TomaszU84 Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 Witam. Zastanawiam się nad zakupem butów oraz pedałów w technologii SPD, zanim jednak wydam pieniądze chciałbym zapytać: czy istnieją takie, które są szersze od standardowych nie SPD np takich https://tiny.pl/gvqdj ? Jestem dużym gościem i już pedałując w zwykłych butach mam wrażenie że pedały są zbyt wąskie, w sensie (patrząc z pozycji pedałującego) szerokość korba/pedały jest zbyt mała w stosunku do moich bioder. Przez to muszę skręcać palce do środka co na dłuższą metę nie jest zbyt wygodne.
Gość Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 Nie sądzę. Są pedały SPD z platformami, ale z tego co kojarzę nie są one tak duże. Jeździłeś kiedyś na SPD? Tam magia polega na czym innym i wielkie podparcie nie ma tak dużego znaczenia. Kup sztywne buty, ustaw bloki tak żeby but był maksymalnie oddalony od korby i problemu być nie powinno.
TomaszU84 Napisano 11 Sierpnia 2018 Autor Napisano 11 Sierpnia 2018 Problem polega na tym, że nie jeździłem i nie chce wtopić 450zł.
SoloTM Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 Buty spd mają o wiele sztywniejszą podeszwę od normalnych butów, więc niejako całą stopą się podpierasz. Jeśli jednak będzie Ci za wąsko to możesz kupić taki wynalazek jak dystans pomiędzy pedalami a korbą. Wpisz na aliexpress pedal extender.
lynx79 Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 Jak chcesz duże pedały to wybierz platformy np takie Shimano PD M8040 https://www.ceneo.pl/60358373 Są rzeczywiście duże (wybierz rozmiar L) SPD jest generalnie dużo mniejszy (czasem niewiele większy od osi)
SoloTM Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 Dodam tylko, że szosowe korby mają jeszcze węższy rozstaw i nogi są bliżej niż w innych rowerach.
Brombosz Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 2 godziny temu, lynx79 napisał: Jak chcesz duże pedały to wybierz platformy np takie Shimano PD M8040 https://www.ceneo.pl/60358373 Są rzeczywiście duże (wybierz rozmiar L) Mam właśnie L i nie polecam. Dwa kowadła. Jak już kupować platformy to lżejsze.
lynx79 Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 Miały być duże. To był przykład. Rozmiar waży swoje. Też je mam, ale ja każdego grama nie liczę. Wyglądają na cięższe niż są. Tragedii nie ma.
Brombosz Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 No nie ma tragedii, tyle, że za taką cenę można lepiej. Plus za dwa rodzaje pinów w komplecie. Minus za wysoki profil. Kupiłem bo też mam dużą płetwę, nie zwracając uwagi na wagę i potem jednak trochę żałowałem. Jeżdżę bo jeżdżę ale następne będą inne.
lynx79 Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 Mniejsze piny mają tę zaletę, że nie niszczą butów, a trzymają tylko minimalnie gorzej (nie mają ostrych krawędzi).
TomaszU84 Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Napisano 12 Sierpnia 2018 Suma sumarum, dla człowieka o szerokich biodrach, próbować pedały + SPD czy platformy? Te pedały które otrzymałem z rowerem (Cube) są zbyt wąskie...
lynx79 Napisano 13 Sierpnia 2018 Napisano 13 Sierpnia 2018 Co wolisz. Zawsze możesz kupić pedały, które mają z jednej strony platformę, a z drugiej SPD i wybierzesz. Potem kupisz pedały docelowe. Ja też się kiedyś zastanawiałem. Spróbowałem SPD. Przez rok nie mogłem się do nich przyzwyczaić. W końcu dzwon spowodował (swoją drogą następnego dnia byłem umówiony w serwisie na przegląd roweru, podczas którego miały być też wymienione pedały), że bez żalu wróciłem do platform opisywanych wyżej XT 8040 w jednym rowerze, a w drugim Saint MX80. Odzyskałem radość z jazdy. XT są zdecydowanie masywniejsze od Saintów. Przede wszystkim sama platforma na początku sprawia wrażenie płetwy. Natomiast w czasie jazdy nie czuję różnicy. Co do SPD to jak poszukasz w necie, to zobaczysz, że są jeśli chodzi o rozmiar minimalistyczne. Tu co innego ma znaczenie, ale o tym już koledzy pisali wyżej. Jako ciekawostkę znalazłem w jakimś sklepie sandały Shimano do SPD
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.