dreq02 Napisano 31 Lipca 2018 Napisano 31 Lipca 2018 Witam, proste pytanie. Mierzenie sterów robimy suwmiarką mierząc wewnątrz rury sterowej? 1,1/8 oraz 1,1.4 ile to mm? Wychodzi u mnie 1,1.4 ale to trochę nie możliwe bo to rower mtb z 2017 r. Tego rozmiaru już chyba dawno nie ma lub rzadko jest spotykane
Dokumosa Napisano 31 Lipca 2018 Napisano 31 Lipca 2018 Pod zakup mostka to mierzysz średnicę zewnętrzną rury sterowej (to co wystaje z główki ramy jak zdejmiesz stary mostek) lub jeśli mostek jest wpuszczany średnicę wewnętrzną tejże rury po wyciągnięciu dotychczasowego mostka. Odnośnie wymiaru sterów/rsterówki 1 i 1/4" to spotykamy jest do dzisiaj np. w rowerach Head x-rubi. Rura tapered ale 1 1/8 do 1 1/4".
dreq02 Napisano 31 Lipca 2018 Autor Napisano 31 Lipca 2018 Dokładnie na zewnątrz rury jest 28 mm. Czyli to 1, 1/8? Z racji że jestem wysoki muszę mieć wysoko siodełko. A to wymaga wyższej kierownicy. Czyli chyba mostek będzie regulowany ale coś porządnego drogiwgo trzeba kupić by zaraz się to nie popsuło.
Dokumosa Napisano 31 Lipca 2018 Napisano 31 Lipca 2018 Jeśli jesteś wysoki to przede wszystkim powinieneś mieć dobraną odpowiednio dużą ramę. Kombinowanie mostkiem regulowanym to IMHO prawie druciarstwo Ale generalnie tak - mostek powinien być solidny a to nie znaczy, że musi być drogi (np. UNO).
dreq02 Napisano 31 Lipca 2018 Autor Napisano 31 Lipca 2018 no właśnie mam 19. 20 Nie było. 21 była dla mnie za duża (jak zeskakiwałem to krocze lądowało na ramie). Trochę nie wymiarowy jestem i tyle. Albo rama ok a sama geometria słaba. No ale to rower nie marketowy. Ogólnie wszystko poustawiałem tak, że nic mnie nie boli i jest. Tylko te nadgarstki. Też bym chciał przymierzyć dużą ilość rowerów przed zakupem a sam dobrze wiesz, że nie jest to możliwe. Kielc to bida mimo, że jeździłem z 1,5 msc po różnych sklepach. Przynajmniej coś chcę poprawić i kombinuje z ustawienia a nie wsiadam i jadę a potem wszystko boli. Nad dopasowaniem odległości siodełka do w miarę dobre pozycji spędziłem chyba łącznie z kilka godzin. Poza tym u mnie sam mostek ma 14,5 cm !! Tu jest problem. Dodatkowo to chyba standardowe 6 stopni w górę. Myślę, że sama podkładka lub dwie dodatkowo i kąt15 stopni by rozwiązało sprawę ale rura sterowa i wszystko za krótkie. Dobry regulowany mostek powinnien się sprawdzić. Jeżdżę też mtb po asfalcie, ale opony sobie zmieniam.Stąd może ta uniwersalność regulacji będzie ok. PS. Aczkolwiek nie odpowiedziałeś na pytanie, ale znalazłem końcu w necie w jakiejś tabeli . Tak 28 mm to będzie 1,1/8 :)
dreq02 Napisano 1 Sierpnia 2018 Autor Napisano 1 Sierpnia 2018 northec viking 29, rama 19. Tylko czy to coś zmieni.
Dokumosa Napisano 1 Sierpnia 2018 Napisano 1 Sierpnia 2018 Mostek 14,5cm? Jak to mierzysz? od osi otworu na sterówkę do osi otworu na kierownicę? Takich mostków w 29er się nie stosuje. B. dużo zmieni samo skrócenie mostka (np. do 70-80mm). Poza tym jeśli uważasz, że kąt mostka +6* a tym bardziej +17* to dla Ciebie za mało to znaczy, że powinieneś szukać innego roweru (miejski, trekking).
SoloTM Napisano 1 Sierpnia 2018 Napisano 1 Sierpnia 2018 https://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/northtec/47121/viking Nie wiem jak ten rower skręca
dreq02 Napisano 1 Sierpnia 2018 Autor Napisano 1 Sierpnia 2018 a jak ma skręcać? Normalnie, nie jest z betonu a co do mostka to pewnie przesadzam, jak wczoraj sprawdzałem to chyba sam krótszy mostek wystarczy. Mierzyłem całą długość mostka - wiem, że źle bo inaczej się mierzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.