Skocz do zawartości

[łożyska sterów] jaki zamiennik?

Borsuczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ta cena już jest ok. Tymbardziej, że żeby stery działały poprawnie potrzebne jest po prostu sprawne łożysko podwójnie uszczelnione (2rs), wyczyszczone i wypełnione całkowicie dobrym smarem i z zewnątrz posmarowane równie dobrym smarowidłem. Może dla jakichś wariatów w downhillowych rowerach potrzebne są jakieś mocniejsze łożyska, żeby te strzały wytrzymywać. A po co jakaś nie wiadomo jak zaawansowana technologia w rowerze XC? Jedynym czynnikiem psującym jest błoto i woda. Żadne ekstremalne temperatury ani wysokie obroty nie występują. Nie rozpisywałbym się tak jakbym nie zobaczył łożysk sterowych po 100 zł... Za sztukę... 

Napisano

Jak łożysko zrobione z gównolitu a nie porządnej stali łożyskowej to od patrzenia się zepsuje. No i ciężko o łożyska nierowerowe, które mają zastosowanie wyłącznie w sterach rowerowych. To nie łożyska proste jak w kołach tylko skośne w wymyślnych wymiarach, które są standardem wyłącznie rowerowym.

Napisano

W Chinach na Aliexpress można znaleźć za 1,8-2,2 usd jak Ci się nie śpieszy. Ja zrobiłem taki zapas i mogę co sezon wymieniać górne i dolne ( chociaż dolne tylko pada i syfi )

Napisano

A nawiasem mówiąc to zdarza mi się serwisować w czynie społecznym rowery typu wigry, pasat, zenit, wagant czy mistral itp. czyli lata produkcji 70' i 80'. Rowery eksploatowane codziennie praktycznie bez względu na warunki atmosferyczne. Serwis widzą raz na ruski rok. Wszystko właściwie w oryginale :)

Napisano

Mam Pelikana jakiego dostałem w 84'

Jest w świetnym stanie, leży sobie w ciepłej i suchej piwnicy - wszystko oryginał, łącznie z aluminiowymi, cieńkimi jak blaszka błotnikami i siodełkiem z szarej sztucznej skóry.

Napisano

Ja widuję wigrasy, które nie leżą tylko jeżdżą i zdarzają się nawet takie co mają oryginalne lampki z przodu i tyłu :) i działające dynamo. Gdyby te lampki były produkowane współcześnie to by się po 2 sezonach od UV rozpadły w pył.

Napisano
5 godzin temu, Biesz766 napisał:

W Chinach na Aliexpress można znaleźć za 1,8-2,2 usd jak Ci się nie śpieszy. Ja zrobiłem taki zapas i mogę co sezon wymieniać górne i dolne ( chociaż dolne tylko pada i syfi )

A normalne chociaż są te łożyska? Kupiłem raz kółeczka do przerzutki i łożyska w nich miały takie luzy, że do niczego się nie nadawały. Podasz link z jakimiś sprawdzonymi? 

Napisano

Bo tak to jest jak się kupuje cuda wianki " bo ładne i tanie"

Kupowałem inny rozmiar: https://www.aliexpress.com/item/High-strength-Steel-Road-Mountain-Bicycle-Bike-Cycling-Taper-ACB-Angular-Bearing-For-1-1-2/32813675272.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.8d914c4dDWObr3

Nie wiem jak z jakością kulek i jak trwały bądź nietrwały będzie metal ale po jakiś 20 godzinach pracy jak na tą chwilę są ok. Na pierwszy rzut oka to to samo co opylane w PL za 30 i więcej złotych.

Szukaj Twoich wymiarów, patrz na komentarze i raczej nie dasz ciała z zakupem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...