Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] kółeczko dolne

niuti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Biesz766 :D:voodoo:

hmm to miałem inne myślenie tego prostowania. Ze niby kładę na płaskim "walę" prostując - coś na kształt prostowania gwoździa. 
A jeśli dobrze cię rozumiem, to mam na płaskim , dać imbus , hak i walić? czy hak, imbus i stukać w imbus. Czy nie tak

Napisano

ok rozumiem, czyli generalnie imbus służy do nazwijmy to nadania kształtu :).

Rozumiem, że po prostowaniu kółeczka mają być w 1 linii ?

Napisano

Oba Kółka oraz zębatka kasety ma być w linii prostej. Jeżeli bedziesz zdejmował też połówkę wózka zewnętrzego to uważaj, bo w niektórych przerzutkach Shimano śruba blokujaca oś obrotu wózka jest zabita, aby się nie odkręcała. Trzeba najpierw bardzo delikatnie zfazować otwór dużym wierłem, by śrubkę wykręcić. Zanim to zauważyłem to urwałem dwa klucze :-)

Napisano
10 minut temu, niuti napisał:

Rozumiem, że po prostowaniu kółeczka mają być w 1 linii ?

Tak, ale nie zrobisz tego idealnie.

Element zaznaczony na czerwono ma być jak najbardziej równy, a reszta jak się uda i pamiętaj aby części wózka prostować osobno.

image.png.27f6fd3fe59a7bf956fefedf0679e043.png

Napisano
Teraz, Kowal1986 napisał:

eżeli bedziesz zdejmował też połówkę wózka zewnętrzego to uważaj, bo w niektórych przerzutkach Shimano śruba blokujaca oś obrotu wózka jest zabita, aby się nie odkręcała. Trzeba najpierw bardzo delikatnie zfazować otwór dużym wierłem, by śrubkę wykręcić.

No wypadało by to zdjąć bo wydaje mi się , że on najbardziej odbiega do szprych. A z całą przerzutką to ..a nie robota takie prostowanie.

To mi juz pachnie że przy moim "szczęściu" coś zdu.pię. :D. Aczkolwiek skoro można wymienić wózek to powinno to bez problemu sie ściągać.

Napisano

Powiem Ci tak: ta przerzutka i tak jest już spi*******a więc co Ci szkodzi, ja z takim podejściem nauczyłem się nawet centrować koła, robię wszystko i zawsze z powodzeniem, tylko trzeba uważać i trochę myśleć, ew jakieś tutoriale z googla.

Napisano

nie no , nie idzmy tak daleko że spier :)  tylko wózek skrzywiony. Sama działa dobrze. Poza tym jak nie wyprostuje tego to trudno 70 wydam , a nówka xt to 300 nie moje :(. 

To nie amorek żeby była większa magia :wacko:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...