Skocz do zawartości

[Zapieczony pedał] Jak wykręcić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Forumwicze, proszę o pomoc. A mianowicie jak wykręcić zapieczony pedał? Kupiłam rower używany, chciałam wymienić pedały na spd i pojawił się problem - pedał lewy ani drgnie. Czy czeka mnie wymiana korby? Jakoś nie do końca mi się uśmiecha wydawać 800zł na nową..

Napisano

Oczywiście że tak. Dodam tylko że pedał to zwykła platformówka, wkręcana bez imbusa. Jednak próbuję i nic, mam wrażenie że klucz szybciej pęknie, niż odkręce ten pedał..

Napisano

Bywa że pęknie, ale nic nie zrobisz - jedyne co możesz próbować psiknąć nieco środkiem penetrującym typu WD40 i chwilę poczekać. I najlepiej zrobić to długim kluczem do pedałów, o ile masz możliwość udać się z tym do serwisu. 

Napisano

MikeSkywalker, pewnie skończy się to wizytą w serwisie. Bardziej zależało mi żeby samej to zrobić bo jutro o 5:00 chciałam jechać pojeździć zanim będzie +30 st :)

Napisano

Weź normalny klucz 15, do tego jakąś przedłużkę typu kawał rury i odpowiednio ustawiając ramię korby na zasadzie przeciw dźwigni ( żebyś mogła to sama zrobić bez pomocy ) na siłę odkręcaj. Kluczowa jest przedłużka - większa siła będzie użyta.

Albo faktycznie do najbliższego serwisu/sklepu rowerowego, uśmiechnij się i pewnie za free zrobią.

Napisano

Próbowałam wszystkiego zanim tu napisałam. Łącznie z podgrzewaniem.. No nic czeka mnie zatem jutro wizyta w serwisie

SoloTM, pewnie się uśmiechnę, ale jednak ucieknie mi najlepszy czas na jazdę w świętym spokoju :)

Napisano

Nie chcę analizować osoby od której kupiłam rower, liczę na to że w serwisie szybko uporają się z problemem i będę mogła pojechać w trasę :)

Napisano

Znajdź jakiegoś mężczyznę z okolicy i Ci odkręci, ja miałem źle wkręcony i zapieczony od starości 

DSC00658.thumb.jpg.d1e6e293b96fe4f8f7972edf00fa31de.jpg
DSC00659.thumb.jpg.6bcde9ed250080b5dacc906f0a8caf6c.jpg

Dużo siły i samozaparcia robią swoje ;)
PS. Pisze się zapiekany pedał ;)
Pozdrower

Napisano

Mężczyzna musiałby być siłaczem, żeby odkręcić. Wygląda na to że poprzedni właściciel go wkręcił na maxa i tak jeździł. Hmm nie wpadłabym żeby użyć słowa "zapiekany". Ważne że każdy wie o czym piszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...