maxwel Napisano 23 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2018 Ten temat jest na poważnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibiboniek1 Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Cytat Do tego trzeba genów Do tego trzeba treningu i ewentualnie pieniędzy, Naukowcy udowodnili że w genach nie mamy takich rzeczy jak mądrość itp. wszystkiego musimy się nauczyć/wytrenować. Myślisz że Kubica gdyby nie jego bogaci rodzice byłby mistrzem w F1? wkładali fortunę żeby mógł ćwiczyć na gokartach od najmłodszych lat i się doskonalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Aleś wymyślił... Jak się ma "kiepskie" geny, to nawet grube miliony nie pomogą Myślisz, że gdyby Kubica nie miał smykałki w tej materii, to pieniądze by pomogły ? Nie wydaje mi się... Zaczynanie od dziecka jest w wielu przypadkach wskazane - czy to w sporcie, czy w sztuce ( np. muzyka ). A to, że trening czyni mistrza, to wiadomo ( tyle, że nie każdy się do tego nadaje ). Pieniądze też się liczą i to od wieków, ale same w sobie, a nawet w połączeniu z treningiem niestety nie zawsze zagwarantują sukces, a mogą co najwyżej pomóc jako jeden z elementów składowych całego planu samodoskonalenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibiboniek1 Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Jeśli Kubica miałby tak dobre geny to nie skończyłby tak jak skończył. To jest dyskusja na którą jeszcze nie ma 100% odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Twój post powinien dostać wyróżnienie "Głupota roku". Jak wyjaśnisz wpływ genów na losowe okoliczności wypadku któremu uległ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibiboniek1 Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 A dlaczego takiego wypadku nie miał w F1? bo w tym się szkolił od najmłodszych lat, i żadne geny tutaj nie pomogą, przesiadł się na inny sport lecz bardzo podobny i tutaj geny zawiodły? czy może brak dobrego treningu? jakby miał tak dobre geny to i tutaj by sobie dał radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Gadasz głupoty że uszy więdną... A widziałeś wypadek Kubicy w GP Kanady? Kojarzysz takiego człowieka jak Colin McRae? Spójrz sobie ile i jakich on miał wypadków. Też miał kiepskie geny? To są sporty motorowe, wypadki nie mają nic wspólnego z genami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibiboniek1 Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Poczytałem najnowsze badania i przyznaję rację, na sukces wpływają geny oraz wpływ środowiska w którym wychowuje się sportowiec. Przyznaję rację i już milknę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Na mój sukces ostatnio miał wpływ klakson autobusu, tak wcisnąłem pedał że licznik pokazał 45 km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Mała rzecz, a cieszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Ja właśnie jestem po zakupie szosy, różnica w średniej prędkości w stosunku do MTB to +/- 4km/h. Natomiast czuć różnicę w sile jaką wkłada się w jazdę. Po 60km na MTB czuję się już zmęczony, na szosie się nawet dobrze nie spociłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 To pojedź w jakiejś ustawce. Ponoć w Wawie jest ich sporo. Średnia prędkość względem MTB wzrośnie o 10-15km i nie będziesz już taki pewien siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Teraz, Waza napisał: i nie będziesz już taki pewien siebie A gdzie ja napisałem że jestem pewien siebie? Wręcz odwrotnie, jeszcze długie kilometry zanim zacznę osiągać jakieś sensowne wyniki. Na ustawki nie jadę bo jestem za cienki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Przecież żartowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 W dniu 22.08.2018 o 11:45, mess napisał: Głowa do góry, masz 14 lat, doskonały wiek aby zapisać się do jakiegoś klubu, zanim się obejrzysz będziesz śmigał jak szalony. Tylko tyłka nigdy nie kłuj Nawet jak trener i menadżer rozkaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 skom25 i Waza No jak se chłopaki lecą np. na