Gość Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Hej, Czy ktoś z Was skracał kiedyś sztycę? Pojawiły się jakieś problemy? Kupiłem szosę i wymieniłem sztycę, tyle że model który kupiłem występuje tylko w wersji 400mm. Szosa lekka nie jest, ale nie ma sensu wozić dodatkowych niepotrzebnych gramów
Mod Team michuuu Napisano 20 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 20 Sierpnia 2018 Tniesz jak kierownicę jak chcesz odchudzać rower.
dran2 Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Chyba temat do Manii Lekkości, pochwal się potem ile waży 50mm alu rurki.
WaGiant Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Tylko odmierz i zaznacz ile cm musi się w ramie chować .
Brombosz Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Czyli zwykła rurka? Bez dodatkowych wkładów? Czy inną jednak kupiłeś? Tak pytam bo może i ja bym swoją upitolił. Rama niby L więc zapas jest spory.
Gość Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Zwykła rurka jest na szczęście, więc tu problemu nie ma. Boje się jedynie żeby po jakimś czasie nie zaczęła strzelać. Mam obcinarkę do rur, jednak wykończenie fabryczne jest nieco lepsze.
Brombosz Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Ja mam piłę taśmową w pracy, więc ten problem nie istnieje. Równa fazka to też żaden wysiłek. Nie wiem tylko na ile wpuścić sztycę w ramę. Po urlopie pomierzę sobie to na spokojnie. Dla 2-3cm szkoda zachodu.
Fenthin Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Minimalnie przyjmuje się 10cm. Chyba na każdej sztycy jest to zaznaczone. Dodatkowo, jeśli ten jest niżej, uwzględniłbym węzeł podsiodłówka-górna rura. Tak, by przekraczała to miejsce.
Brombosz Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Z tym problemu nie będzie. Podsiodłówka wystaje może 3-4 cm. Dodać kilka cm ze względu na słuszną wagę? Czy te 10 cm już ten zapas uwzględnia?
Dokumosa Napisano 20 Sierpnia 2018 Napisano 20 Sierpnia 2018 Generalnie jeśli nie zależy na masie to sztyca im dłuższa tym lepsza (pod warunkiem, że chowa się ile trzeba). Odnośnie skracania - wiele razy to robiłem zarówno różne stopy alu jak i węgiel. Najzwyklej na świecie się tnie przy czym do węgla polecam odpowiednie brzeszczoty, które nie powodują strzępjenia a do alu obcinacza do rur hydraulicznych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.