Borsuczy Napisano 28 Sierpnia 2018 Napisano 28 Sierpnia 2018 Godzinę temu, PNEUMA40 napisał: Niestety nie mogę już edytować posta. Takie szczotki do czyszczenia łańcucha są coś warte? KLIK KLIK Ten przyrząd jest nic nie warty. Mam identyczny kupiony w Auchanie. Minimalnie czyści, ale płyn który tam wlejesz będzie chlapał na podłogę. O wiele lepiej sprawdzają się dwie szmatki mikrofibrowe, jedna nasączona benzyną ekstrakcyjną, jedna sucha. Najpierw trzymając łańcuch na dole nasączoną szmatą kręcisz korbami do tyłu, potem to samo robisz ale z suchą. A jak chcesz dokładniejszego czyszczenia to zdejmujesz łańcuch i robisz szejka. Żadne szczotki, przyrządy, maszyny nie są potrzebne. To będzie tylko leżało brudne na półce i śmierdziało.
PNEUMA40 Napisano 28 Sierpnia 2018 Autor Napisano 28 Sierpnia 2018 W takim razie kupię rozkuwacz i spinkę. Który będzie lepszy z poniższych? KLIK1 KLIK2 Jak czyścicie zakamarki między koronkami/zębatkami, zwłaszcza na kasecie?
SoloTM Napisano 28 Sierpnia 2018 Napisano 28 Sierpnia 2018 Bralbym ten 1. Czyszczę szmatką bawełnianą złożoną na pół lub z koszulki to zgrubienue przy szyi czy na dole koszulki typu t shirt świetnie się nadaje. Końce w dwie ręce i jazda gora dół.
Borsuczy Napisano 28 Sierpnia 2018 Napisano 28 Sierpnia 2018 Jak chodzi tylko o przetarcie, to ja robię coś bardziej wyrafinowanego. Biorę nasączoną benzyną krawędź szmatki, wkładam między blaty i kręcę korbami do tyłu. Trzeba tylko trzymać szmatkę prosto żeby ne zsuwała się i nie wkręcała w kółko napinacza i samo się czyści. Ale najpierw czyszczę z wierzchu, również szmatką, jeżdżąc od najmniejszej do największej zębatki.
DzikiKoziol Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 @SOLOTM Co do skuwacza, mam ten drugi i ta dodatkowa śruba fajnie blokuje ogniwo w środku. Mnie za pierwszym razem udało się rozkuć i skuć łańcuch bez żadnego problemu. I powtórzyć to parę razy. A koledze polecam zapoznać się z tutorialami na YT, szczególnie, jeśli chce SKUĆ łańcuch. Ważne żeby pin został w ogniwie.
SoloTM Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Jeśli ktos ma wprawę lub/i talent to będzie miał wyniki jak Ty Większość ludzi ( strzelam - 7/10 ) przy pierwszym rozkuciu/skuciu łańcucha tanim skuwaczem polegnie. W połowie łańcuch w połowie skuwacz. Jeszcze 8 rzęd łańcuch jako tako, ale węższy to już w ogóle wyższa szkoła jazdy takim skuwaczem. ( dociskająca śruba niewiele pomaga - po prostu rozstaw poprzeczek jest za szeroki dla wąskich łańcuchów i wygina ogniwo ). Dlatego zaproponowałem pierwszy, gdyż jest węższy ( - Suitable for 8, 9 or 10 speed chains ) i łatwiej to wszystko zrobić ( nie trzeba nic zaciskać tej śruby - całe ogniwo opiera się o poprzeczkę/blaszki ) a przy rozkuwaniu, pin musi być wysunięty tak ( nie bardziej - ma wystawać kawałek wewnątrz ) : żródło : https://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,lancuch:2
DzikiKoziol Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Dobrze wiedzieć. Mój następny łańcuch 9sp będzie ze spinką, ale spróbuję wysępić w serwisie kawałek 9-10 sp do trenigu.
Brombosz Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 @SoloTM jakimś specem-serwisantem to ja może nie jestem, ale nie wiem jakim trzeba być antytalentem, żeby z tym sobie nie poradzić skuwaczem z linku drugiego. Tak samo 9sp jak i 11sp skułem i rozkułem bez problemów pomimo za grubych ścianek, wielokrotnie. Jak mi się jeden skuwacz za 10 zł w rękach rozleciał, to kupiłem drugi, podobny za 15 i działa do teraz.
SoloTM Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 No widzisz, masz talent dzisiaj to 30 % 18 latkow nie potrafi dętki w kole zmienić, a Ty o skuwaniu łańcucha
lewocz Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Ten skuwacz z pierwszego linku, kilka postów wyżej testowałem osobiście. Wrzucałem na forum wyniki, ale nie chce mi się tego szukać. W każdym razie były tego dwie sztuki. W jednym pękł bolec przy pierwszej próbie rozkucia. W drugim nie pękł, ale skrzywił się tak, że narzędzie poleciało w kosz.
SoloTM Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Dlatego dobry skuwacz 8/9/10 sp kosztuje 50 pln. Chociaż też trzeba uważać bo piny się gną, a poprzeczki łamią. Jeśli nowy łańcuch czy używany, ale nasmarowany/czysty to pół biedy. Gorzej jak ktoś przyjdzie z suchym i trzeba rozkuć. O zardzewiałym to nie ma sensu wspominać.
Track Napisano 2 Września 2018 Napisano 2 Września 2018 Ze skuwaczy przytoczonych przez kolegę PNEUMA40 oczywiście ten z drugiego linku. Posiadam taki sam, kupiony w lokalnym sklepie za 10 zł i jakoś zepsuć się nie chce, a rozkuł już ponad 30 szt łańcuchów od 8 do 10 sp.
PNEUMA40 Napisano 18 Września 2018 Autor Napisano 18 Września 2018 Witam po dłuższej przerwie Jeżdżę teraz na oponach Schwalbe Range Cruiser i jestem zadowolony - na asfalcie nie odczuwam różnicy, natomiast w terenie jest znacznie lepiej jeśli chodzi o przyczepność oraz amortyzację. Czy mogę Was prosić o propozycję pedałów z allegro w kwocie 40-60zł? Myślałem o VP-196.
PNEUMA40 Napisano 3 Października 2018 Autor Napisano 3 Października 2018 Wymieniłem klocki hamulcowe i okazało się, że stare linki są zbyt krótkie. Możecie polecić coś z allegro? Chyba wezmę od razu z pancerzami.
SoloTM Napisano 4 Października 2018 Napisano 4 Października 2018 https://allegro.pl/pancerz-4-linki-koncowki-gratis-oslonki-jagwire-i7528129954.html https://allegro.pl/linka-hamulca-prox-nierdzewna-szlifowana-1-8m-i6781616839.html https://allegro.pl/linka-hamulca-szlifowana-nierdzewna-teflon-1700-mm-i5176747784.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.