odcinku 75 km średnio 43 km/h ( Rondo Babka ), to większość przeciętnie trenujących odpada... Dasz radę Waza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 14-16 lat to najlepszy wiek w szkółce. Potem zaczynają się treningi po 180 km zamiast 120 i robi się.... inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 2 minuty temu, KrissDeValnor napisał: Dasz radę Waza ? Bywało że dawałem Teraz, z pewnych powodów nawet nie mogę próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 5 Września 2018 Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Średnia powyżej 40km/h na 60km? To jakiś mistrz Polski tu pisze? Geny decydują o wydolności. Jeśli ktoś ich nie ma, to nigdy niczego nie osiągnie w tym sporcie. A jak ktoś ma, to nie musi zaczynać jako dziecko od kolarstwa. Wystarczy, że będzie coś wydolnościowego trenować i może przejść do pro peletonu dosłownie w 3 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 5 Września 2018 Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Przy jeździe w peletonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 W dniu 5.09.2018 o 07:53, Mateusz30 napisał: Średnia powyżej 40km/h na 60km? To jakiś mistrz Polski tu pisze? Żeby już być dokładnym, 40.8kmh nad odcinku 58.72km. Nie mam kozy na takie imprezy. https://www.strava.com/activities/1782441289 No i można było dłużej i/lub mocniej, ale pojechałem to co sobie założyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 6 Września 2018 Udostępnij Napisano 6 Września 2018 W dniu 5.09.2018 o 07:53, Mateusz30 napisał: Średnia powyżej 40km/h na 60km? To jakiś mistrz Polski tu pisze? Geny decydują o wydolności. Jeśli ktoś ich nie ma, to nigdy niczego nie osiągnie w tym sporcie. A jak ktoś ma, to nie musi zaczynać jako dziecko od kolarstwa. Wystarczy, że będzie coś wydolnościowego trenować i może przejść do pro peletonu dosłownie w 3 lata. A te twierdzenia to tak na podstawie swoich doświadczeń, czy może jednak badań naukowych, czy w ogóle z nikąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Września 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Wiesz, jak ktoś jeździ po mieście, czy na wycieczki podmiejskie ze średnią w porywach 20 km/h*, to znaczy że nikt nie może przecież być dwa razy szybszy, NO BO JAK TO, TO PRZECIEŻ NIEMOŻLIWE I NA PEWNO TRZEBA BYĆ PRO ! Na marginesie - skoro ktoś może przy odpowiednich genach "przejść do pro peletonu dosłownie w 3 lata", to niby co jest takiego niezwykłego i niesamowitego w tym przejeździe kolegi ( mess, oczywiście szacunek za solo ) ? *celowe przerysowanie dla ogólnego zobrazowania bólu 4 liter u co poniektórych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 7 Września 2018 Udostępnij Napisano 7 Września 2018 @Mateusz30 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 13 Września 2018 Udostępnij Napisano 13 Września 2018 W dniu 10.08.2018 o 16:37, KrzysztofKK napisał: Powiedzcie mi, czy na szosówce prędkości odczuwa się inaczej? Ja z moimi przelozeniami gdzie najmniejsze mam 39x23 to najwolniej moge jechac przy rozsadnej kadencji ok 15km/h wiec 20 to mega wolno jak na szose. 30 to tak w miare spoko choc u mnie dopiero przy ok 35 oplaca sie zmieniac z tarczy 39 na blat. Co do pierwszego posta to ja 50km/h na plaskim robilem na MTB i to na oponach terenowych. Na asfalcie rzecz jasna. Na szosie robie na plaskim 55 czyli nie jakos sporo wiecej. Choc z drugiej strony srednio liczac na szosie jade dluzej z wyzsza predkoscia (rozpedzanie do tych 55 plus pozniej zwalnianie). No i na szosie mozna cisnac sprint na stojaco, na MTB nie ma szans, bo przy 50km/h jest taki mlynek ze na stojaco nikt temu nie podola. W dniu 10.08.2018 o 11:23, Mateusz30 napisał: Możesz całe życie trenować i NIGDY nie pojedziesz z taką średnią. Do tego trzeba genów. Do tego trzeba przede wszystkim treningu, odpowiedniej sylwetki (albo masz ja z genow albo budujesz na treningach), potrzeba dobrego sprzetu, jeszcze wiecej dobrych treningow i koksu. Nie zapominaj o koksie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.