Skocz do zawartości

[Opona tylna] pomoc w wyborze

seliustius

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, od kwietnia jestem szczęśliwym posiadaczem roweru Lazaro. Otóż jestem "ciemny" w sprawach rowerowych. Moja tylna opona lata świetnosci ma juz za sobą, w związku z tym planuje wymianę i delikatny serwis. Fabrycznie rower miał na wyposażeniu oponę CST 28" 700x38C szosowo-szutrowe, niestety nic mi to nie mówi. Dlatego zwracam się z prośśbą o pomoc w wyborze odpowiedniej opony, dodam, że poszukuje opony, która posłuży troche dłużej. W sklepie rowerowym zaproponowali mi oponę Continental za cenę 100zl+, ale czy w tym wypadku firma równa się jakość? Czy może nie warto przepłacać?

Napisano

Nie napisałeś gdzie jeździsz to ciężko coś polecić. Doprecyzuj czy może tylko po szosie, czy jednak zdarza Ci się zaliczać jakieś szutry, albo coś jeszcze cięższego, a może na deszcz też nie patrzysz.

Jaką dokładnie oponę Ci zaproponowano? Continentale są ok, ale może je dostać taniej, bo ogólnie marka nie należy do tych najdroższych np.: Continental Tour Ride. Schwale Marathony też są ok i wybór jest ogromny.

Napisano

Jazda w przeważającej większości odbywa się po mieście. Droga do pracy + wieczorami dla zdrowotności(sporadycznie zdarza mi się zjechać na drużkę gdzie jest masa kamieni itp) Nie jestem w stanie teraz określić modelu/specyfikacji tej opony. Jeżeli chodzi o porę deszczową to oczywiście jak deszcz zaskoczy. Dodam, ze wieczorami lubie szybka jazdę po ścieżkach przeważnie, wiec opony mogą przeżywać większe przeciazenia, byc moze dlatego bierznik znikną w oczach. 

Napisano

Wspomniany Ride Tour powinien być okej. Ma ciągły środek także będzie się toczył po asfalcie całkiem nieźle. Wersja drutowa jest do kupienia poniżej 50zł. 

Możesz też śmiało wybrać sobie jakąś oponę Contact, ale będą droższe, z reguły z powodu lepszej wkładki antyprzebiciowej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...