Skocz do zawartości

[Tarczówki] Wymiana Klocków.

KuLa2030

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż nie zauważyłem żadnego TOPICU na temat wymiany klocków w tarczach , więc postanowiłem się za to zabrać:

Drodzy Forumowicze!

Wymiana klocków jest bardzo prosta i przyjemna.

Niezależnie od tego czy jest to przedni hamulec czy tylni najlepiej jeżeli wyciągniemy koła z zaczepów (nie koniecznie trzeba zdejmować całe kolo wystarczy je tylko podnieść do góry). W miejscu gdzie znajduje się tarcza, znajdują się klocki po obu stronach. Końcówki klocków powinny mieć małe uszka ułatwiające swobodne wyciągnięcie ich.(wygląd Klocka w okazałości http://img292.imageshack.us/my.php?image=kolcekwe2.jpg )

Następnie sprawdzamy czy Klocki posiadają choć 1mm grubości jeśli tak to najlepiej wziąć benzynę ekstrakcyjną i przeczyścić klocki. Jeżeli natomiast klocki są już tak zjechane że jedyne co można zrobić to je wyrzucić . Wtedy zostaje nam tylko kupienie nowych :D Wracając do czyszczenia można je także wyczyścić płynem do naczyń.

Po wyczyszczeniu należy je przetrzeć i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Pamiętajmy aby po w łożeniu klocka upewnić się czy jest on dobrze założony i uważać by koło nie zsunęło się nam na palce.

Wymieniając klocki warto nasmarować także linki bo jak już robimy coś porządnie to niech będzie choć jeden element skończony :D

Jeszcze przed włożeniem tarczy dobrze jest także przetrzeć samą tarcze benzyną czy też płynem do naczyń.

Teraz Możemy już założyć koło , upewnijcie się czy dobrze jest założone i czy nie ma luzów to zapewni nam bezpieczeństwo.

Sprawdźmy czy tarcza nie obciera nam o klocki i czy koło swobodnie się rusza...

Nie martwmy się jeśli hamulce nie hamują tak jak powinny może być to przyczyną nie dotarcia się klocków , po dotarciu wszystko będzie git .

Dbajmy o nasze hamulce! Hamulce też dbają o nas i o nasze bezpieczeństwo .

Bez hamulców nie mamy szans nawet przy dobrej technice jazdy , więc pokuśmy się choć raz zajrzeć co i sprawdzić co u nich słychać by czuć się pewnie i cieszyć się jazdą !

joł :D

Napisano

no gratuluje takiego podejścia , nic dodać nic ujac :D ja zawsze zdejmuje kolo całkiem wtedy jest wygodniej (jak dla mnie) , klocki i tarcze czyszcze denaturatem - tez daje to dobre efekty , po założeniu nowych klocków odczujemy pewne różnice w hamowaniu , ale rzeczywiscie po kilku dobrych hamowaniach wszystko jest gites :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ladnie opisane i bardzo dobrze... gorzej jak ktos ma hydrauliczne... np ja mam XTR 2006 i bym nie mial pojecia klockow zdjać i od nowa zalozyc... :/ No ale mechaniczne latwo... rowniez polecam klocki lekko przetrzec papierem sciernym... mam pewnosc ze beda czyste i suche.. pozdrawiam milosnikow hamulcow;P

• 2 lata później...
Napisano

Ja ma problem z wymianą... otóż jest tam taki drucik który trzeba wyjąć i na końcu on jest przekrzywiony tak, żeby nie wypadał. Jak najlepiej go "odkrzywić" i wyjąć ?

Napisano

Bierzesz kombinerki, dwa końce próbujesz spłaszczyć, od drugiej strony dociskasz, żeby jak najwiecej wystawało Ci do ściśnięcia, powinno po kilku próbach się udać. Jak nie to płaski śrubokręt i wyginasz.

Napisano

Poradziłem sobie :) miałem jeszcze problem z ocieraniem klocków o tarcze, linka była dobrze naciągnięta. Wystarczyło w moich hamulcach Shimano Deore wyregulować odpowiednio położenie klocków :)

Napisano

dobrym sposobem na przeczyszczenie klokców jest:

1. przetarcie benzyną

2. polanie benzyną i podpalenie

3. przetarcie papierem ściernym jakimś drobnym typu 800

4. przetarcie na sucho

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...