LotnikBB Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć. Po latach przerwy w jeżdżeniu szukam roweru do rekreacyjnej jazdy. Po równym terenie jak i po lekkich górkach, nic ekstremalnego. Wpadł mi w oko Marlin 7, najnowszy wypust 2019. Generalnie jestem już zdecydowany, ale doczytałem, że X-Caliber 8 jest lepszą opcją. Budżet to 3000zł - mogę lekko naciągnąć, ale niechętnie. Marlin 7 2018 można kupić za 2400zł, 2019 za 2900zł, X-Caliber 8 2018 za 3400zł, 2019 za 4000zł - ten ostatni odpada, poza zasięgiem. Doradzicie coś proszę? Pozdrawiam! Edytka: jest jeszcze X-Caliber 7 2018 za 2550zł lub 2019 za 3100zł. Ale ten rower chyba niewiele różni się od Marlina 7, tak? Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez LotnikBB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Byłem w sklepie Treca i tak: Marlin 7 2019 2609zł, X-Caliber 8 2019 3599 - warto dopłacić tysiaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Znalazłem jeszcze dwie propozycje, trochę z innej bajki. Roscoe 6 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/roscoe/roscoe-6/p/24011/?colorCode=red i Dual Sport 3 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-hybrydowe/dual-sport/dual-sport-3/p/23068/?colorCode=grey Który jest godny uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdz Napisano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Najpierw zdecyduj co chcesz kupic, gdzie jezdzic, bo ostatnie propozycje nieco odbiegaja od pierwszych. X-Caliber czy Marlin , z tych 2 wybralbym X-Caliber, ze wzgledu powietrzny amortyzator i lepszy osprzet. Zerknalbym tez na inne firmy, dostaniesz wiecej za mniej ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Dziękuję za odpowiedź. Chcę rower marki Trek. Bardzo dawno temu miałem rower właśnie tej marki i był po prostu świetny. Wiem, że czas nie stoi w miejscu i można nabyć rower innej marki o lepszej specyfikacji, jednak wyboru nie zmienię. Mam w okolicy świetny sklep i serwis wyłącznie Treka, to też jest dla mnie plus. Najlepszym wyborem byłby dla mnie rower możliwie uniwersalny. Czyli jazda po asfalcie i po szlakach, tych łatwiejszych. Roscoe 6 jednak odpada, on ma jeszcze szersze opony od Marlina czy X-Calibra. Zatem DS3, Marlin 7 lub X-Caliber. Doradźcie proszę, kompletnie nie znam się na podzespołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdz Napisano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 (edytowane) Jezeli chcesz Trek'a to Twoj wybor, tez poczatkowo celowalem w niego ale porownalem i w cenie za ktora dostaje wybrany model inni oferuja wiecej. Osobiscie wybralbym X-Caliber, ze wzgledu na amortyzator powietrzny i lepszy osprzet a takze za to, ze najlepiej sprawdzi sie w terenie po ktorym jezdze. Mam drogi asfaltowe, szuter, ubite sciezki i tutaj w zasadzie wiekszosc rowerow pojedzie ale mam tez w puszczy obok ktorej mieszkam duuuuzo piachu i tutaj szersza opona lepiej sie sprzawdzi a na korzeniach powietrzny amortyzator. To Twoja decyzja, bo musisz wybrac pod swoje warunki i preferencje. Edytowane 17 Sierpnia 2018 przez pdz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 W skrócie: byłem ponownie w sklepie. Przejechałem się na DS3. Podobało mi się bardziej niż na X-Caliber 7. Serwisant stwierdził, że jest to rower do *upy. Marlin 7 też do *upy. X-Caliber 7 w porządku, ale IHO nie ma co się zastanawiać tylko trzeba dopłacić 7 stówek do 8mki. Genialny ponoć rower dla takiego gamonia jak ja, niczego poza ewentualnymi pedałami czy siedzeniem nie będę musiał wymieniać. Sprawdzi się na wszystkich trasach które wymieniłem, na asfalcie 50km+ też na semi-slickach i większym ciśnieniu. Podsumowując jak się nie ma miedzi to się w domu siedzi. Nie chciał nawet stówki opuścić ponad 10% rabat. Zatem 3599zł. Ciekawe czy w grudniu/lutym zaśpiewa tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 17 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Doczytałem i koniec końców zdecydowany jestem na X-Caliber 8 2019. Mam ostatnie pytanie, czy w grudniu lub lutym można liczyć w salonie Treka na większy rabat niż aktualne 10% w gotowce, 15% jeśli zakupię za tą kwotę akcesoria? Rower jest modelowo 2019. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Nowy Marlin 2019 to sporo zmieniona rama w stosunku do 2018. Rzuć okiem na dział nowości. Puściłem kilka zdjęć z wczorajszej prezentacji kolekcji 2019. Co do rabatów to wiesz, że pisząc o tym otwarcie jaki rabat dostałeś s iagasz kłopoty na dealera :)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bimmer Napisano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 dlatego skończą się promki na treki i wszędzie już ludzie będą mówić, że są to przewartościowane rowery a na serio - myślisz, że ktoś Ci napisze "poczekaj, będzie taniej"? Wszystko zależy od ludzi w sklepie. Jeśli będą mieli dobry humor to może dołożą coś jeszcze a może te 10% to już max i za pół roku będzie tak samo? Nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LotnikBB Napisano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 Temat można usunąć jeśli jest niewygodny. Żadnej sensownej dyskusji nie było, więc bez żalu. Mój login też można przy okazji machnąć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi