018 Napisano 24 Sierpnia 2018 I nie przykręcać tak mocno na przyszłość. W razie uderzenia lepiej jak się 10 cm przekręci niż pęknie.
Gawel76 Napisano 25 Sierpnia 2018 Napisano 25 Sierpnia 2018 Mata szklana + żywica epoksydowa. Ja tak kleiłem gumową końcówkę błotnika, trzyma lepiej niż oryginał
thepanone Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Napisano 25 Sierpnia 2018 Gdybym wcześniej przeczytał o macie szklanej też bym zastosował. Poxipol. Na to pójdzie czarna izolacyjna.
Gość Napisano 25 Sierpnia 2018 Napisano 25 Sierpnia 2018 Dobrze rozrobiłes ten Poxipol? Bo kolor jakiś taki dziwny.
phoe Napisano 25 Sierpnia 2018 Napisano 25 Sierpnia 2018 Wizualnie mega słabo to zrobiłes, ale ważne zeby się trzymalo dobrze. I cos dziwną konsustencje ma ten klej...
Gość Napisano 25 Sierpnia 2018 Napisano 25 Sierpnia 2018 No ewidentnie coś jest nie tak. Prawidłowo zmieszany Poxipol ma szary kolor. Tutaj wygląda jakby była nałożona tylko jedna z dwóch części.
thepanone Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Napisano 25 Sierpnia 2018 Coś wymyślacie. Są dwa rodzaje poxipolu, jeden metaliczny drugi ten. Rozrabialem to 4 razy, za każdym razem tak wychodziło. Może tak to wygląda bo w jednym miejscu nałożona gruba warstwa w innym maznięte tylko. Na to pojdzie taśma izolacyjna czarna i bedzie pięknie.
thepanone Napisano 15 Stycznia 2019 Autor Napisano 15 Stycznia 2019 Trafiłem tu po 6 miesiącach, więc napiszę dla ludzi którzy tu trafią w 2050 roku z google, że konstrukcja okazała się niezniszczalna.
wacho_wacho Napisano 10 Lutego 2019 Napisano 10 Lutego 2019 W dniu 15.01.2019 o 09:56, thepanone napisał: Trafiłem tu po 6 miesiącach, więc napiszę dla ludzi którzy tu trafią w 2050 roku z google, że konstrukcja okazała się niezniszczalna. Jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.