19solo92 Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 Witam serdecznie, w mojej głowie zrodziło się pewne pytanie odnośnie zmiany opon na bardziej nadające się do jazdy po asfalcie. Posiadam rower na kołach 29", ze specyfikacji wyczytałem, że średnica wewnętrzna felgi wynosi 25 mm i tutaj moje pytanie, czy opona której szerokość w katalogu jest podana jako 35 mm będzie pasować do tej felgi? Czy trzeba szczególnie zwracać na ten wymiar podany w specyfikacji obręczy 25 mm, czy będzie możliwość założenia każdej opony? Wiem, że szerokość opony musi być większa od szerokości obręczy. Dziękuję za pomoc!
Infernal1995 Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 Wedlug mnie moze byc troche za szeroko i opona moze sie nie trzymac obreczy, ale jak nie sprawdzisz to sie nie dowiesz. Poza tym zmiana opon w 29erze na takie cieniasy jest bez sensu wg mnie. No i wygladac bedzie jak pol dupy zza krzoka.
19solo92 Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Napisano 13 Sierpnia 2018 Dlaczego uważasz, że jest bez sensu? Jakie znacie inne rozwiązania, żeby poprawić jakość i wydajność jazdy po asfalcie?
Infernal1995 Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 Jest to bez sensu, bo bedziesz mial ciezkiego kloca na cieniutkich oponach, zadnych korzysci, ani na szosie, ani w terenie. Kup sobie jakies slicki/semislicki o podobnej grubosci co oryginalne i pompuj na maxa. Blokuj amortyzator. To chyba wszystko co mozna zrobic. Najlepiej zmien rower, jak nie uzywasz obecnego zgodnie z przeznaczeniem.
19solo92 Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Napisano 13 Sierpnia 2018 https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-big-apple-pd1717/?v_Id=67538 Co sądzisz o takim rozwiązaniu?
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 BigApple w miejskiej dźungli sprawdzi się świetnie.
m0d Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 39 minut temu, Infernal1995 napisał: Najlepiej zmien rower, jak nie uzywasz obecnego zgodnie z przeznaczeniem. Mieszkamy w Polsce, tutaj każdy musi mieć "górala"... A potem standardowo kombinacje alpejskie jak w tym temacie, ale przecież "to jest rower uniwerslany" a "w asfalcie są dziury", ewentualnie "przecież będę jeździł w terenie (raz do roku po polnej drodze na działkę)"
Gość Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 Tylko wez sobie w wersji Race Guard, czyli najdrozszej.
19solo92 Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Napisano 14 Sierpnia 2018 Nie wiem po co od razu taka fala nienawiści... Człowiek pyta z ciekawości, żeby poszerzyć swoje wiadomości, a tutaj spotyka się z czymś takim. Dziękuję serdecznie wszystkim za merytoryczne odpowiedzi i porady. Dziękuję również za rady zmiany mojego roweru, ale niestety muszę Was zasmucić... Jestem z niego bardzo zadowolony i ani mi się myśli go zamieniać.
Gość Napisano 14 Sierpnia 2018 Napisano 14 Sierpnia 2018 Z mojej strony nie ma nienawisci, tylko napisalem o najdrozszej wersji . Nie byl to sarkazm, tylko takie mialem w wersji 2.25, balon szeroki..., przy wadze okolo 110kg przejezdzalem po rozbitych butelkach, szklach- zero problemu. Realnie to wygladalo tak jak nizej. Ta sama szerokosc okolo 52-53mm samego balona na obreczy 19 wew.
19solo92 Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Napisano 14 Sierpnia 2018 Ooo dziękuję ślicznie! Wygląda to dosyć ciekawie Mój wcześniejszy wpis nie był skierowany do Ciebie @shotgun
Gość Napisano 14 Sierpnia 2018 Napisano 14 Sierpnia 2018 Dodam, ze jak dalem nizsze cisnienie to przy mojej wadze plywalem w szybkim zakretach, opona silno sie uginala co powodowalo potencjalnie niebezpieczna sytuacje.' Ona bylaby swietna wlasnie do szerszej obreczy= bardziej stabilna. Jako, ze szukalem nizszego cisnienia a wiekszego komfortu z tego powodu nie spelniala kryteriow. Kolega kupil i jest zadowolony. Mozesz zwrocic uwage na nieco bardziej "terenowa" wersje Big Ben.
19solo92 Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Napisano 14 Sierpnia 2018 Wiesz...na razie tylko robię takie rozeznanie żeby wiedzieć co i jak. Fajnie byłoby mieć możliwość kupienia sobie szosówki, ale jak dobrze wiesz...to są dosyć duże koszta...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.