Nastar Napisano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Witam. Niestety, dzisiaj podczas czyszczenia roweru po ostatniej przejażdżce znalazłem małe pęknięcie ramy w "brzydkim" miejscu, na tylnym trójkącie, tuż przy mocowaniu osi koła. Nie wiem czy widać wszystko wystarczająco na zdjęciach. Pęknięcie jest niewielkie, ok. 1cm. I teraz pytanie: jakie są szanse na naprawę tego i kogo byście polecili ? Chciałbym spróbować uratować sytuację jeśli to jeszcze możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Da się to zrobić tak, że nawet nie będzie śladu po naprawie. Jest kilka firm specjalizujących się w tego typy rzeczach. Były też tematy o naprawie węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Update opisywanej sytuacji: wysłałem te zdjęcia chłopakom z firmy Carbon-Tech poprzez ich profil na FB. Już po kilkunastu minutach odpisali, że to pęknięcie jest na części aluminiowej a nie karbonowej i żeby się nie przejmować bo to nie ma wpływu na nic. Mocno się zdziwiłem ale po dokładnych oględzinach z delikatnym skrobaniem szpilką wewnątrz tulejki potwierdzam, że faktycznie jest to element z aluminium. Ma on na celu pozycjonowanie nakrętki osi koła, która z kolei jest zabezpieczona śrubką. Najprawdopodobniej przyczyną pęknięcia był fakt, że przez cały czas (przez rok od momentu zakupu ramy nie dotykałem tych elementów) nakrętka nie była ustawiona specjalnym rowkiem (są 3 takie na obwodzie) do śrubki (był ślad od śruby w innym miejscu). Na pierwszym zdjęciu widać to dokładnie bo zostało zrobione jeszcze przed demontażem. Takie ustawienie śrubki względem nakrętki osi podczas jazdy wywoływało większe obciążenia na cały element i w końcu alu pękło. Wg chłopaków z Carbon-Techu nie jest to nic groźnego i jeśli bardzo mi przeszkadza to mogę to potraktować jakimś klejem na zimno do metalu i po temacie. Śrubkę oczywiście ustawiłem już prawidłowo. Podsumowując - myślę, że mamy jednak happy end. Kolejna lekcja z zakresu budowy i eksploatacji elementów ramy rowerowej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemogg Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Cześć Z tego co pamiętam kupowałeś tą ramę w zeszłym roku właśnie coś koła lipca/sierpnia. Gwarancja pewnie tego nie obejmuje? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
testudo Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 20 godzin temu, Nastar napisał: Najprawdopodobniej przyczyną pęknięcia był fakt, że przez cały czas (przez rok od momentu zakupu ramy nie dotykałem tych elementów) nakrętka nie była ustawiona specjalnym rowkiem (są 3 takie na obwodzie) do śrubki (był ślad od śruby w innym miejscu). Na pierwszym zdjęciu widać to dokładnie bo zostało zrobione jeszcze przed demontażem. Takie ustawienie śrubki względem nakrętki osi podczas jazdy wywoływało większe obciążenia na cały element i w końcu alu pękło. 1 godzinę temu, przemogg napisał: Z tego co pamiętam kupowałeś tą ramę w zeszłym roku właśnie coś koła lipca/sierpnia. Gwarancja pewnie tego nie obejmuje? Moim zdaniem, jeśli jest jak autor tematu pisze jest to wada fizyczna i jak najbardziej podlega reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową poprzez posiadanie wady fizycznej -> https://www.prawokonsumenckie.pl/pl/a/nieprawidlowy-montaz Zawsze warto porozmawiać ze sprzedawcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nastar Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Znam zasady rękojmi. Ale w tym przypadku nie jestem w stanie udowodnić sprzedawcy, że ta nieszczęsna śrubka nie była przeze mnie ruszana np. podczas składania roweru. Nie zwróciłem na nią uwagi i myślę, że mało kto by zwrócił. Błąd w jej dokręceniu bardzo mało rzuca się w oczy. Poza tym - skoro to pęknięcie ma jedynie cechy wizualne w tym miejscu i nie jest to carbon (śrubka już poprawiona) to nie ma o co kruszyć kopii. Jeśli zacznie się coś gorszego tam dziać to jestem jeszcze w okresie 2 lat rękojmi (rama kupiona pod koniec maja 2017) i wtedy zacznie się walka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.