lichak Napisano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Coś musi być nie tak z hamulcem, wagi bym nie brał pod uwagę nawet, u mnie na elixir 5 z tarcza 200 kolega(105kg) bez problemu nawrócił na przednim kole. najpierw bym sprawdził końcówki przewodu, a potem zacisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Ja mam Deore M615, tarcza z przodu 180. Na początku były oryginalne żywiczne, było dobrze potrafiły piszczeć ale hamowały. Kupiłem żywiczne i metaliki od chinczyka i sprawowały się bardzo dobrze. Jak chcesz mogę cię podratować jednym kompletem metalików. Z tego co patrzyłem to klocki są te same ( albo niech ktoś potwierdzi) .Moja waga ok 100 ale tyłek potrafiło poderwać z siodła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 Mialem kiedys Koolstopy w J7 i dzialaly swietnie, potem mialem te same w 675 i juz tak swietnie nie bylo/ nie jest, poniewaz przod jeszcze sa Koolstopy. Byla odczuwalna roznica pomiedzy seria zywicznych a Koolstopami /czerwone/ , ale bez efektu wow. Z tylu kupilem na probe - https://www.decathlon.pl/okadziny-ham-slx-xt-xtr-2012-id_8308591.html i jak dla mnie sa tak samo dobre jak nie lepsze niz Koolstopy. Od razu kupilem drugi komplet na zapas. Czy drugi bedzie tak samo dobry to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EhnatoX Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) We wszystkich okładzinach zachodzą reakcje chemiczne przez temperature-ciepło jakie jest generowane przy różnych sposobach hamowania. Dla każdego materiału istnieją pewne górne zakresy, gdzie po przekroczeniu zmienia on swoją strukturę chemiczną i stąd różne, a wręcz losowe działanie okładzin - raz pozytywne raz negatywne. Nawet słynne piszczenia hamulców, które nie da się w żaden sposób usunąć może być spowodowane właśnie zmianą struktury czy to okładzin, czy samych tarcz. Temat rzeka. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez EhnatoX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Może być nieszczelność. Znów powiem na przykładzie tektro hdc 300. Klamka twarda, a jak wciskałem mocniej, między połówkami zacisku pojawiał się olej. Nie wyciekał, tylko się pokazywał. Najwyraźniej energia z palca zamiast na tłoczek szła na przeciskanie oleju przez szczelinę w zacisku. Klamka była twarda, normalnie można było wciskając palcem stukać klockami o tarczę. No a i tak siła hamowania uciekała sobie. Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez Borsuczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamikadze2014 Napisano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 8 godzin temu, lichak napisał: najpierw bym sprawdził końcówki przewodu, a potem zacisk. Co masz na mysli pisząć sprawdzic koncówki? Pod kątem wycieków? 8 godzin temu, Gawel76 napisał: Jak chcesz mogę cię podratować jednym kompletem metalików. Jak doprowadzę komplet na żywicach i będzie pewność, że hebel poprawnie na nich działa to na pewno się odezwę , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Wyjmij klocki i spr czy nie zrobił się okrągły, wilgotny ślad na pleckach. Czy klocki nie miały nigdy kontaktu z czymś tłustym? Na xt (konstrukcyjnie to samo co slx) przy małych prędkościach i dobrej przyczepności guma-podłoże na bylejakich klockach jestem w stanie postawić rower na przednim kole (węże ponad 100kg). Wymaga to naprawdę mocnego zaciśnięcia klamki (nie jednym palcem). Odpowoetrzanie w xt inne niż zaleca producent to sztuka dla sztuki. Moim zdaniem jeśli tym sposobem można w ogóle poprawnie odpowietrzyć te hamulce to na pewno nie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamikadze2014 Napisano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 1 minutę temu, Dokumosa napisał: spr czy nie zrobił się okrągły, wilgotny ślad na pleckach no własnie pod kątem wycieków przejrzałem cały hebel i moim zdaniem szczelnie. Tłoczki suche, wysuwaja sie dobrze przy lekkim nacisku klamki. Klocki po przetarciu tez nie miały zadnych widocznych plam/ zabrudzeń a i tak je przejechałem ogniem. No jeszcze jest opcja klamki tyle że z perspektywy dzwigni mało co widac czy tłoczek tam coś puszcza a rozbierac klamki nie będę. Z drugiej strony przy wyciekach tez mogłoby byc zasysane powietrze a ja z kolei po 3krotnym przepuszczeniu płynu żadnych bąbli nie zauważyłem- klama twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EhnatoX Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Weź latarkę i zobacz na tłoczkach - gdy będziesz naciskał klamkę - czy nie ma bąbelków. Coś takiego Jeżeli wszystko ok. To materiał cierny jest do wymiany i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamikadze2014 Napisano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 9 godzin temu, EhnatoX napisał: Coś takiego Miałem tak w starych XT. Klamka po jakims czasie stawała się miękka i twardosc łapała po dopompowaniu. Prócz tego oczywiscie bąbelki w tłoczkach. Nie mam z tym problemu w slx a klamka twarda cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Jak kupisz półmetaliki czy coś innego to napisz czy to to. A do 675 pasują te same klocki co do M7000? Wyglądają podobnie, ale jak pytałem sprzedawcy tych od 675, to napisał, że nie pasują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 To sprzedawca w takim razie z gatunku "dziś truskawki, jutro telewizory, pojutrze sandały " Klocki do deore od modelu m596, do slx'a od modelu m666, do xt'eka od modelu m785, do xtr'ow od modelu m985, po wszystko co dwutłoczkowe z tych czterech grup wyprodukowane do dziś pasują wymiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Niestety jest to dość duży sklep rowerowy na Allegro. Więc jest to profesjonalny brak wiedzy z ich strony. Ich nazwy nie podam, aż takim ****** nie będę. Jak pasują, to super, dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi