VIgen Napisano 30 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Czołem jak milion innych ludzi mam obecnie dylemat czy kupić nowy rower czy zrobić upgrade obecnego. Przez ostatnie 5 lat prawie nie jeździłem na rowerze, ale chciałbym to zmienić. Mam w okolicy ciekawe trasy do jazdy po lesie i zauważyłem, że ta forma relaksu po stresie związanym z szeroko pojętym życiem kojąco działa na moje samopoczucie. Chciałbym kiedyś spróbować swoich sił na "górskich" ścieżkach, ale nie śpieszno mi do tego. Lubię szybką jazdę - zarówno na nartach jak i na rowerze. Nie mam doświadczenia w zjazdach z górki - jak już zjeżdżałem to czułem, że jestem na granicy możliwości mojego sprzętu więc hamowałem zapęd. Obecnie jestem w posiadaniu roweru z marketu który dostałem na osiemnastkę naście lat temu. około 7-8 lat temu zrobiłem mu mały upgrade, całość jest w takiej konfiguracji: Rama: Leader Horizon fx5 Amor: najtańszy Suntour Przerzutki przód : shimano deore 3 Przerzutki tył: shimano deore 9 Korba: shimano deore xt Kaseta: shimano deore 9 Łańcuch: shimano deore Hamulce: 2x avid bb5 160mm Piasty: 2x shimano deore xt Obręcze: 26'' noname Reszta osprzętu OEM Z racji tego, że w/w osprzęt jest praktycznie nowy (około 500km) mam dylemat czy na własną rękę kupić ramę, jakiś widelec, obręcze i ewentualnie kiere/mostek czy kupić gotowy rower i przerzucić do niego osprzęt który już posiadam. Chciałbym rower na trochę większych kołach tj. 27,5", ale nie wykluczam żadnego rozmiaru kół. Mam 185cm, ~95kg budżet: z racji tego, że dopiero się wkręcam chciałbym przeznaczyć około 2000zł. Jeżeli się wkręcę to otworzę sakiewkę Widziałem na forum rockshocx reba rl - podobno okej widelec, rama coś ala TO i wychodzi, że do 400E miałbym fajny widelec, ładną ramę i nie najgorszy osprzęt. Jeżeli Ty ze swoją wiedzą i doświadczeniem stałbyś dzisiaj przed moim dylematem to co byś wybrał? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 No budżet wydasz na ramę i amortyzator a gdzie koła, opony I kupę drobiazgów robiących koszt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Skoro obecny sprzęt jest w prawie idealnym stanie to spróbuj sprzedać go za dobrą cenę i poszukaj czegoś na kole 29". Bardziej trafi w twoje potrzeby, skoro lubisz szybką jazdę i nie chodzi tylko o zjazdy. Zbliża się dobry okres wczesnojesiennych wyprzedaży więc różnica w cenie, między tym co byś sprzedał, a tym co byś kupił, wcale nie musi być duża. Ja mam dokładnie ten sam wzrost i wagę i tak bym właśnie kombinował na twoim miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EhnatoX Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Jeśli masz odpowiednią wiedzę, to na twoim miejscu bym składał właśnie coś na kołach 27,5, która są bardzo uniwersalne. Ewentualnie coś używanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VIgen Napisano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 @Dokumosa dokupiłbym jeszcze obręcze i opony. Kiera, stery sztyca i siodełko są ok, ewentualnie pomalowałbym je. z linków które pokazałem zostalo by jeszcze około 600zl więc chyba bym się wyrobił. Budżet u mnie jest dość elastyczny elastyczny. @Brombosz Tylko osprzęt jest w stanie idealnym. Amortyzator właściwie bardziej mi przeszkadza, a rama mam wrażenie, że jest odrobinę za mała 19". Po odsprzedaży nie jestem w stanie odzyskać nawet połowy zainwestowanej kwoty - stąd mój dylemat. Poszukam czegoś na wyprzedażach jesiennych/zimowych. Przyglądnę się jeszcze rowerom na kołach 29". Popytam znajomych, może ktoś ma rower górski na takich kołach i sprawdzę jak się takowy sprawuje. Myślę jeszcze nad kupieniem sztywnego widelca i przejeżdżeniu tak do końca - lepiej poznam swoje oczekiwania i nie popełnię pochopnej decyzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Jeśli chcesz wejść w koła 27,5 to zdecydowanie kupuj rebę w tej wyprzedaży bo lepszej okazji długo nie będzie. Odnośnie kół to powinieneś się zasadzić/zaczaić na jakieś promo i kupić gotowce (tu masz przykład: http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/fulcrum-red-power-27-5-6-bolt-mtb-wheelset-2016/rp-prod171495 ). Obecnie posiadane piasty (szczególnie tył) raczej nie będzie pasować ze względu na oś 12x142 w radonie (swoją drogą oś chyba trzeba dokupić oddzielnie). Malowanie rurek (kiera, sztyca, mostek) to zły pomysł a efekty jeszcze gorsze. Już lepiej kupić chińszczyznę np. Wake za parę zł. Może nie są lekkie ale wytrzymałe i wyglądają jakoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Skoro osprzęt jest w stanie idealnym to wystaw to na OLX za +/- 1800 zł, może nawet więcej. Skąd wiesz, może ktoś weźmie ze względu na osprzęt, bo akurat ma dobry amor i ramę. Dokładasz swój budżet 2000 zł i masz razem 3800. Za 2 miesiące (a nawet szybciej) spokojnie można się rozglądać za dobrym rowerem w tej cenie, który załóżmy, że ma wszystko tip top poza hamulcami. Na czymś w końcu producent musi przyciąć. Jeździsz kilka miesięcy na tym co będziesz miał, bo skoro to nie jest jazda ekstremalna to z hamulcami da radę, a w międzyczasie odkładasz 4-5 stówek na nowe, lepsze. Sprzedajesz stare dla zminimalizowania kosztów, zakładasz nowe i masz kompletny rower. Jedyne co tracisz to czas. Dodam, że ciężko ci będzie kupić rower na byle jakim osprzęcie ale z dobrym amorem i kołami. Zazwyczaj całość uderza w tą samą półkę. Z kolei zakupy osobnych części mogą generować problemy ze standardami, tak jak to opisał @Dokumosa post wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VIgen Napisano 1 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 @Brombosz Początkowo myślałem, że ze sprzętu który mi gdzieś tam jeszcze zalega (acera itp.) skleje sobie rower do jazdy z dziećmi (mam zarówno krzesełko jak i wózek), ale rzeczywiście po sezonie spróbuje sprzedać ten rower i za ~500zł kupić sobie prostego turystyka do jazdy z dzieciakami, a resztę przeznaczyć na rower. Na pewno będę przeglądał forum i podpytam rowerzystów spotkanych na trasie. Dziękuje za pomoc w podjęciu decyzji - sprzedam i kupie coś po sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VIgen Napisano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Hejo, mały up. Pojechałem do sklepu przymierzyć się do x-calibra 8 i wyjechałem Scottem Scale 950 ;-) Krótka jazda testowa na tym rowerze dała mi naprawdę sporo frajdy. Mój dotychczasowy rower wygląda przy nim jak rowerek dla dzieciaczka ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.