Gość Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Hej, Kupiłem litr odtłuszczacza Shimano Degreaser. Sądziłem że jest to produkt bliźniaczy do np Morgan Blue Chain Cleaner, czyli nakładanego na napęd a następnie spłukiwanego wodą. Po otwarciu okazało się że produkt Shimano cuchnie jak rozcieńczalnik do farb olejnych, czyli podejrzewam że ma to coś wspólnego z naftą. Przekopałem internet ale nie mogę znaleźć informacji jak tego używać. Ma ktoś doświadczenie z tym produktem? Używać go jak np benzyny, czyli namoczyć szmatkę i wycierać napęd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Możesz spróbować przelać to do rozpylacza, psikasz na napęd, użyć pędzla żeby środek rozmył brud, smar. Kupiłeś środek który rozpuszcza smary. Nie jest wygodny w użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Eh, czyli tak jak pomyślałem po otwarciu, kupiłem 1 litr nafty za 50 zł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Równie dobrze możesz tego używa jak Morgana. Tak jak na filmie. Myślę że normalne umycie roweru po środku Shimano będzie dobrym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Generalnie jest to produkt do maszynek do czyszczenia łańcuchów. Ale to bardzo dobry odtłuszczacz i można go stosować wielorako, także na szmatkę, ja używam papierowe ręczniki jednorazowe. Słusznie zauważyłeś że to produkt na bazie ropy naftowej, więc z daleka od klocków hamulcowych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesPL Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Dobry wieczór Używam tego samego. Fakt nie pachnie zbyt miło, ale działa znakomicie (szmatka). Do nafty (przynajmniej tej oświetleniowej, której zapach pamiętam z dzieciństwa) mu daleko. W porównaniu z nią to istny zapach fiołków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 A w jaki sposób używasz? Wydaje mi się że używany tak jak Morgan Blue może nie zdać egzaminu. Wydaje mi się że odparuje ( mogę się mylić) dużo szybciej pozostawiając osad na napędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesPL Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Osobiście używam tylko na szmatce. Obawiałem się, że będzie to łapć brud/ kurz, bo zostawia lekką "tłustość" na szmatce (szmatka nigdy nie wysycha do końca, jak na przykład po rozpuszczalnikach i innych i pozostaje dłuuuugo lekko wilgotna) i na napędzie też jakby zostawia coś śliskiego... Generalnie napęd zdecydowanie czystszy w dłuższym okresie (mniej łapie syf) niż przy stosowaniu innych specyfików, co dziwne.... Procedura: 1. Szmatka z Degreaser pucowanie/ czyszczenie/ wszelkie zakamarki, bardzo gruntownie do białego do połysku. 2. Smarowanie, 3. Szmatka numer 1 (jeszcze cały czas wilgotna) usuwanie nadmiaru smaru/ oliwki. 4. Wilgotna (nie namaczana), szmatka spokojnie odpoczywa, 5. Następny dzień dodatkowe czyszczenie prze d wyjazdem ową szmatką. Napęd w tym roku zrobił ledwo ok. 5200 km (zwykły trekking) i czysty do bólu. Hmmm. W śliskości siła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Rzuciłby ktoś link do takiego kółeczka na łańcuch jak na powyższym filmie (0:43). Mały bajerek ale przydałby mi się bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 DH-1 Park Tool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Kawałek tulei, szybko zamykacz i kółko = 80 zł. Branżę rowerową już powaliło do reszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 @Imar dzięki. @Biesz766 Mi też kopara opadła. Szukam na Ali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Biesz 766, odpowiedź błyskotliwa jak zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Za kilka dolców można kupić chińczyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Tylko że parktool gwarantuje jakość, a Chińczyk w warunkach serwisowych pare dni podziała. Już ostatnio bata bikehand'a rozwaliłem odkręcając kasetę, z plasteliny jest zrobiony, nie dośćże łańcuch zerwałem 2x, to na końcu wygiąłem rączkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 O takim piszesz? https://allegro.pl/bikehand-bacik-klucz-do-odkrecania-kaset-yc-501a-i6675646265.html Używam i nie narzekam, a do słabych nie należę. Może jakiś nadpęknięty trafiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Po pierwszym czyszczeniu napędu, lekko brudnego, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Odtłuszczacz bardzo szybko rozpuszcza resztki smaru. 2 szmatki, 10 minut roboty i napęd jest naprawdę czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biesz766 Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 13 godzin temu, Waza napisał: Biesz 766, odpowiedź błyskotliwa jak zawsze. A co nie jest tak ? Coś na dobrą sprawę co kosztuje 2-3 usd w produkcji z wszelkimi kosztami w detalu x8. Chore to jest. Zresztą jak wszystkie produkty "specjalistyczne"... 10 godzin temu, phoe napisał: Tylko że parktool gwarantuje jakość Co tam na mnie działać ? Kółko na tulei ? No Proszę Cię przestań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Park Tool kupują głównie serwisy, tam nie ma znaczenia czy coś kosztuje 10 czy 80 zł. Ma działać i nie powodować problemów i tak zapewne jest. Dodatkowo zobacz sobie na jakość wykonania tego przyrządu. Tutaj tańszy odpowiednik Morgan Blue. Gdybym tego używał to zdecydowanie kupiłbym PT, mimo że koszt rzeczywiście jest dość wysoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Podejdzie to zamiast ośki 12mm? To od Morgana chyba prędzej... Chce takie kupić bo łatwiej napęd myć jak się ma łańcuch i kasetę osobno. Od biedy z drewienka mógłbym sobie zrobić i na oś zakładać, tyle, że wtedy kilka myć i zapaćkane całe będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 https://www.parktool.com/product/dummy-hub-dh-1 Będzie pasować. Łatwiej? Łatwiej jest właśnie jak całość złożona jest do kupy. Trzeba mieć tylko stojak, wtedy cały napęd bardzo dokładnie umyjesz w kilka minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 28 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2018 Mam stojak i lepiej mi jak ściągam koło, zakładam worek na tarczę i lecę kasetę szczotą. Mając takie kółko za jednym zamachem zrobiłbym łańcuch, który mam zakuty pinem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.