Skocz do zawartości

[kaseta] Uszkodzenie mechaniczne

Blizzard

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis kupiłem sobie klucz do kaset i jak sie domyślace wzialem tylne kolo i rozkrecam kasete aby ją wyczyćcić. Biore najmniejszą pod kran i plynem ludwik czyszcze ją dokładnie. Po osuszeniu zobaczylem jedno pęknięcie (bardzo dobrze widoczne przebiega pionowo między zębami). To będzie miało jaki wpływ w jeździe czy powinienem się rozglądać za nową kasetą (zębatką)?

Jesli jest to pekniecie dzielace zebatke na pol,to wymienic jak najszybciej,jezeli jest to najmniejsza zebatka to mozesz kupic dowolna inna-shimano,sram ,sunrise,itd.Przy malej zebatce roznice w systemach prowadzenia lancucha sa malo wyczowalne/w odroznieniu juz od drogiej /.Ogladnij kasete dobrze jezeli jest duze zuzycie to dokoncz ja w zimie i kup nowa,remont nie bedzie mial wiekszego sensu/chyba,ze masz jakas wyzsza grupe/

Kaseta to shimano CS-HG30-8I

Pęknięcie wygląda mniej wiecej tak:

a3bf6b117c41cfbam.jpg

(zdjęcie nie przedstawia modelu mojej zębatki)

Nie mam teraz funduszy na zmianę napędu... Mam w planach pujść na wakacjach do pracy i sobie urobić troszke i dopiero wtedy pozmieniać - chciałbym od razu odejść od napędu 8 i przesiąć się na 9. To by się stało na wakacjach/ początkiem 2008 roku, Poniewarz wtedy (2008r) planuje jechać TransCarpatie, a nie chce ją jechać w zajeżdżonych częściach ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...