Pawlos88 Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Cześć, Podczas jazdy, zwłaszcza bardziej siłowego podjeżdżania, pojawiło się w moim rowerze słyszalne podczas jazdy stukanie. Pierwotnie podejrzewałem korbę/suport/cykanie gwintów w pedałach, ale po sprawdzeniu wszystkiego zacząłem szukać wyżej. Po zdjęciu dampera okazało się, że w jednym oczku tulejka dość swobodnie się obraca. Nie widać pęknięć, uszkodzeń, uszczelki po obu stronach są na miejscu. W drugim "oczku" ten sam zestaw tulejek siedzi sztywno i nie generuje hałasu. Poniżej film na którym słychać "problem". Jak odpowiednio usiłuje się poruszać damperem jak na filmie słychać owe stukanie:https://youtu.be/uZMF3cgAb-0 Zestaw tulejek jest nowy, w odpowiednim rozmiarze (kupiłem w Gregorio, właściwy rozmiar konsultowałem z Panem Chileckim z Crazy Crank, dystrybutorem Santa Cruz). Całość (rama, damper, tulejki) jest zasadniczo nowe - przejechałem ok. 700 km na rowerze Śruby mocujące damper, są dokręcone dynamometrycznym z siłą ok 10NM(czyli zgodnie z zalecenie SC), na klej do gwintów. Regularne było sprawdzane dokręcenie - nie luzuje się. O co może chodzić, jak na Foxa przystało tulejka wykonana jest z gównolitu i wyrobiła się po takim czasie? Głównie chodzi mi o ryzyko uszkodzenia ramy, czy jest się czego bać? Cytuj
Ilia Napisano 11 Sierpnia 2018 Napisano 11 Sierpnia 2018 U mnie też tulejki Foxa szybko się wyrobiły. Ramy jeżdżąc na tym nie uszkodzisz, bez obaw. Ona została stworzona by wytrzymać poważne uderzenia, a to jakiś drobny luz raptem. Cytuj
Pawlos88 Napisano 13 Sierpnia 2018 Autor Napisano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Odesłałem na reklamację do Gregorio, bo 700km przebiegu na tulejach montażowych to żart. W międzyczasie kupiłem kolejny zestaw, w innym sklepie, i po zamontowaniu jest ok, damper nie ma luzu, więc ewidentnie to było to. Co ciekawe, tulejki które kupiłem na Gregorio, nie były czarne, w przeciwieństwie do tych które były pierwotnie w damperze(zmieniałem bo rozmiar, nie pasował do ramy) i tych ostatnio kupionych (wyglądały jakby w po prostu "stalowe" bez koloru,) Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez Pawlos88 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi