Skocz do zawartości

[opony] Do crossa 28" na stromy asfalt

1938

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakie opony do roweru crossowego na asfalt do tras interwałowych (strome podjazdy i zjazdy)?

Rower: Author Codex 2015
Obręcz: Author Radon Cross
Obecne opony: Kenda Small Block 8 Pro 1.9x29
Poprzednio: Author Panaracer Silk Road Cross kevlar 700x42c 

Zależy mi na niskich oporach toczenia zwłaszcza na stromych podjazdach. Z drugiej strony na stabilności na zjazdach przy dużej prędkości.

Co się lepiej sprawdzi - pozostanie przy 29" czy powrót do 28"? Jaką oponę mogę włożyć, żeby stabilnie trzymała się na tej obręczy?

• Mod Team
Napisano

Na asfalty to raczej idź w stronę 1,6 lub 1,5" - jeżeli wyłącznie asfalty, a przy tym dobrej jakości, to możesz zejść z szerokością jeszcze niżej.
Opony nazywane przez Ciebie 28 i 29" mają taką samą średnicę wewnętrzną, a w związku z małą szerokością, będą to w Twoim przypadku opony o oznaczeniu 28".
Obręczą się nie przejmuj, bo nie planujesz ani szerokich, ani bardzo wąskich opon, więc będzie dobrze.
Prawdopodobnie nawet 1,2" by się nie gryzła z obręczą - jeśli będziesz kupował stacjonarnie, to sprzedawcy powinni pomóc i odpowiednio doradzić.
PS
Wydaje mi się, że optymalnie by było na 35 lub 32 C.

• 2 lata później...
Napisano

Kupiłem wtedy Continental Contact 28x1.36 (37-622) i ostatecznie nigdy ich nie założyłem. Przeleżały 2 sezony na balkonie. Więcej jeżdżę w terenie, więc zmiana opon co chwilę nie wchodzi w grę. SBE napompowane do maksa (60 psi) mają dość niskie opory toczenia. Na kilku imprezach zdały egzamin (dałem radę utrzymać tempo mocnych gości na szosówkach), ale środek na tylnej oponie był już łysy. :D

To teraz zapytam przewrotnie - czy dużo zyskam, zmieniając SBE na wspomniane wyżej continentale? Chodzi głównie o jazdę po płaskim. Na podjazdach nie powinno być większej różnicy. Teraz nie zostało mi dużo czasu na testy. Do SBE jestem już przyzwyczajony.

Na razie słabo. Krótki podjazd 3% 0,70 km przy mocniejszym depnięciu (48T przód, 19T tył, kadencja koło 80) wyciągam 27 km/h, gdzie czołówka ponad 40 km/h.

Dla przypomnienia:
Obecne opony: Kenda Small Block 8 Pro 29x1.9 120 TPI (zwijana), z tyłu trochę bieżnika jeszcze jest
Drugie opony: Continental Contact 28x1.36 (37-622) (drut)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...