Lukasz2Jab Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Witam, posiadam stary rower z ramą posiadającą podejście na rurę sterową 1". Obecnie posiadam jakiś amortyzator noname i chociaż nie wykazuje on luzów to powoli z uwagi na jego wiek(15lat)moją wagę (98kg) zastanawiam się nad jego wymianą dla swojego bezpieczeństwa. Zauważyłem, że obecnie sprzedawane rowery z rurą sterową o większej średnicy mają też wyraźnie grubsze golenie amortyzatora oraz ogólnie wyglądają masywniej. Tutaj rodzi się moje pytanie, czy kupując SR Suntour XCM bo takie są w sprzedaży pod rurę 1" czy golenie będą takiej średnicy jak w modelach pod 1 1/8" czy też będą takie chude jak w amortyzatorach starego typu ? Niestety w internecie nigdzie nie mogę znaleźć real foto tego amora 1" a w sklepach używane są te same zdjęcia dla obu modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Golenie jak golenie, ślizgi są tam takie podłe że 2mm grubości goleni w jedną czy drugą stronę nic nie zmieni. Nie wiem czy kiedyś widziałeś takiegp SR od środka. Ślizgi to są plastikowe (!) tulejki wkładane palcami(!) w dolne golenie. Tam nie ma mowy o jakimkolwiek pasowaniu. W moim XCR przetarcia pojawiły się po kilku miesiącach, mimo że dbałem o niego jak nikt inny, praktycznie co miesiąc miał nowy smar. Edytowane 18 Sierpnia 2018 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz2Jab Napisano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Nie widziałem na żywo, czytam natomiast dużo opinii na temat tych amortyzatorów i jest tak jak piszesz. Dziwi mnie natomiast to, że mój obecny nosi nazwę Logan 780, nigdy nie był rozbierany, smarowane jedynie górne golenie i nie ma na nim ani trochę luzu. Fakt, skok ma niewielki bo realnie to może z 5 cm ale jednak luzu nie złapał przy przebiegu jakiś 4 tys. km. W chwili obecnej chciałbym go wymienić bo obawiam się czy nie złamie się z powodu zwykłego zmęczenia materiału po tylu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 XCM ma rury goleniowe 30mm. Twój stary amorek ma chyba chudsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz2Jab Napisano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 (edytowane) Ta informacja dotyczy również XCM w wersji 1" ? Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Daj linka do xcm z 1 calową rurą. W każdym razie, na 99 % nic lepszego niż sr xcm nie kupisz z rurą 1 cal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz2Jab Napisano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-sr-suntour-xct-pd15898/?v_Id=103698 na dole listy trzeba wybrać wersje 1" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Ten xct ( nie xcm - xcm jest ciutek lepszy ) będzie miał tak : Górne golenie o średnicy 28 mm, stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz2Jab Napisano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Gdzie można zdobyć taka informację żebym sam sobie to wszystko porównał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Na tej stronie to wszystko jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz2Jab Napisano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Faktycznie, cały czas patrzyłem na specyfikację w tej tabeli a to jest na dole. Ogólnie często zdarzają się pęknięcia przednich amortyzatorów w przypadku takich dziadków jak mój ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teraw Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Średnica goleni nie ma znaczenia w przypadku najprostszych, najbiedniejszych amortyzatorów, chyba że w kwestii wizualnej. XCM w wersji z blokadą jest o tyle fajny spośród tych najtańszych, że ma działający tłumik. Biedny, bo tani, ale jest i działa, więc amor nie odskakuje jak sprężynka, tylko coś tłumi, niższe modele, jak XCT nie mają wcale tłumika, tylko sprężynę. Ale tylko wersja z blokadą, bo bez blokady, tańsza o 50 zł tłumika nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 18 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Xcm nie ma tłumienia jedynie jeśli jest blokada to może być hydrauliczna, to nie jest tłumienie. Jeśli się mylę niech @ACTIVIA mnie poprawi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2018 W żadnym XCM/XCT nie ma regulacji tłumienia, jedynie hydrauliczna blokada skoku przy koronie lub na kierownicy Wersja XCT jest gorsza od XCM-a. ponadto wersja XCT ma golenie 28mm a wersja XCM 30mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz2Jab Napisano 20 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2018 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, stanęło na zmianie roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi