Skocz do zawartości

[piasta tył] luz bębenka

bongkox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zabrałem się ostatnio za serwis tylnej piasty i bębenka. Piasta to formula brand bontragera pod kasetę 10 rzędowa i oś QR. Piasta jest na dwóch łożyskach mechanicznych , bębenek na 50 kulkach. Wszystko ładnie rozebrałem wyczyściłem nałożyłem nowy smar. Niestety na bębenku jest luz którego nie mogę skasować próbowałem wyciągnąć cieńszą  podkładkę ,ale wtedy jak dokręcam miskę nawet samymi palcami to już jest za ciasno. Znowu na dwóch podkładkach nawet po dokręceniu na maksa jest luz. W efekcie po złożeniu wszystkiego do kupy z tym luzem słychać strasznie jak huczą łożyska kiedy koło się kręci bez pedałowania. Jakieś rady boje się ,że szybko zużyją się kulki w bębenku. Dodam tylko ,że łożyska maszynowe piasty chodzą lekko i cicho.

Napisano

No oczywiście smaru używałem za pierwszym razem troszkę mniej , poźniej rozbierałem jeszcze raz dałem więcej, na zapadki sam FL zielony (kropelka). Bębenek dalej wyjepodczas jazdy tak tego nie słychać ale jak zakręcę na stojaku to jest lipa. Wydaje mi się ,że wina leży po stronie tego luzu.

Napisano

To nie kumam o co chodzi, problem musi leżeć w bębenku bo sama piasta kreci się idealnie.

Mechanik czy znawca piast ze mnie nie jest, ale wydaje mi się ,że przez ten luz obudowa bębenka może ocierać o miskę? 

20180808_141841.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...