Gurdziol Napisano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Witam, Mam okazję wymienić moją korbę Shimano FC-RS500 Black 172,5 na Ultegrę FC-6800 175mm. Obie są 50-34. Pytanie czy odczuje jakąś różnicę i czy poza ustawienim siodła coś zmieniać? Ultegra prawie nówka i kosztuje grilla ze znajomym ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 To zależy jak jeździsz i ile masz wzrostu. Jeżeli jeździsz sportowo i nie masz więcej niż 170-175 wzrostu i 80-82 przekroku to odpuść sobie, bo stracisz płynność na wysokiej kadencji. Natomiast jeżeli jesteś wyższy, albo jeździsz turystycznie to jak najbardziej, 175mm się nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurdziol Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Mam 176cm, kadencje mam pomiędzy 80-85 przeważnie. Co do sportowej jazdy to raczej nie bo już za stary jedtem (40+) i za późno zacząłem przygodę z szosą. Mieszkam w rejonie Podbeskidzia tak że Żar, Kocierz i Przegibek namiętnie ujeżdżam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 No to jesteś na pograniczu, 172,5 byłaby właściwsza, ale jeżeli masz długą nogę to warto spróbować z 175mm, szczególnie że świetna korba praktycznie za free. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 https://www.youtube.com/watch?v=eMAxH_Ud8YE Dobry filmik w temacie. Tak czy siak wez tą korbe, najwyzej sprzedasz ;-) Czarna ? moze ja bym kupił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 14 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 53 minuty temu, Gurdziol napisał: Witam, Mam okazję wymienić moją korbę Shimano FC-RS500 Black 172,5 na Ultegrę FC-6800 175mm. Obie są 50-34. Pytanie czy odczuje jakąś różnicę i czy poza ustawienim siodła coś zmieniać? Ultegra prawie nówka i kosztuje grilla ze znajomym W mojej opinii trudno będzie zauważyć różnice. Jedynie wzrośnie wartość finansowa twojego roweru. Ultegra jest droższą korbą, o lepszym wykonaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurdziol Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 W dniu 14.08.2018 o 10:48, clavdivs napisał: W mojej opinii trudno będzie zauważyć różnice. Jedynie wzrośnie wartość finansowa twojego roweru. Ultegra jest droższą korbą, o lepszym wykonaniu. No i po operacji. W sumie to poza lekim obniżeniem siodełka (0,5cm) nie ma różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.