Gość Perez Napisano 17 Sierpnia 2018 Napisano 17 Sierpnia 2018 Witam! Szukam aplikacji na rower, która: - pokazuje drogę jako GPS - może działać w tle i kierować przez audio - rejestruje drogę itd. - ma licznik, prędkościomierz czy tam inne pierdoły
Gremlin008 Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Wielkie dzięki Mam jeszcze pytanie odnośnie rozdzielczości map dostępnych w Locusie. Są dostępne jakieś mapy o dobrej rozdzielczości bo szczerze przyznam jak pobierałem jakiś wycinek mapy to nie dość, że ważył więcej niż mapy z innych aplikacji, to w dodatku był mniej dokładny, przejrzysty i o gorszej rozdzielczości. Ogólnie sprawdziłem już kilkadziesiąt nawigacji rowerowych na androida i albo nie umiem albo nie mają one interesujących mnie opcji. Szukam aplikacji która będzie: -miała możliwość pobrania map offline w dobrej rozdzielczości (tutaj zawiódł mnie tak zachwalany Locus, jego mapa ważyła najwięcej a miała najgorszą rozdzielczość dla przykładu mapy z Osmand bądź Mapy.cz ważą mniej a są o wiele dokładniejsze i przejrzyste) - wgrywanie plików gpx i kml oraz nawigacja po ich śladach - Widok profilu wysokościowego oraz mojej aktualnej pozycji na nim podczas nawigacji To w zasadzie trzy główne cechy na których mi zależy, oprócz nich mile widziane były by wyświetlane informacje na temat: - prędkości - wysokości - nachylenia - ilości przebytych kilometrów Czy istnieje aplikacja, która spełnia choć w części spełnia te dość niewygórowane wymagania ?
dfq Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 @Gremlin008 - pewnie sciągałeś jakeś mapy rastrowe. Na Locusa wektorowa Poland - LoMaps (najnowsza mapa offline OSM ze ścieżkami rowerowymi) za parę zł bezpośrednio w sklepie Locus. Rozdzielczość mapy zależy tylko od rozdzielczości ekranu w smartfonie. Mozna na niej ustawic które obiekty chce sie widziec a które nie - zwieksza przejrzystość.
Gremlin008 Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Ok dzisiaj wypróbuje, rozumiem że te opcje dostępne są tylko w wersji pro ?
dfq Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Nie pamiętam co jest w wersji free bo od lat uzywam PRO ale we free są po prostu reklamy
maklakiewicz Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 @dfq Używasz od lat to skrobnij proszę jak te opcje (o których napisał Gremlin008) ustawić. Chyba, że jest gdzieś dostępny taki tutorial. Ja zakupiłem Pro, ale po paru dniach stwierdzam, że początki z Locusem nie są łatwe.
dfq Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 No na początku nie jest lekko bo to jest kombajn "wszystko mający" lecz z czasem można docenić jego możliwości. Używam od lat ale nie grzebię w nim ciągle więc nie jestem jakimś ekspertem od Locusa, zwłaszcza że ten program jest bardzo czesto upgrejdowany (i chwała mu za to) więc dużo sie zmienia. Na początek szczególnie polecam przede wszystkim dodatek Brouter. Ten silnik nawigacji offline umożliwia tworzenie tras i automatyczne przeliczanie nowej trasy przez Locusa w terenie bez dostępu do sieci. W najnowszej wersji Broutera mozna bez problemu zainstalowac jego "mapy" w pamieci zewnetrznej (np na karcie micro SD). To warto przeczytać: https://zkolemwtle.pl/locus-map-najlepsza-nawigacyjna-aplikacja-rowerowa-na-smartfona/ Co do opcji map : Lewy dolny róg - niebieska zakladka i w menu : Tematy Map i mamy Motywy Wewnetrzne ( Wedrowka @ Rower, Narty Miasto itp) . Tam zaznaczamy co nas interesuje. Oprócz tego istnieją bardzo szczegółowe i rozbudowane motywy zewnętrzne które można doinstalować do Locusa. Najlepiej zrobić to z poziomu smartfona i androida - wejsc na strone ponizej i wybrać tzw Map Style (Elevate 4) do Locusa : https://www.openandromaps.org/en/legend/elevate-mountain-hike-theme a tu jest manual do Locusa : https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide
wkg Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 A jak szczegółowość map pod względem szlaków na rower ? Na przykład porównując z mapami papierowymi Compass-u CartoMedia czy Galileos ?
