KempaPL Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 Witam serdecznie wszystkich, nie wiem czy odpowiedni dział bo jestem tutaj świeży. Jak zły proszę o wyrozumiałość i przenieść do odpowiedniego. Poszukuję porady w wyborze suportu, napinacza łańcucha i łożysk główki ramy do roweru Giant TALON 27.5 3 LTD 2015r. Jeżdżę głównie po drogach miejskich (Małe miasto), ale dość agresywnie co za tym idzie generuję duże przeciążenia. Zjazdy do lasu są rzadko. Potrzebuję czegoś dobrego i sprawdzonego co wytrzyma moją jazdę, zjazdy po schodach są u mnie na początku dziennym, stąd też proszę o podesłanie jakiegoś napinacza łańcucha. | Co do opon zastanawiam się na Maxxisami ale nie wiem które wybrać rozmiar aktualnie (27.5x2.10) Dziękuję za porady i pomoc.
Gość Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 Teraz, KempaPL napisał: Potrzebuję czegoś dobrego i sprawdzonego co wytrzyma moją jazdę, zjazdy po schodach są u mnie na początku dziennym Inny rower proponuję.
KempaPL Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Napisano 13 Sierpnia 2018 Wiem wiem do ostrych zabaw przydało by się coś do DH, lecz chodzi mi tutaj o schodki i krawężnik w miastach. Nie mówię o zjazdach ze schodów 20 metrowych. Rower głownie jest wykorzystywany do jazdy miejskiej. Suport zaczyna już strzelać, główka ramy czasem ma ciężko chodzić, a łańcuch przy zjeździe z krawężnika lubi obić się o ramę... Odnośnie opon to, jakie wybrać ? Tak jak mówię głównie jeżdżę po mieście więc branie kostki chyba mija się z celem hmm
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 Tam zdaje się masz przerzutkę przednią. Czyli przerabiasz napęd na 1x9? Suport BSA na kwadrat dł. osi 123mm Zamiast napinacza - osłona neoprenowa na rurkę tylnego widelca Zamiast sterów - smar stały łożyskowy
KempaPL Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Napisano 13 Sierpnia 2018 Na ten moment nie chciał bym przerabiać napędu na 1x9. Suport BSA na kwadrat dł. osi 123mm podejdzie pod aktualną korbę ? Bo powiem szczerze że się średnio na tym znam. Osłona już zamówiona, co do smaru to mówisz by to rozkręcić, oczyścić i przesmarować tym smarem?
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 No wymyć dokładnie łożyska i nasmarować świeżym smarem. Dł. osi potwierdź jeszcze w tech docs Shimano. A napinacz łańcucha nie będzie działał z przerzutką przednią.
KempaPL Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Napisano 14 Sierpnia 2018 Dobra, a jakie oponki 27.5x2.10 polecacie ? Głównie jazda po mieście, sporadycznie lekki przejazd w terenie.
Mod Team sznib Napisano 15 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2018 W dniu 13.08.2018 o 23:24, Dokumosa napisał: A napinacz łańcucha nie będzie działał z przerzutką przednią. Są takie co działają z dwiema zębatkami z przodu. Np: https://allegro.pl/napinacz-da-bomb-recoil-gs-d-iscg05-do-2-zebatek-i7338563384.html
Dokumosa Napisano 15 Sierpnia 2018 Napisano 15 Sierpnia 2018 IMHO lepiej przejść na napęd dziesiątkowy i wtedy przerzutka że sprzęgłem. Ten napinacz jest pod ISCG = nie ta rama.
Mod Team sznib Napisano 15 Sierpnia 2018 Mod Team Napisano 15 Sierpnia 2018 Sa jeszcze takie wynalazki: https://rowerplus.pl/napinacze-lancucha/4759-xlc-cr-a11-napinacz-lancucha-typ-c-guide.html#wersje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.