Skocz do zawartości

[5000zł] Trek Roscoe 8 czy X-Caliber 9

djcosmo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozumiem. Niestety nie mam gdzie przymierzyć tego Giro, zamówiłem więc w ciemno. Z kaskiem na rolki postąpiłem podobnie, z pełnym sukcesem.

GIRO-Chronicle-MIPS-test-05.jpg

Ma dobre recenzje i kolor odpowiedni, jasny (moja preferencja) i pasujący do ramy roweru. :D

Roscoe8_19_23608_A_Alt5?wid=1360&hei=102

Napisano

Wolę Roscoe 8: szersze i wyższe opony, myk myk, napęd 1x12 i skok amortyzatora 120mm. I jakoś mniejsze koła też do mnie przemawiają.

Napisano
1 godzinę temu, djcosmo napisał:

Wolę Roscoe 8: szersze i wyższe opony, myk myk, napęd 1x12 i skok amortyzatora 120mm. I jakoś mniejsze koła też do mnie przemawiają. 

Oczywiście Twój wybór - ale brak sztywnej osi u mnie już dyskwalifikuje rower w tej kwocie.

Napisano

Rozumiem. Może jak się wkręcę w temat i już będę potrafił dobrze jeździć za pięć lat a może i za dekadę ;) kupię sobie fulla na sztywnych osiach. Póki co Roscoe 8 wydaje się być optymalnym rozwiązaniem.  Nie wiem co musiałoby się wydarzyć żebym zmienił zdanie, pewnie jakaś ultra (!) atrakcyjna promocja na wysoki model Treka. 

Napisano
5 godzin temu, Yacko napisał:

Oczywiście Twój wybór - ale brak sztywnej osi u mnie już dyskwalifikuje rower w tej kwocie.

Roscoe ma sztywną oś z przodu. Z doświadczenia – brak sztywnej osi z tyłu ma dużą szansę pozostać w ogóle niezauważony przy lekkim jeźdzcu i bez ostrego tyrania.

Napisano

Ma sztywną przednią oś? Super! Jestem lekki, ważę 65 kg. A co ostrego tyrania - to na pewno nie w pierwszym czy w drugim sezonie. 

Napisano

Sztywnych osi i pełnego zawieszenia. Jak już zmieniać, to na coś co będzie znacząco lepsze. W innym przypadku wolę jeździć dopóty mi rama nie strzeli. Wróć, wtedy mi Trek da nową, więc zatem do końca moich dni. ;) Lub kradzieży.

Napisano

Szczerze wątpię czy na rowerze za 13000 czułbyś aż tak znaczą poprawę względem roweru za 6000zł. Powiedzmy sobie wprost - dla większości z nas to jest taka nieco fanaberia i nawet żeby wykorzystać w pełni możliwości tego Roscoe trzeba duuużo umieć i mieć możliwość częstego pobytu we właściwym terenie :)

Napisano

Mam taką możliwość. Cieszy mnie to, co napisałeś. :) Dla mnie rower za 5000 zł to jest drogi rower, nie sądzę abym chciał kiedykolwiek zapłacić za jednoślad kwotę zbliżoną do tych 13000 zł. 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Cześć. Sytuacja wyglada tak. Mam możliwość zakupu Roscoe 7 2019 za 2650zł. Jest to oczywiście jeden z rowerów wygranych w jakimś konkursie. Nowy, wciąż w kartonie, w moim rozmiarze. O taki: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-7/p/23444/

Jak wspomniałem rocznik 2019 a nie 2018 jak większość dostępnych „niechcianych nagród” - ma już sztycę regulowaną. 

Nie ukrywam, że nastawiłem się już na 8 2019. Bardziej odpowiada mi osprzęt i nawet kolor - to byłby dla mnie przysłowiowy end-game. 7 nie ma amortyzatora powietrznego, napęd to 1x10 a nie 1x12, inna korba i hamulce Tektro. Różnica w cenie nawet po rabacie 8mki jest bardzo duża (1850zł), stąd moje zainteresowanie tą „okazją”. 

Jaka jest Wasza opinia, liczę się z Waszym zdaniem. Sprawa jest pilna. 

Napisano

IMO zakup czegokolwiek z myślą aby zasadniczo cokolwiek od razu wymieniać mija się z celem. Są to elementy które ulegają zużyciu eksploatacyjnemu i wtedy jest dobry moment aby wstawić coś lepszego. Bo rozumiem, że nie będzie problemu z przejściem na np. 1x12 i wstawieniem grubszego o kilka mm amortyzatora powietrznego, tak? O hamulce nie pytam, bo wiem, że z tym nie ma problemu.

Pewnie jako laik nie zauważę różnicy w jeździe pomiędzy 7 a 8. Problem siedzi w głowie, nastawiłem się już na Roscoe 8 i zaksięgowałem wydatek. Jestem jednak pragmatykiem i cenię rozsądek dlatego myślę czy by nie skorzystać z okazji...

