panbartol Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Witam. Zmuszony jestem do wymiany amorka przedniego. Zawęziłem wyszukiwanie do dwóch modeli w mniej więcej podobnej cenie; Rockshox REBA RL 29 z 2017 tapered czy DT SWISS OPM 100mm 29 tapered?? Proszę Was o opinie na temat tych amorków. Obecnie jezdzilem na Reconie. Mało wiem o dt swiss, ale bardzo mnie intryguje. Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 16 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 21 minut temu, panbartol napisał: Mało wiem o dt swiss, ale bardzo mnie intryguje. Sugeruję ,abyś nie pogłębiał tej wiedzy. Reba będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panbartol Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 A coś więcej porównując te dwa modele? bardziej szczegółowo mogę prosić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Lepiej napisz, że napaliłeś się na tego DT, bo ktoś się dość tanio chce pozbyć... Jak dla mnie podstawowe porównanie w tym przypadku to "szwajcarska egzotyka, której nie każdy się dotknie" kontra "wideł sprawdzony i prosty jak budowa cepa, z dostępnymi częściami i możliwością serwisu przez mechanika nawet w zabitej dechami dziurze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 16 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Nie mam dużych doświadczeń z serią OPM, która jest rozwinięciem wcześniejszych serii XMM, z którymi mam sporo doświadczeń. Główne różnice to zmieniona konstrukcja tłumika i dołożona stalowa sprężyna w komorze powietrznej mająca poprawiać czułość amorka na małe nierówności. W nowszych wersjach OPM są nowe uszczelki kurzowe o zmniejszonym tarciu. Amorki mają większą sztywność niż Reba, mają wydajne tłumienie powrotu i kompresji i sporą ( nawet rzekłbym ,że dużą ) progresję w drugiej części skoku. Niestety nie zmienia to faktu,że są mało komfortowe, trudne w serwisie, wrażliwe na niższe temperatury ,a duża progresja mocno ogranicza wykorzystywany skok. Do tego należy doliczyć mocno ograniczoną dostępność jakichkolwiek części i bardzo drogi olej. Jeśli chcesz mieć rzadki, drogi w serwisie amorek z charakterystyką typową dla wyczynowych amorków to DT jest dla Ciebie. W przeciwnym razie Reba będzie lepszym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panbartol Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 13 minut temu, m0d napisał: Lepiej napisz, że napaliłeś się na tego DT, bo ktoś się dość tanio chce pozbyć... Jak dla mnie podstawowe porównanie w tym przypadku to "szwajcarska egzotyka, której nie każdy się dotknie" kontra "wideł sprawdzony i prosty jak budowa cepa, z dostępnymi częściami i możliwością serwisu przez mechanika nawet w zabitej dechami dziurze" 9 minut temu, durnykot napisał: Nie mam dużych doświadczeń z serią OPM, która jest rozwinięciem wcześniejszych serii XMM, z którymi mam sporo doświadczeń. Główne różnice to zmieniona konstrukcja tłumika i dołożona stalowa sprężyna w komorze powietrznej mająca poprawiać czułość amorka na małe nierówności. W nowszych wersjach OPM są nowe uszczelki kurzowe o zmniejszonym tarciu. Amorki mają większą sztywność niż Reba, mają wydajne tłumienie powrotu i kompresji i sporą ( nawet rzekłbym ,że dużą ) progresję w drugiej części skoku. Niestety nie zmienia to faktu,że są mało komfortowe, trudne w serwisie, wrażliwe na niższe temperatury ,a duża progresja mocno ogranicza wykorzystywany skok. Do tego należy doliczyć mocno ograniczoną dostępność jakichkolwiek części i bardzo drogi olej. Jeśli chcesz mieć rzadki, drogi w serwisie amorek z charakterystyką typową dla wyczynowych amorków to DT jest dla Ciebie. W przeciwnym razie Reba będzie lepszym wyborem. Przyznaje, intryguje mnie DT. Jednak ma to być przede wszystkim funkcyjne i bezproblemowe w serwisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.