dfq Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Wszystkich szlaków rowerowych (szczególnie w Polsce) na mapach wektorowych nie ma. Dlatego warto tez miec cyfrowe mapy rastrowe (Compass itp) na ktorych są zaznaczone rózne lokalne szlaki rowerowe. Locus bez problemu takie mapy wyswietla, (mozna je kupic od razu w formacie Locusa - w sklepie Locusa lub bezposrednio w wydawnictwach). Locus potrafi nawet takie mapy (wektorowe i rastrowe) nałożyć na siebie (zmiksować) i wyświetlić. W wektorowej Poland Lo-Maps jest to co tutaj : https://www.openstreetmap.org/#map=9/53.3833/15.7132&layers=C
wkg Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Trochę słabo : ( Tak sobie patrzę na moje traski to tradycyjne mapy miażdżą. Jakoś się do KaMap przyzwyczaiłem.
dfq Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Ale w czym mas problem ? Każdą mapę można zdigitalizować i nawigować po niej. Na tradycyjnej tylko palcem po mapie. KaMap słabiutki ale nie każdy potrzebuje od razu mercedesa
Gremlin008 Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Udało mi się poustawiać w Locusie mniej więcej to co chciałem i jakieś przyzwoite mapy też pobrałem, jednak jak udało mi się wyświetlić panel wykresu wysokości na mapie, tak teraz wyświetla się informacja "Brak danych dla wykresu", choć wcześniej na tym samym pliku nie było żadnego problemu.
dfq Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Nie pomogę ci w tym temacie bo tego nie używam ale moze coś znajdziesz tu : http://garniak.pl/viewtopic.php?f=32&t=12663&start=30
Gremlin008 Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 Już udało mi się rozwiązać problem, ale nie zdążyłem edytować postu. Dzięki za pomoc
marrik Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 W dniu 20.07.2019 o 13:24, wkg napisał: To po informacji, że zjechałeś z trasy nie potrafisz sam zawrócić ? Przecież logiczne, że to robię. Bardziej chodziło mi o to, że zamiast komendy "zawróć" szuka mi nowej trasy i w momencie zawrócenia... znów szuka nowej trasy, by wrócić na tą z której zjechałem.
maklakiewicz Napisano 24 Lipca 2019 Napisano 24 Lipca 2019 2 minuty temu, Gremlin008 napisał: Już udało mi się rozwiązać problem, ale nie zdążyłem edytować postu. Dzięki za pomoc Napisz jak, może komuś się przydać.
Gremlin008 Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 Po prostu chyba przez przypadek zmieniłem jeden z elementów paneli. Chodzi o to że są dwie opcje można ustawić wykres wysokościowy dla nawigacji po danej trasie, jak i można ustawić żeby wyświetlało profil wysokościowy rysowanego śladu. Przez przypadek chyba ustawiłem profil dla rysowania śladu, dlatego też wyświetlało brak danych ponieważ nie jechałem wtedy i nie nagrywałem śladu. Orientuje się może ktoś czy można jakoś przekonwertować, lub załadować mape w pliku jpg do locusa ? Szukałem jakiejś nakładki na mape ze szlakami rowerowego pasma olbrzymy, jednak jedyne co udało mi się znaleźć jeżeli chodzi o te szlaki, to mapki w formacie jpg. Na Trailforksie też nie ma wszystkich ścieżek także to też za bardzo mi nie pomoże.
dfq Napisano 11 Sierpnia 2019 Napisano 11 Sierpnia 2019 podrzuc taką mapkę w formacie jpg czy png to ci zrobię
Pytanie
Gość Perez
Witam! Szukam aplikacji na rower, która:
- pokazuje drogę jako GPS
- może działać w tle i kierować przez audio
- rejestruje drogę itd.
- ma licznik, prędkościomierz czy tam inne pierdoły
42 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.