venom6652 Napisano 7 Sierpnia 2018 Napisano 7 Sierpnia 2018 Witam,ostatnio zaczął trzeszczeć mi napęd ,troche dziwne było ze trzeszczał na 4,5,6ej zebatce kasety. Po zdjeciu kasety okazało sie ze zębatki chodzą minimalnie do przodu i do tyłu,czyli luz na nitach.Pytanie czy mozna jeszcze cos zrobic z tą kasetą(hg50) czy na złom?
seraph Napisano 7 Sierpnia 2018 Napisano 7 Sierpnia 2018 Kaseta nawet bez nitów nie powinna trzeszczeć, bo nakrętka ją ściska. Jaki jest luz na bębenku? U mnie kiedyś właśnie on był przyczyną, bo zależnie od aktualnie używanej zębatki zmienia się dźwignia i dlatego raz coś słychać, a raz nie.
Arni220 Napisano 7 Sierpnia 2018 Napisano 7 Sierpnia 2018 Rozebrać bębenek, przeczyścić zapadki i ładnie nasmarować. Dwa, że powodem wcale nie musi być piasta/bębenek, a np. suport/pedały.
Biesz766 Napisano 7 Sierpnia 2018 Napisano 7 Sierpnia 2018 33 minuty temu, venom6652 napisał: Po zdjeciu kasety okazało sie ze zębatki chodzą minimalnie do przodu i do tyłu,czyli luz na nitach. @Arni220
Dokumosa Napisano 7 Sierpnia 2018 Napisano 7 Sierpnia 2018 Pojęcie "trzeszczy" jest umowne i jednocześnie niedookreślone/niejednoznaczne. Zamieść jakiś filmik albo dokładnie opisz w jakiej sytuacji ów efekt dźwiękowy zaczyna się ujawniać.
venom6652 Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Napisano 8 Sierpnia 2018 W dniu 7.08.2018 o 16:10, seraph napisał: Kaseta nawet bez nitów nie powinna trzeszczeć, bo nakrętka ją ściska. Jaki jest luz na bębenku? U mnie kiedyś właśnie on był przyczyną, bo zależnie od aktualnie używanej zębatki zmienia się dźwignia i dlatego raz coś słychać, a raz nie. Miałes racje to luz i bebenek :) Co teraz z tym zrobic?
Dokumosa Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 W niektórych bębenkah (shimano, joytech, częściowo formuła...) luz się da regulować poprzez wyjmowanie podkładek po rozbebeszeniu bębenka.
venom6652 Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Napisano 8 Sierpnia 2018 chodzi o luz ,gdzie kaseta w bebenku ma minimalny ruch przód tył (nie rusza sie na boki)? Takie cos mozna wyregulowac?
Dokumosa Napisano 8 Sierpnia 2018 Napisano 8 Sierpnia 2018 Jak bębenek ma luz osiowy to kaseta lata we wszystkie strony bo tam są (jeśli są kulki) łożyska kątowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.