bazia Napisano 30 Lipca 2018 Napisano 30 Lipca 2018 wiajcie. Posiadam Tribana 100 z manetkami Tektro RL340. Ostatnio po dłuższej trasie z brukiem włącznie obluzowała mi się cała klamkomanetka. O ile na necie znalazłem stronę Tektro razem z instrukcją (http://www.tektro.com/products.php?p=72) i wiem już jak dokręcić całą manetkę, to pojawił się inny problem. Rower spędził na bagażniku dachowym 100km na powrocie i przy ściąganiu z dachu zauważyłem, że klamka jest bardzo odchylona i jak stawiałem na ziemię rower to wypadł ten pin oznaczony w instrukcji jako "Q.R." quick release pin - kołek blokujący położenie dźwigni hamulca. Generalnie z roweru jestem mega zadowolony, ale nie chciałbym na początku urlopu oddawać rower do serwisu decathlona na cały urlop, ani nie chciałbym rozwalić bardziej.... chodzi o ten pin QR http://www.tektro.com/upload/Product/F_20150915101997SS8z8t.PDF (nie zgubił się, ale teraz nic go nie blokuje), jak go prawidłowo wstawić, czy trzeba ściągać manetkę? Cytuj
bazia Napisano 2 Sierpnia 2018 Autor Napisano 2 Sierpnia 2018 1) problem z luźną manetką lewą rozwiązany. Pojechałem do sklepu z reklamacją, przy mnie pracownik próbowal dokręcić i nie przynosiło efektu. Okazało się że pękła obejma mocująca manetkę (nie wiem jak i kiedy, w trakcie jazdy nie zauważyłem luzu) -> podobno tydzień czekania na część i potem naprawa nie wiadomo ile. Na znanym portalu aukcyjnym zamówiłem manetki Tektro RL340 (takie same jak fabryczne) w cenie około 75PLN, we wtorek po wzycie z reklamacją w sklepie, w środę już były u mnie. Wymieniłem i czekam aż sklep się ogarnie. Szkoda urlopu i pogody. 2) co do "wypadniętego" pinu dźwigni hamulca w tej samej manetce. Myślę że jak obluzowana manetka sobie "latała" w trakcie transportu na dachu - wysunął się pin i wypadł jak zdemowałem rower. Sam pin jest osadzony w czarnej tulei rozprężnej (okazało się że nie wypadła, tylko zaklinowała się w klamce). Może się komuś taka wiedza przyda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi