miccic Napisano 12 Sierpnia 2018 Napisano 12 Sierpnia 2018 Witam, dziś po raz kolejny poszła mi dętka w tylnim kole. Nie wiem czy to jest problem mojej wagi, czy pompowania koła "na czuja". Proszę o link do jakiejś dobrej droższej dętki. PS. może opony są słabe w tym modelu? Link do mojego roweru (koła 28 cali) https://www.giant-bicycles.com/pl/roam-4-2014 Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Biesz766 Napisano 12 Sierpnia 2018 Napisano 12 Sierpnia 2018 Ile ważysz, jakie ciśnienie w oponach jak jeździsz, jakie masz opony ? U siebie zauważyłem, że jazdy po świeżo nasypanym żwirku łupkowym nie wytrzymuje nic - jest francowaty tak ostry i wygląda jak mini narzędzia z epoki kamienia łupanego, tnie wszystko jak żyletka.
Pietern Napisano 12 Sierpnia 2018 Napisano 12 Sierpnia 2018 8 minut temu, miccic napisał: Witam, dziś po raz kolejny poszła mi dętka w tylnim kole Miałem kiedyś taki problem, po przejeździe przez szkło złapałem gumę. Wymieniłem dętkę i po kilku kilometrach znowu w tej samej oponie. Nic nie pomagało, dokładnie sprawdzałem wnętrze opony, jeździłem papierem czy coś nie haczy. A po założeniu dętki bęc i znowu pana. Może coś ci w tej oponie zostało i powoduje przebicia? Ja wtedy wymieniłem oponę.
miccic Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Napisano 12 Sierpnia 2018 Ważę koło 100 kg, ciśnienia Ci nie podam bo po pompuje na czuja jak napisałem, opona 28 cali jak napisałem wczesniej.
seraph Napisano 12 Sierpnia 2018 Napisano 12 Sierpnia 2018 A jak przebijasz? Ciało obce w oponie czy jakoś inaczej?
Biesz766 Napisano 12 Sierpnia 2018 Napisano 12 Sierpnia 2018 Mało mam za sobą km, ale nie wyobrażam sobie pompowania na czuja z wielu względów. Po czym jeżdzisz ? Asfalt ?Kamieniołom łupkowy ? Pytając o oponę myślałem o modelu. U siebie mam zwykłe dętki Conti ( 15-16 zł w necie ), na oponach Conti XK i RK 2.2 i przy ciśnieniu P:3 i T:3,3 jeździ mi się dobrze ( zalecane wg. producenta 3,5-4,5 ) po szutrach, leśnych i polnych drogach, korzeniach i kamieniach niespecjalnie wystających a kapcia nie złapałem po jakiś 350 km na nich, gdzie wcześniej na delikatnie wyjeżdżonych Schwalbe RR przy tym ciśnieniu i no name dętkach zdarzyło się to 2 razy w ciągu jakis 300 km ( waga rower+ja+plecak to 110 kg ). Pewnie przypadek, ale jeśli tak to wpasował się idealnie.
miccic Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Napisano 12 Sierpnia 2018 chyba na ogół na krawędziach, chodnik itp Zdarza się że po tluczniu jadę, wydaje mi się że opona jest kiepska, szybko mi się bieżnik wytarl w nich, opona kenda kwick 700x40c
Pietern Napisano 12 Sierpnia 2018 Napisano 12 Sierpnia 2018 2 minuty temu, miccic napisał: , szybko mi się bieżnik wytarl w nich, To oprócz dętki, musisz kupić nowe opony. To co ci się wytarło jest bardzo potrzebne oponie.
Biesz766 Napisano 12 Sierpnia 2018 Napisano 12 Sierpnia 2018 Dokładnie, bez bieżnika to równie dobrze mógłbyś na samych dętkach jechać.
seraph Napisano 12 Sierpnia 2018 Napisano 12 Sierpnia 2018 Opony do wymiany rzeczywiście, ale jak łapiesz kapcie na krawędziach to wygląda na zbyt niskie ciśnienie. Jak to wygląda na dętce? Podłużne rozcięcie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.