K86 Napisano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Witam wszystkich, coraz częściej myślę, żeby przenieść swoje rowery do komórki lokatorskiej, która zamykana jest na metalowe pełne drzwi z normalnym zamkiem. Wiadomo to jest praktycznie żadne zabezpieczenie dla kogoś to bardzo zechce tam wejść. Coraz częściej zastanawiam się na taką opcją: Łańcuch (zależy mi na jak najdłuższym, chcę spiąć trzy rowery). https://allegro.pl/zapiecie-lancuch-onguard-u-beast-8018-180cm-x12-mm-i7185488486.html#thumb/1 Kotwa: https://www.imready.eu/pl/kotwa-mocowana-do-betonu-rota-force-z-uchwytem-na-lancuch-kolor-niebieski-ss.html?gclid=CjwKCAjwqarbBRBtEiwArlfEIBeGJ_KRz9tjcNh5ygxHfqEGyivG0wek3WGr5_FGX2syXsKRyprfRhoCOK0QAvD_BwE lub https://www.domenasportowa.pl/product-pol-28593-Kotwa-Kryptonite-Strong-Hold-uniw.html?gclid=CjwKCAjwqarbBRBtEiwArlfEIOYISB78gQZ-_OKIOn6LjFHtmJEUunIRdhryQPkfh8weRSfaOXdDDhoC1OgQAvD_BwE Zastanawiam się czy nie jest to za droga impreza i na ile będzie skuteczna w razie włamania. Co o tym sądzicie? A może jest inny tańszy i bardziej skuteczny sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Kotwę do łańcucha kupisz w budowlanym albo aledrogo w dużo niższej cenie. Jeśli komórka jest na poziomie piwnicy/garażu i złodziej będzie miał 15min "dla siebie" to nie ma takiego zabezpieczenia żeby go powstrzymało. Oczywiści im grubszą kotwę/łańcuch wybierzesz tym bardziej zawężasz grono miłośników cudzego mienia - byle szczyl z nożycami nie da sobie rady ale flexy akumulatorowe coraz tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosior Napisano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 W dniu 8.08.2018 o 12:57, Dokumosa napisał: Kotwę do łańcucha kupisz w budowlanym albo aledrogo w dużo niższej cenie. Jeśli komórka jest na poziomie piwnicy/garażu i złodziej będzie miał 15min "dla siebie" to nie ma takiego zabezpieczenia żeby go powstrzymało. Oczywiści im grubszą kotwę/łańcuch wybierzesz tym bardziej zawężasz grono miłośników cudzego mienia - byle szczyl z nożycami nie da sobie rady ale flexy akumulatorowe coraz tańsze Możesz podać jakieś linki do takich kotw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Najprostsza i skuteczna metoda to wpierdzielic w odległości 10cm dwie do betonu kotwy tego typu (trzeba sobie poszukać takiego m14 albo M16). https://allegro.pl/kotwa-kotwy-kolki-z-hakiem-oac-150-m12-prien-i5092806943.html Trzeba przewlec łańcuch przez jedną i drugą i powinien on być możliwie najkrótszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K86 Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Obawiam się, że taką zwykłą kotwę przecina się nożycami w kilka sekund. Dlatego własnie zacząłem poszukiwać hartowanych i grubszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 jak masz zasięg GSM to może alarm z allegro SIMSTER na karte SIM, na fabrycznej antenie mam w piwnicy pełny zasięg. Obecnie alarm musiałem zdemontować bo przy montażu uszkodziliśmy czujkę ruchu, juz mam naprawioną ale nie ma czasu ponownie założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 28 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2018 @K86 łańcuch brał bym firmy axa, a kotwy robią takie firmy jak Abus, Luma, Kryptonite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Skoro przejdzie przez zamkniete drzwi to znaczy ze raczej potrafi otwierac zamki. A skoro tak to i klodke sobie spikuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 W niewidocznym miejscu owinąć ramę drutem podłączonym do przewodu fazowego Oczywiście żart... Nikt nie chce odpowiadać za śmierć takiego szkodnika. A tak w ogóle wie ktoś jaki byłby wtedy zarzut dla osoby która to skonstruowała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 @verul trochę siedzę w kwestii zabezpieczeń rowerowych i raczej tną, lub włamują się do pomieszczeń, ale o pikowaniu nie słyszałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Jak o pikowanie, czyli otwieranie wytrychem, może pomóc użycie innego typu zamka w zabezpieczeniu roweru, a innego w drzwiach. Na przykład w drzwiach normalna wkładka, typowy produkt LOB z pinami, a w kłódce/ ulocku, czymkolwiek, na przykład wkładka z dyskami. Chodzi o zamek, do otwarcia którego potrzebny jest klucz wyglądający tak: Do jego otwarcia potrzebne są inne wytrychy, więc maleją szanse że osobnik włamujący się będzie wstanie swoimi lewymi łapskami z tym poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Na YT masz kanal faceta ktory otwiera rozne zamki i klodki. Niektore (drogie) dyskowe czy kulkowe otworzyc mozna... sruba. Ale generalnie chodzi o to ze on do kazdego uzywa w zasadzie tych samych wytrychow... Tu nie ma filozofii, jest tylk o wprawa, technika i cierpliwosc. Filmiki nagrywa bez ciec wiec czasem zamek zajmuje mu minute, czasem 30 sekund a czasem 8 minut. Jak drzwi do schowka maja zle dobrana wkladke (za dluga) to otwiera sie je kombinerkami. Trzeba chwycic za wystajaca wkladke i mocno szarpiac na boki wyrwac. Zlamie sie w polowie i drzwi otwarte. Sa filmiki na YT. Zwykly lancuch z budowlanego przetnie sie wszystkim. A nie robia poltorametrowych kryptonitow zeby spiac tym kilka rowerow. Nawet jak robia to gumowka i przeciete w 10 sekund. Prad jest wiec nawet nie musi byc na baterie. Oczywiscie zlodziej moze nie byc przygotowany na ciecie i nie miec gumowki. Wejdzie i sie odbije. Ale potem bedzie juz wiedzial co ma zabrac, a Ty rowery bedziesz musial tam zostawic... Jak dla mnie zabezpieczenie to cos co go spowolni (bo nic go nie zatrzyma) + cos co Cie poinformuje o tym ze jest wlam + cos co narobi halasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Alarm w samych drzwiach może wystarczyć. Żeby samo otwarcie drzwi włączało bomby, no i to musi być coś czego się nie wyłączy uderzeniem młotka, czy wyrwaniem kabla. Ale i tak lepiej rowery czymś zapiąć Podłączenie do prądu to jest zabójstwo, ale gdyby tak zamontować chwytaki które łapią włamywacza za ręce i je łamią jak zapałki? Dobra już, skończyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K86 Napisano 1 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Chyba zdecydowałem, że kupuję to: https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3317302034171-OFH25G-zabezpieczenie-antykradziezowe,scr_dItems.html + to https://allegro.pl/oxford-kotwa-do-betonu-rota-force-na-lancuch-of438-i7288695504.html i jeszcze jakąś kłódkę do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 1 Września 2018 Udostępnij Napisano 1 Września 2018 Alarm też jakiś tam dokup. Byle by był głośny i niemożliwy do łatwego wyłączenia. Są szanse, że złodziej wejdzie, usłyszy bomby i ucieknie. ... mam też inny genialny mało wykonalny pomysł. System krat, gdy włamywacz wejdzie do komórki, zasuwa się za nim jedna krata uniemożliwiakąc mu ucieczkę i podnosi się druga krata, wpuszczając do komórki wygłodniałego niedźwiedzia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzysta01 Napisano 1 Września 2018 Udostępnij Napisano 1 Września 2018 @K86 @Borsuczy taki alarm można kupić nawet za kilkanaście złotych, ae raczej w pomieszczeniu do którego ma dostęp więcej osób raczej nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.