Skocz do zawartości

[Pedały] Szersze niż zwykłe

TomaszU84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zastanawiam się nad zakupem butów oraz pedałów w technologii SPD, zanim jednak wydam pieniądze chciałbym zapytać: czy istnieją takie, które są szersze od standardowych nie SPD np takich https://tiny.pl/gvqdj ? Jestem dużym gościem i już pedałując w zwykłych butach mam wrażenie że pedały są zbyt wąskie, w sensie (patrząc z pozycji pedałującego) szerokość korba/pedały jest zbyt mała w stosunku do moich bioder. Przez to muszę skręcać palce do środka co na dłuższą metę nie jest zbyt wygodne. 

Napisano

Nie sądzę. Są pedały SPD z platformami, ale z tego co kojarzę nie są one tak duże.

Jeździłeś kiedyś na SPD? Tam magia polega na czym innym i wielkie podparcie nie ma tak dużego znaczenia. Kup sztywne buty, ustaw bloki tak żeby but był maksymalnie oddalony od korby i problemu być nie powinno.

Napisano

Buty spd mają o wiele sztywniejszą podeszwę od normalnych butów, więc niejako całą stopą się podpierasz. Jeśli jednak będzie Ci za wąsko to możesz kupić taki wynalazek jak dystans pomiędzy pedalami a korbą. Wpisz na aliexpress pedal extender.

Napisano

No nie ma tragedii, tyle, że za taką cenę można lepiej. Plus za dwa rodzaje pinów w komplecie. Minus za wysoki profil. Kupiłem bo też mam dużą płetwę, nie zwracając uwagi na wagę i potem jednak trochę żałowałem. Jeżdżę bo jeżdżę ale następne będą inne.

Napisano

Suma sumarum, dla człowieka o szerokich biodrach, próbować pedały + SPD czy platformy? 

Te pedały które otrzymałem z rowerem (Cube) są zbyt wąskie...

Napisano

Co wolisz.

Zawsze możesz kupić pedały, które mają z jednej strony platformę, a z drugiej SPD i wybierzesz. Potem kupisz pedały docelowe. Ja też się kiedyś zastanawiałem. Spróbowałem SPD. Przez rok nie mogłem się do nich przyzwyczaić. W końcu dzwon spowodował (swoją drogą następnego dnia byłem umówiony w serwisie na przegląd roweru, podczas którego miały być też wymienione pedały), że bez żalu wróciłem do platform opisywanych wyżej XT 8040 w jednym rowerze, a w drugim Saint MX80. Odzyskałem radość z jazdy. 

XT są zdecydowanie masywniejsze od Saintów. Przede wszystkim sama platforma na początku sprawia wrażenie płetwy. Natomiast w czasie jazdy nie czuję różnicy. 

Co do SPD to jak poszukasz w necie, to zobaczysz, że są jeśli chodzi o rozmiar minimalistyczne. Tu co innego ma znaczenie, ale o tym już koledzy pisali wyżej.

Jako ciekawostkę znalazłem w jakimś sklepie sandały Shimano do SPD :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...