pablitto1983 Napisano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Witam, Moj stary wysłużony Giant sierra pomału dogorywa, i czas na nowy rower. W założeniu ma służyć do wycieczek rowerowych po lesnych sciezkach ( z rodziną ), jak i do jazdy po typowych rowerowych szlakach ( mieszkam w Szkocji, mam blisko kilka miejsc dla rowerów). Nie planuje jeździć najdzikszymi trasami, raczej takie moderate, choc kto wie, moze i na trudniejsze odcinki wjadę . Znalazłem 2 rowery które mnie zainteresowały https://www.decathlon.co.uk/rockrider-560-mountain-bike-275-white-blue-green-id_8364732.html Oraz https://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductMobileDisplay?catalogId=10151&langId=-1&categoryId=165499&productId=1407067&storeId=10001 Decathlon niby daje dożywotnią gwarancje na te rowery. Boardman z tego co się orientuje ma lepszą amortyzacje. Cenowo niby £100 różnicy , ale halfords daje teraz £75 voucher na akcesoria przy zakupie boardmana, a jakieś światełka i inne drobiazgi pewnie dojdą ( jak nie dla mnie to dla córki ). Tak więc drodzy forumowicze, który lepszy rower? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawel76 Napisano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Popraw temat bo trafi do kosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Nie wiem jak możesz w takiej wersji przeglądać strony, tej halfords nie da się przeglądać w tej wersji co wkleiłeś. Tu cywilizowana opcja jak ktoś chętny pomóc: https://www.halfords.com/cycling/bikes/mountain-bikes/boardman-mht-8-6-mountain-bike-blue Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablitto1983 Napisano 5 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Wysyłałem z telefonu. Zapewne lepiej pisać z komputera, lecz ten nie zawsze jest pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Sierpnia 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2018 Boardman zdecydowanie wypada lepiej - ma powietrzny amorek z goleniami o średnicy 32 mm, skoku 120mm i na osi boost, a BTwin sprężynowy 30 mm/100 mm na zwykłej QR. Właściwie jedyna przewaga Rockrider'a to napęd dwurzędowy, który jednak będzie bardziej uniwersalny i zapewni lepszy dobór przełożeń w różnych warunkach. Jak nie masz końskiej nogi, a chcesz np. pośmigać w górach, to o napędzie Boardman'a lepiej zapomnij. BTwin to taki ATB/XC, a Boardman to modny ostatnio Trail, więc na pewno odczułbyś różnicę w jeździe - jak się przyjrzysz, to zajmowana pozycja będzie zupełnie inna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablitto1983 Napisano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Na zwyklych podjazdach powinno dac rade na jednorzędowym napędzie, ostro w górach nie planuje śmigać. Da rade wymienic tylko przedni napęd, na dwurzedowy, nie zmieniając tyłu? Powinno być to tańsze rozwiazanie, biorąc pod uwagę lepsze inne podzespoły Boardmana. Chyba że może ktos polecić rower w podobnym budżecie, który był by lepszy do moich zastosowań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Jedynie co wg mnie do przemyslenia to mniejsza zębatka na przód, nawet nie ma co patrzec ba 540 mając w opcji 'podobnej' cenowo Boardmana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablitto1983 Napisano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Jak już przerabiać przedni napęd , to chyba lepiej wsadzić 2 zębatki. I tu pytanie: jaki zestaw wsadzic do przodu. I czy na tą korbe da rade cos zmienic. Rozumiem, że tylniej kasety i manetki zmieniac nie trzeba by było, i powinna wspolgrac z 2 rzedowym napedem z przodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giagi Napisano 8 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2018 Raidona można dokupić za grosze a napęd 2x10 daje zdecydowanie większą uniwersalność, której nawet w lesie może braknąć... Nie wiem jak w tym boardmanie ale geometria ramy w RR560 bardzo mi leży, zawsze najlepiej się osobiście przymierzyć do rowerku, zrobić rundkę po sklepie i być pewnym wyboru. Amorek zawsze można zmienić, napęd zresztą też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablitto1983 Napisano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Jesli tylko sklep sie zgodzi na "upgrade" za dopłatą. To sa sieciowki a nie typowe sklepy rowerowe, wiec nie musi to byc oczywiste. Najprościej bylo by wymienic i doplacic do nowych czesci, stare zostawiajac w rozliczeniu. A kupowac nowy amortyzator za niemale pieniądze, i kombinowac jak tu sprzedac " uzywany"- bo nie ze sklepu amortyzator, jakos kosztownie zaczyna to wygladac. Tak jak koleho piszesz, trzeba bedzie dosiąść obu i zobaczyc jak sie na kazdym z nich czuje, a potem dopiero kombinowac z przerobkami. Ciezko znalezc sprzet podobnej klasy w tych pieniadzach, zeby mial wszystko to co bym chciał.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.