JJulia Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Szanowni Forumwicze, proszę o pomoc. A mianowicie jak wykręcić zapieczony pedał? Kupiłam rower używany, chciałam wymienić pedały na spd i pojawił się problem - pedał lewy ani drgnie. Czy czeka mnie wymiana korby? Jakoś nie do końca mi się uśmiecha wydawać 800zł na nową..
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Zapytam żeby się upewnić, wiesz, że lewy pedał ma odwrotny gwint ? Odkręcasz w przeciwną stronę ?
JJulia Napisano 27 Lipca 2018 Autor Napisano 27 Lipca 2018 Oczywiście że tak. Dodam tylko że pedał to zwykła platformówka, wkręcana bez imbusa. Jednak próbuję i nic, mam wrażenie że klucz szybciej pęknie, niż odkręce ten pedał..
MikeSkywalker Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Bywa że pęknie, ale nic nie zrobisz - jedyne co możesz próbować psiknąć nieco środkiem penetrującym typu WD40 i chwilę poczekać. I najlepiej zrobić to długim kluczem do pedałów, o ile masz możliwość udać się z tym do serwisu.
JJulia Napisano 27 Lipca 2018 Autor Napisano 27 Lipca 2018 MikeSkywalker, pewnie skończy się to wizytą w serwisie. Bardziej zależało mi żeby samej to zrobić bo jutro o 5:00 chciałam jechać pojeździć zanim będzie +30 st
SoloTM Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Weź normalny klucz 15, do tego jakąś przedłużkę typu kawał rury i odpowiednio ustawiając ramię korby na zasadzie przeciw dźwigni ( żebyś mogła to sama zrobić bez pomocy ) na siłę odkręcaj. Kluczowa jest przedłużka - większa siła będzie użyta. Albo faktycznie do najbliższego serwisu/sklepu rowerowego, uśmiechnij się i pewnie za free zrobią.
JJulia Napisano 27 Lipca 2018 Autor Napisano 27 Lipca 2018 Próbowałam wszystkiego zanim tu napisałam. Łącznie z podgrzewaniem.. No nic czeka mnie zatem jutro wizyta w serwisie SoloTM, pewnie się uśmiechnę, ale jednak ucieknie mi najlepszy czas na jazdę w świętym spokoju
dorota57 Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Dlatego sprzedał rower gdyż nie mógł odkręcić, lub jest zaspawany bo gwint zerwany.
JJulia Napisano 27 Lipca 2018 Autor Napisano 27 Lipca 2018 Nie chcę analizować osoby od której kupiłam rower, liczę na to że w serwisie szybko uporają się z problemem i będę mogła pojechać w trasę
JJulia Napisano 27 Lipca 2018 Autor Napisano 27 Lipca 2018 Oczywiście że napiszę. Dziękuję Wszystkim za rady.
Piter233 Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Możesz też zalać olejem i zostawić na godzinę-dwie, u mnie o dziwo pomogło jak już wszystko inne zawiodło.
Sobek82 Napisano 27 Lipca 2018 Napisano 27 Lipca 2018 Znajdź jakiegoś mężczyznę z okolicy i Ci odkręci, ja miałem źle wkręcony i zapieczony od starości Dużo siły i samozaparcia robią swoje PS. Pisze się zapiekany pedał Pozdrower
JJulia Napisano 27 Lipca 2018 Autor Napisano 27 Lipca 2018 Mężczyzna musiałby być siłaczem, żeby odkręcić. Wygląda na to że poprzedni właściciel go wkręcił na maxa i tak jeździł. Hmm nie wpadłabym żeby użyć słowa "zapiekany". Ważne że każdy wie o czym piszę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.