Skocz do zawartości

[oświetlenie] Światło z tyłu świeci się ponad tydzień - Trans Alp

sabat24

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Trans Alpa z 2017 roku. Tylne oświetlenie posiada kondensator, który umożliwia podtrzymywanie palącego się światła przy braku odpowiedniego ruchu. Zazwyczaj tylne światło gasło po iluś godzinach. Obecnie jednak świeci się prawie tydzień (od zeszłej soboty), mimo że rower praktycznie nie jest używany w ogóle. Wcześniej oświetlenie miał włączone tylko 1 raz i zawsze jeździłem bez świateł. Czy tak długi okres świecenia, to jakiś rodzaj normalności w tym modelu?

Świeci światłem własnym. Co prawda już coraz słabiej, ale przez pierwsze noce było to bardzo wyraźnie widoczne na klatce. Odłączyłem kable od dynama jakiś czas temu, ale nic nie pomogło. Obawiam się, że przyblokował się jakiś układ, który powinien odłączyć zasilanie od lampki - złapała mnie dość potężna ulewa i może coś zwarło. Innym wytłumaczeniem jest to, że dynamo naprodukowało tyle prądu, że w końcu musiało znaleźć jakiejś ujście, ale nie wydaje mi się to prawdopodobne.

Samo światełko musi mieć akumulator, bo świeci po odłączeniu od roweru. To jest ten model: Axa x-ray steady Po przejrzeniu dokładniejszym różnych wpisów, zauważyłem, że ludzie mają podobne problemy tuż po jeździe w obfitych opadach deszczu. Winna jest sama konstrukcja lampki. Ciekawi mnie, czy samo osuszenie wystarcza, czy to jakiś głebszy problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...