Harvi Napisano 30 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) Cześć! Kupuję rower dla dziewczyny, przeznaczenie - jazda głównie po mieście, wycieczki poza miasto (ubite drogi w lasach, trochę polnych dróg, pewnie trochę dziur na wsiach). Jazdy niewiele, podejrzewam, że średnio max 300-400km miesięcznie. Pierwotnie myśleliśmy o zakupie jakiegoś taniego crosowego, ale po dokupieniu bagażnika, błotników itd robi się minimum stówka więcej. Celujemy w budżet do 900zł, max 1000zł za nowy rower. Trafiłem na model z tego roku - Lazaro Discovery. Wcześniej myśleliśmy o Lazaro Integral V1 amo, ale tu za mniejsze pieniądze jest rower gotowy do jazdy. Zdaję sobie sprawę z tego, że osprzęt jest słabszy (np. jest Tourney). Czy moglibyście na szybko zerknąć na specyfikację Lazaro Discovery i podzielić się opinią, czy do zastosowań takich jak powyżej będzie ok? Co sądzicie o tym modelu? Czy zadeklarowana przez producenta waga 15.8kg jest ok? Szukałem informacji o siodełku, ale ciężko coś znaleźć, jest ok? I jeszcze jedno pytanie. Dziewczyna ma 168cm wzrostu, noga 77cm . W internetowych kalkulatorach wychodzi rama 19, w opisie Lazaro jest info, ze u nich ramy mają nieco inne rozmiary, ale także potwierdzili w rozmowie, że mam brać 19. Zgadzacie się? Edytowane 30 Lipca 2018 przez Harvi blad w tekscie, nowa informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 30 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Na pewno mniejsza rama. U nich 19" to jak w "normalnym" rowerze grubo >20". Przy wzroście 168 cm celował bym w 17. Ja na męskim Lazaro przy 17" czułem się ok, a mam 176. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harvi Napisano 30 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Tak mi się właśnie wydawało z tą ramą. Czytałem forum przed napisaniem tematu i kilka osób to podkreślało, ale zadzwoniłem do nich, podałem wymiary i powiedzieli, że brać 19. Myślisz, że w nowym modelu 2018 coś zmienili z ramami? Zastanowiło mnie to, że ich rowery maja 17 lub 19 (wiekszych nie ma), a przeciez 168cm to jest nic - zeby od razu brać największą ramę? EDIT: Tabela rozmiaru tego konkretnego roweru. Edytowane 30 Lipca 2018 przez Harvi dodanie grafiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 30 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Nic nie zmieniali z ramami. Bierz 17. W grupach userów Lazaro każdy to samo Ci napisze: 19" cholernie duże. Tak samo jak potwierdzą, że Te sieroty ze sprzedaży Lazaro wciskają 19" chociaż doskonale wiedzą, że są za duże do wzrostów 168-176. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harvi Napisano 30 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harvi Napisano 30 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 (edytowane) A jak oceniacie sam rower? Wiem, że niska półka cenowa, ale do wymienionych zastosowań będzie ok? Edytowane 30 Lipca 2018 przez Harvi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Jak już się decydujesz na rower z wolnobiegem, to może zrezygnuj i z pseudoamortyzatora - będzie lżej i mniej problemów ... Na przykład https://promosport.pl/rowery-damskie/rower-damski-trekking-kands-navigator-28"-17"-biały Dokup od razu lepszy łańcuch ze spinką i wymień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi