Skocz do zawartości
  • 0

Aplikacja na Rower

Gość Perez

Pytanie

Napisano

Witam! Szukam aplikacji na rower, która:

- pokazuje drogę jako GPS

- może działać w tle i kierować przez audio

- rejestruje drogę itd.

- ma licznik, prędkościomierz czy tam inne pierdoły

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wielkie dzięki

Mam jeszcze pytanie odnośnie rozdzielczości map dostępnych w Locusie. Są dostępne jakieś mapy o dobrej rozdzielczości bo szczerze przyznam jak pobierałem jakiś wycinek mapy to nie dość, że ważył więcej niż mapy z innych aplikacji, to w dodatku był mniej dokładny, przejrzysty i o gorszej rozdzielczości.

Ogólnie sprawdziłem już kilkadziesiąt nawigacji rowerowych na androida i albo nie umiem albo nie mają one interesujących mnie opcji. Szukam aplikacji która będzie:

-miała możliwość pobrania map offline w dobrej rozdzielczości (tutaj zawiódł mnie tak zachwalany Locus, jego mapa ważyła najwięcej a miała najgorszą rozdzielczość dla przykładu mapy z Osmand bądź Mapy.cz ważą mniej a są o wiele dokładniejsze i przejrzyste)

- wgrywanie plików gpx i kml oraz nawigacja po ich śladach

- Widok profilu wysokościowego oraz mojej aktualnej pozycji na nim podczas nawigacji

To w zasadzie trzy główne cechy na których mi zależy, oprócz nich mile widziane były by wyświetlane informacje na temat:

- prędkości

- wysokości

- nachylenia

- ilości przebytych kilometrów 

Czy istnieje aplikacja, która spełnia choć w części spełnia te dość niewygórowane wymagania ?

Napisano

@Gremlin008  - pewnie sciągałeś jakeś mapy rastrowe.

Na  Locusa wektorowa Poland - LoMaps (najnowsza mapa offline OSM ze ścieżkami rowerowymi) za parę zł bezpośrednio w sklepie Locus. Rozdzielczość mapy zależy tylko od rozdzielczości ekranu w smartfonie.

Mozna na niej ustawic które obiekty chce sie widziec a które nie - zwieksza przejrzystość.

Napisano

@dfq Używasz od lat to skrobnij proszę jak te opcje (o których napisał Gremlin008) ustawić. Chyba, że jest gdzieś dostępny taki tutorial. Ja zakupiłem Pro, ale po paru dniach stwierdzam, że początki z Locusem nie są łatwe.

Napisano

No na początku nie jest lekko bo to jest kombajn "wszystko mający" lecz z czasem można docenić jego możliwości.

Używam od lat ale nie grzebię w nim ciągle więc nie jestem jakimś ekspertem od Locusa, zwłaszcza że ten program jest bardzo czesto upgrejdowany (i chwała mu za to) więc dużo sie zmienia. Na początek szczególnie polecam przede wszystkim dodatek Brouter. Ten silnik nawigacji offline umożliwia tworzenie tras  i automatyczne przeliczanie nowej trasy przez Locusa  w terenie bez dostępu do sieci.  W  najnowszej wersji Broutera  mozna bez problemu zainstalowac jego "mapy" w pamieci zewnetrznej (np na karcie micro SD). To warto przeczytać:

https://zkolemwtle.pl/locus-map-najlepsza-nawigacyjna-aplikacja-rowerowa-na-smartfona/

Co do opcji map :

Lewy dolny róg - niebieska zakladka i w menu : Tematy Map  i mamy  Motywy Wewnetrzne ( Wedrowka @ Rower, Narty Miasto itp) . Tam zaznaczamy co nas interesuje.

Oprócz tego istnieją  bardzo szczegółowe i rozbudowane motywy zewnętrzne które można doinstalować do  Locusa.

Najlepiej zrobić to z poziomu  smartfona i androida - wejsc na strone ponizej i wybrać tzw Map Style (Elevate 4) do Locusa :

https://www.openandromaps.org/en/legend/elevate-mountain-hike-theme

Screenshot_2019-07-24-13-21-14.thumb.png.3280f2ea13119edecfc1f7c819e884ef.png

Screenshot_2019-07-24-13-16-17.thumb.png.7f839ea97dec64715f589dfe21dec7da.png

Screenshot_2019-07-24-13-16-43.thumb.png.a751f3ca5225b232ec367ed77dc64cc2.png

a tu jest manual  do Locusa :

https://docs.locusmap.eu/doku.php?id=manual:user_guide

Napisano

Wszystkich szlaków rowerowych (szczególnie w Polsce) na mapach wektorowych nie ma. Dlatego warto tez miec cyfrowe mapy rastrowe (Compass itp) na ktorych są zaznaczone rózne lokalne szlaki rowerowe. Locus bez problemu takie mapy wyswietla, (mozna  je kupic od razu w formacie Locusa - w sklepie Locusa lub bezposrednio w wydawnictwach). Locus potrafi nawet takie mapy (wektorowe i rastrowe) nałożyć na siebie (zmiksować) i wyświetlić.

44088086_2019-07-2413_54_01.thumb.jpg.b141ebeccf8d1760fbbbc745b62243c9.jpg

W wektorowej Poland Lo-Maps  jest to co tutaj :

https://www.openstreetmap.org/#map=9/53.3833/15.7132&layers=C

Napisano

Ale w czym mas problem ? Każdą mapę można zdigitalizować i nawigować po niej. Na tradycyjnej tylko palcem po mapie.

KaMap słabiutki ale nie każdy potrzebuje od razu mercedesa

Napisano

Udało mi się poustawiać w Locusie mniej więcej to co chciałem i jakieś przyzwoite mapy też pobrałem, jednak jak udało mi się wyświetlić panel wykresu wysokości na mapie, tak teraz wyświetla się informacja "Brak danych dla wykresu", choć wcześniej na tym samym pliku nie było żadnego problemu.

Napisano
W dniu 20.07.2019 o 13:24, wkg napisał:

To po informacji, że zjechałeś z trasy nie potrafisz sam zawrócić ? :D

Przecież logiczne, że to robię. Bardziej chodziło mi o to, że zamiast komendy "zawróć" szuka mi nowej trasy i w momencie zawrócenia... znów szuka nowej trasy, by wrócić na tą z której zjechałem.

Napisano

Po prostu chyba przez przypadek zmieniłem jeden z elementów paneli. Chodzi o to że są dwie opcje można ustawić wykres wysokościowy dla nawigacji po danej trasie, jak i można ustawić żeby wyświetlało profil wysokościowy rysowanego śladu. Przez przypadek chyba ustawiłem profil dla rysowania śladu, dlatego też wyświetlało brak danych ponieważ nie jechałem wtedy i nie nagrywałem śladu.

Orientuje się może ktoś czy można jakoś przekonwertować, lub załadować mape w pliku jpg do locusa ? Szukałem jakiejś nakładki na mape ze szlakami rowerowego pasma olbrzymy, jednak jedyne co udało mi się znaleźć jeżeli chodzi o te szlaki, to mapki w formacie jpg. Na Trailforksie też nie ma wszystkich ścieżek także to też za bardzo mi nie pomoże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...