Eazy Napisano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Szperałem dzisiaj w necie i natknąłem się na zdjęcia Author Ronin SL na rok 2019. Jak wam się podoba nowy widelec? Moim zdaniem wersja 2018 wyglądała o niebo lepiej. Jakoś nie komponuje mi się ten wideł do rurek Reynolds'a... Nie wspominając o braku mocowań. Źródło: http://cykl.cz/item/author-2019-plno-zmen Sklep: http://www.cyklokurim.cz/author-ronin-sl-2019-p62741 Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez Eazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Mam Ronina, stalowy widelec idealny pod turystykę. Wersja SL jest nastawiona na sport, ale połączenie stali z karbonowym widelcem się nie klei. To samo się tyczy Rondo, wygląda to źle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Miałem cichą nadzieję, że może pojawi się 1x12 i jakiś ciekawy kolor... A tu osprzęt praktycznie bez zmian i dowalili szpetny wideł. W Rondo tak bardzo mnie to nie razi. Tam stalowa rama w zielonym metaliku wygląda tak obłędnie, że zapomina się o widelcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Ja wolę nie komentować, bo to jest dramat. Niby rama z lepszej stali, "dla tych co się znają", a tu takie badziewie z przodu. Aluminium to była porażka, karbon jest mniejszą ale ciągle porażką. Bo zastanawiam się dla kogo ten rower - napęd 1x11 to zmiana przeznaczenia roweru z okołoturystycznego na jazdę bardziej przełajową - czyli w miejscach gdzie pracę stalowego widelca można jeszcze bardziej docenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Pomijając kwestię materiału...Dziwne podejście do sprawy. Rama w połysku, a widelec mat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Trochę szkoda. Osobiście lekko nastawiłem się na to, że model 2019 otrzyma jakieś ciekawe ulepszenia i może przymierzę się do niego w przyszłym sezonie. Już od jakiegoś czasu ostrzę sobie zęby na stalowego gravel'a. Na ten moment Ronin wypadł z mojej listy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Stalowy ciągle jest "zwykły" Ronin, i jak w kolejnym sezonie nie podrożeje jakoś znacząco to jest ciągle ciekawą opcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Rzecz w tym, że zależało mi na napędzie 1x11 lub 1x12 (z tym trudniej w tym zakresie cenowym). Zwykły Ronin ma z przodu 2 blaty i do tego ten czerwony kolor jakoś do mnie nie przemawia 'Ruda' wersja wyglądała wg. mnie znacznie lepiej. Do tego SL na rurkach Reynoldsa ma bardziej akceptowalną wagę EDYTA: Nie daje mi spokoju ten SL 2019. Poszperałem jeszcze i okazuje się, że zmian jest więcej niż na pierwszy rzut oka się wydawało. Główka ramy jest teraz taperowana i do tego na tyle zagościła sztywna oś... Może jednak przymknąć oko na ten widelec?... Edytowane 11 Sierpnia 2018 przez Eazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Negatywne opinie o nowym roninie są troszkę nad wyraz. Jak damy stalowy widelec i chcemy mięć wszystkie nowe standardy, sztywna oś, główkę taper to wagowo zacznie nam wszystko ładnie rosnąć. Taki framset pewnie będzie ważył okolicach 3kg, jak dodamy szersze opony to gravel będzie się wagowo łapał w kategrii 29. Karbonowy widelec daje spore oszczędności wagowe, jak jeszcze to połączymy to z karbonową sztycą i kierownicą. Karbon w rowerach z 2019 to już powszechny widok. Matowy widelec też nie jest problemem, bo większość obecnie osprzętu jest w matowej czerni. Na bazie swoich doświadczeń. Napęd 1x11 powinien spokojnie wystarczyć dla osoby aktywnej rowerowo. Spakować się można na dowolną wyprawę po Polsce tylko w sakwy tylne. (gdyby wiedelec nie miał mocowań pod przedni bagażnik) Sram jest raczej pewniakiem co do niezawodności napędu w porównaniu do shimano. (gravel lubi się ubrudzić) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Na pierwszych zdjęciach nie zauważyłem, że główka jest taper. To wiele tłumaczy w tej sytuacji. Do tego oś 12mm z tyłu, więc mamy 2 sztywne osie i zakładam, że wagowo może wypaść troszkę lepiej od modelu 2018. Tak, jak wspomniałem - okazuje się, że zmian jest dużo więcej niż początkowo sądziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 a jaki naped mielibyscie na mysli piszac o 1x12? Eagle i kaseta 10-50? Nowy XTR 12 biegowy 10-51?? Campe szosowa 2x12? jaka korba z przodu? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Mam prosty podział, stal = turystyka i uniwersalny napęd, alu/carbon = rower do zabawy, agresywny, jak najbardziej napęd 1x. Sztywna oś i rura stożkowa zawszę na plus. Carbonowy widelec i napęd 1x nie wpisuję się w geo tego roweru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 14 minut temu, Imar napisał: Mam prosty podział, stal = turystyka i uniwersalny napęd, alu/carbon = rower do zabawy, agresywny, jak najbardziej napęd 1x. Sztywna oś i rura stożkowa zawszę na plus. Carbonowy widelec i napęd 1x nie wpisuję się w geo tego roweru. Dla mnie to sztuczny podział. Karbonowy widelec nie przeszkadza w turystyce rowerowej , a realny zakres prędkości jakie uzyskuje się na gravelu spokojnie powinien ogarnąć napęd 1x11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Według mnie 1x11, czy 1x12 jest już dosyć uniwersalny jeżeli chodzi o rozpiętość i zakres przełożeń. Dla mnie w zupełności wystarczająca konfiguracja do ganiania po płaskim mazowszu. O ile widelec carbonowy trochę razi wizualnie i moim zdaniem trochę psuje estetykę, o tyle z pewnością będzie odczuwalnie lżejszy i zrekompensuje dodatkową wagę sztywnej osi z tyłu oraz szerszej rury sterowej. Pomijając jednak kwestie wizualne i wagowe to największą bolączką w tym widelcu jest brak mocowań, które posiadał widelec stalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 To kwestia własnego poczucia estetyki. Mnie nie razi karbonowy widelec, wręcz przeciwnie bardziej pasuje do współczesnego osprzętu. Rower nie wygląda jak z poprzedniej epoki. Brak przednich mocowań pod bagażnik też nie jest aż tak bolesne. Tylko naprawdę duże wyprawy(więcej niż tydzień) wymagają większego bagażu. niż to co zmieścisz na tylni bagażniku. Tu też można sobie poradzić, jest wiele sakw mocowanych nie tylko na bagażniku, w ostateczności można zamontować przyczepkę. Rower z barankiem i sakwami niezbyt przyjemnie się prowadzi, zwłaszcza w terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 (edytowane) 8 minut temu, clavdivs napisał: To kwestia własnego poczucia estetyki. Zgadza się Mi osobiście bardziej podoba się zestawienie rama aluminium + widelec carbon. Do stalowej ramy bardziej podobają mi się stalowe widelce - wygląda to bardziej klasycznie. Nie wiem, czy w przypadku stali dążenie do nowoczesnego wyglądu jest konieczne. Zależy, co komu się bardziej podoba Mocowania na widelcu mnie osobiście też bardzo nie bolą. To była taka ogólna uwaga pod kątem tych, którzy planują dalekie wojaże. Dla mnie trójkątna torba w ramę + bagażnik i sakwy to aż za dużo na lokalne wycieczki. EDYTA: Zastanawiam się też, jak będzie wyglądać cena modelu 2019. Patrząc na czeskie ceny to w przeliczeniu wychodzi ponad 7000zł, czyli około 1000zł więcej niż za model 2018. To już duża podwyżka i sporo alternatyw w tym przedziale cenowym. Jeżeli jednak cena się utrzyma na poziomie trochę ponad 6000zł to będzie to bardzo ciekawa opcja. Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez Eazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Moim zdaniem kolorysyka starszego modelu (ten miedziany) była duzo ciekawsza. Teraz tak bez wyrazu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Miedziany (a później czerwony / wiśnowy?) był zwykły Ronin Wersja SL, która wyszła w tym roku, od początku jest tylko w takim kolorze, jak na zdjęciach powyżej. Też miałem nadzieję, że model 2019 dostanie jakiś ciekawy kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 W dniu 12.08.2018 o 10:44, clavdivs napisał: Tylko naprawdę duże wyprawy(więcej niż tydzień) wymagają większego bagażu. niż to co zmieścisz na tylni bagażniku. A o bikepackingu kolega słyszał? Właśnie dlatego że rower obciążony tylko bagażnikiem ciężko się prowadzi, można ciężar bagażu rozłożyć po całym rowerze - w tym na widelcu, gdzie oczka do montażu koszyków pozwalając przewozić dwa drybagi, śpiwór czy po prostu dodatkowe bidony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 22 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Wystarczająco szkaradne, by go nie kupić, są klamki SRAM. A teraz ten widelec... Jaki straszny dysonans! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Może i szkaradne ale wygodne i sprawnie działające 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Katalogowo Ronin Sl 2019 po przeliczeniu na złotówki to około 7 tysi, a normalny Ronin około 5 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Może lepiej, łatwiej będzie mi sprzedać mojego. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eazy Napisano 19 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 3 godziny temu, mistrzusek napisał: po przeliczeniu na złotówki Nic nie trzeba przeliczać. Są już polskie ceny http://pl.author.eu/szosowe/rowery/author-ronin-sl-2019-ua42913102-6404 http://pl.author.eu/szosowe/rowery/author-ronin-2019-ua42913002-6404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mistrzusek Napisano 19 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 43 minuty temu, Eazy napisał: Nic nie trzeba przeliczać Ja zawsze na około Wiadomo, że w sklepie będzie parę stówek taniej niż w katalogu, ale mimo to normalny Ronin podrożał o 200 złotówek. Ciekawe co miało wpływ na taką cenę, bo specyfikacja oprócz opon to to samo co 2018. A ten SL cenowo na tle konkurencji jak wypad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi