Skocz do zawartości

[Koło] Cube ZX20, 32H, Disc

TomaszU84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jego temat, a ze wazę pod 120kg potrzebuje czegoś naprawdę mocnego. Prosze również o typy kol (i opon) które warto kupić upgradujac maszynkę. Wczoraj byłem w sklepie rowerowym i uslyszałem ze koła Cube nie należą do najlepszych...

Napisano

Pancerne koła to np. E1900 DT Swiss - koszt około 900-1100zł/komplet lub oczko wyżej E1700 (lepsza piasta z tyłu) ale koszt 1700-2000zł.

Można też zamówić b. dobre koła u osób zajmujących się ich budową np. @dawid. Polecam przebierać w obręczach do zastosowań enduro z DT Swiss (mają dopuszczalną "ładowność" 130kg) - czyli seria E, EX. Jak chcesz naprawdę budżetowo to obręcze DT 533d na piastach Novatec D041/D042 na szprychach DT Champion.

Napisano

Chcesz wymienić obręcz/koło bo szybko łapie ósemkę czy jest inny powód? Jeśli piastę masz ok to wymień samą obręcz na jakąś mocną, szeroką i po kłopocie. W okolicach 100 kupisz samą obręcz. Zapierniczasz po górach na zjazdach ? Masz wylajtowany rower i szukasz bardzo  lekkich i pancernych? Oczywiście koła za 1000 czy 2000 pln będą bardzo dobre ;)

Napisano

Dziękuję bardzo, będę wypatrywał. Chodzi o to, że jeżdżę z córką do żłobka bo niezbyt fajnym terenie, waze sporo + fotelik + ona...

Pytanie zasadnicze, warto się od razu za nimi rozglądać czy czekać aż z aktualnymi kolami coś się stanie?

Napisano

Te koła (DT Swiss E1900) są dostępne w ciągłej sprzedaży. Ew. wypatrywać możesz promocji ;) aczkolwiek dla 29" nie licz na przeceny rzędu 50% (dla 27,5 są osiągalne). Typowa cena bez zniżek to 650-700 za koło tylne i 500-550 za przód. Myślę, że @dawid spokojnie złoży te same koła (E512+370+champion) taniej w dodatku dopasuje do potrzeb (standardy piast). Dodatkowo można pewnie urwać ze 200zł stosując piasty Novatec zamiast DT. 

Jeśli obecne koło (rozumiem, że już trochę przejeździło w sposób, o którym wspominasz) jest proste i nie ma luźnych szprych to pewnie jeszcze pojeździ. Tylko, że jadąc rowerem nie wozi się koła zapasowego ;)

Napisano

Na koła przyjdzie czas - stwierdziłem, że dopóki jest dobrze to ich nie zmienię, na to na pewno przyjdzie czas i do pana dawida napisze.

Zastanawiam sie nad inna rzeczą, rower jest mocno użytkowany na asfalcie, w zasadzie tylko na nim (choć las obok kusi...), czasami jest dosyć ciężko, brakuje mi cieńszych opon. Czy zmiana z Smart Sam'a 2.25 na Schwalbe Hurricane 2.0 https://tiny.pl/gvtzx przyniosłaby wyraźny efekt? Patrząc na bieżnik wygląda na oponę szybką, co do wytrzymałości naczytałem sie wielu pozytywnych opinii. 

Napisano

Mi to nie przeszkadza, mamy ładne i w miarę równe drogi w okolicy, zaś młoda buja się w foteliku na sztycy - pełna amortyzacja ;-)

Pytanie czy uda mi się uzyskać wyższą szybkość. Od czasu do czasu jeżdżę ponad 20 km do rodziców i tam brakuje mi szybkości.

EDIT: Wyczytałem właśnie, że Smart Sam ma 15kg większy udźwig, temat nieaktualny, dziękuje wszystkim za pomoc!

Napisano

Musisz mieć koła z piastami pod zwykłe QR (tył 135x10mm, przód 100x9mm). Koła z linku mają piasty 148x12mm i 110x15mm i nie da się ich skonwertować na nie-boost.

Jak będziesz pisał do Dawida to niech wycenia pastę przód konwerowalną na sztywną oś jak w fabrycznych kołach dt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...