Napisano

Podobnie jak @erzurum brałbym 7. Dla mnie rower to przede wszystkim rama i koła, a w Roscoe 2019 7 i 8 te komponenty są identyczne. Wszystkie pozostałe części, choć istotne, to jednak drugorzędne jeżeli chodzi o pewność i komfort jazdy. Poza tym, jak się ma koszt wymiany mostka czy siodełka żeby poprawić komfort do kosztu zakupu nowej ramy przy mocno nietrafionym rozmiarze czy niepasującej geometrii, pytanie retoryczne ;).

@djcosmo, ja bym się tak nie zapierał jak Ty, że nie warto od razu wymienić coś w rowerze. Nie będę opisywał swoich w tym względzie przekonań, ale często wystarczy kupić tańszy rower, od razu wymienić jedną, dwie marne części na wysokiej lub bardzo wysokiej klasy i od razu mamy skok jakościowy całego roweru, który czasami przekracza możliwości roweru z następnej półki. W obu rowerach Roscoe 2019 7 i 8 są marne hamulce, demontując z 7-mki Tektro i od razu wstawiając np. Shimano SLX możesz naprawdę niewielkim kosztem uzyskać skok jakościowy o którym wspomniałem. Zauważ że hamulce to nie są komponenty eksploatacyjne, które i tak się wymienia w trakcie zużywania, więc czemu nie wymienić ich od razu? Przy okazji, nowe Tektro sprzedasz za jakieś pieniądze co pomniejszy koszt wymiany.

Napisano

Bardziej chciałem zapytać o to czy Roscoe 7 to też dobry rower. I czy to okazja w tej cenie? Jaki rower bym nie kupił nie planuję niczego wymieniać, jedynie zainwestuję na starcie w system bezdętkowy. 

Wkręcę się w jazdę to wtedy może małymi kroczkami zbuduję coś lepszego, teraz to czas na naukę a nie na zmiany. 

Napisano

Jak najbardziej, to wartościowy rower (zwłaszcza za cenę za jaką możesz go kupić) dający możliwości przebudowy. Tylko nie wiem czy w piastach Formuli można wymienić bębenek na XD,  żeby móc przejść w przyszłości na napęd SRAM Eagle, może ktoś bardziej biegły się wypowie.

Odnośnie hamulców, twój rower Twoja decyzja :rolleyes:, ja napisałem tylko co zrobił bym sam, żeby niewielkim kosztem wydatnie zwiększyć dzielność roweru. A na trasach po których zamierzasz jeździć, hamulce to trzeci najważniejszy komponent roweru, po ramie i kołach oczywiście.

Napisano

Kto te Tektro ode mnie odkupi skoro są kiepskie? Slx nie są specjalnie drogie, ciekawa opcja.

Choć może lepiej jest nauczyć się dobrze jeździć w sezon, dwa lub trzy a potem kupić coś jeszcze lepszego np. Shimano Deore XT BR-M8020. Do tego dobry amortyzator powietrzny, opony Maxxis Minion DHF/R i byłbym w domu  jeśli chodzi o Roscoe 8. W 7 jeszcze napęd do zmiany na 1-12.

Możliwość wymiany kasety na 1-12 i korby jest dla mnie kluczowa, bo taka zmiana na pewno by nastąpiła po zużyciu zębatek. Dobrze by było gdyby ktoś był w stanie potwierdzić, że jest to możliwe w Roscoe 7 bez wymiany połowy podzespołów. 

Może to być śmieszne ale waham się też z powodów estetycznych, nie jestem fanem czarnego czy czerwonego koloru. 

Edytka: tylna Piasta jest identyczna w 7 i 8: Formula DC2241. 

Napisano
37 minut temu, djcosmo napisał:

tylna Piasta jest identyczna w 7 i 8: Formula DC2241

Właśnie o tym pisałem, że koła w obu rowerach są identyczne. Żeby nie przedłużać tematu hamulców, zawsze znajdzie się kupiec na nowe hamulce przy odpowiednio ustawionej cenie, choćby do budżetowego miejsko-podmiejskiego pomykacza.

Jeżeli chodzi o przejście na napęd SRAM 1x12 to oczywiście że będziesz na niego mógł przejść bezproblemowo w Roscoe 7, nawet jeżeli do tej konkretnie piasty Formuli nie ma odpowiedniego bębenka XD, to będziesz mógł zastosować 12 rzędową kasetę SRAM NX 11-50, która współpracuje z bębenkiem Shimano. Nawet nie będziesz musiał zmieniać korby, bo ma ona zęby narrow wide. A widelec wymienisz na jaki zechcesz, bo piasta przednia jest w standardzie boost.

Na koniec, ja nie uważam za śmieszne kierowanie się względami estetycznymi. Skoro wydaję ciężko zarobione tysie, to rower nie tylko ma spełniać założone walory jezdne, ale musi mi się też podobać :yes:

Napisano

Chyba jednak zostanę przy moim pierwotnym wyborze. W tym rowerze najsłabsze elementy to opony i hamulce. 

Jaki zestaw hamulcowy polecacie do ósemki aby różnica była więcej niż zauważalna? Czy tarcze też zmieniać na większe? 

Z ciekawości zapytam: ile kosztuje nowy, bardzo dobry amortyzator powietrzny 120-130mm? Orientacyjnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...