TurkucPodjadek Napisano 24 Lipca 2018 Napisano 24 Lipca 2018 Bardzo proszę o pomoc.. Ostatnio skradziono mi przednie koło i jestem zmuszony kupić nowe lub nowe złożyć. Mój rower to GT Transeo 1.0 2016, w załączniku zdjęcie oraz specyfikacja osprzętu. Proszę o pomoc w wyborze zestawu lub gotowego koła które by pasowało. Nie znam się na tym za bardzo a nie chcę wydać kilkuset złotych by zaraz zwracać to do sklepu.. w sklepie centrumrowerowe znalazłem coś takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/kolo-shimano-wh-rx31-pd9877/?v_Id=65010 komplet tylko nie mam pojęcia czy by to pasowało - 28 cali jest tylko że to jest rower crossowy a tam jest mowa również o szosie. No i to koło ma chyba mniej szprych? Powiem jeszcze że od razu będę brał nowy zestaw ogumienia również na tył i będą to opony schwalbe land cruiser plus 28x1.60. Na przyszłość chciałbym się też zabezpieczyć w jakimś stopniu przed ponowną kradzieżą i kupić tym razem zamiast motylkowego samozamykacza jakąś wersję na śruby coś jak KRYPTONITE WHEELNUTZ Z góry dziękuję za pomoc
Defemno Napisano 24 Lipca 2018 Napisano 24 Lipca 2018 jaką miałeś oś i szerokość piasty? Albo poszukaj przedniego koła Jalco JD200, na 100% bedzie pasowac bo takie miales wczesniej
TurkucPodjadek Napisano 24 Lipca 2018 Autor Napisano 24 Lipca 2018 Niestety nie wiem jaka była szerokości piasty ani osi, tak jak mówię - nie znam się na tym za bardzo. Patrzyłem za kołem Jalco na internecie ale jest ono załączane chyba tylko do rowerów GT i nie sprzedają tego osobno.
Imar Napisano 24 Lipca 2018 Napisano 24 Lipca 2018 Już znacznie lepszym rozwiązaniem będzie kupienie koła zbudowanego na piaście Novatec, na dwóch łożyskach maszynowych.
TurkucPodjadek Napisano 24 Lipca 2018 Autor Napisano 24 Lipca 2018 7 godzin temu, Imar napisał: Już znacznie lepszym rozwiązaniem będzie kupienie koła zbudowanego na piaście Novatec, na dwóch łożyskach maszynowych. Co myślisz o tym? https://allegro.pl/kolo-700-przod-alexrims-r450-czarne-novatec-a17-i7148800937.html Tylko że tutaj jest napisane że to do szosówki, ale przecież wszystko się zgadza, 700, 28cali, tylko teraz pytanie czy wejdzie na to moja opona a opona ma parametry - 42-622 28x1.60 700x40c
ahaja Napisano 25 Lipca 2018 Napisano 25 Lipca 2018 Raczej nie - ta obręcz ma szerokość wewnętrzną 13,9mm ... zatem nadaje się do opon szosowych. Szukaj czegoś co ma jakieś 17-19mm wewnątrz.
ahaja Napisano 25 Lipca 2018 Napisano 25 Lipca 2018 Zerknij: Koło na Novatec 041 i obręczy Alexrims SX44 pod tarczę Sprawdź w specyfikacji czy pasuje, ale powinno. Mocowanie tarczy na 6 śrub. Szerokość wewnętrzna obręczy 20mm.
Imar Napisano 25 Lipca 2018 Napisano 25 Lipca 2018 9 godzin temu, ahaja napisał: Zerknij: Koło na Novatec 041 i obręczy Alexrims SX44 pod tarczę Sprawdź w specyfikacji czy pasuje, ale powinno. Mocowanie tarczy na 6 śrub. Szerokość wewnętrzna obręczy 20mm. "Nyple ocynk" To dyskwalifikuje to koło. Możesz do nich napisać żeby złożyli takie goło na srebrnych nierdzewkach. Jak dali szprychy nierdzewne i ocynkowane nyple to jakieś nie porozumienie. Nierdzewka srebrna jest tańsza niż czarna. Piasta i obręcz ok!
TurkucPodjadek Napisano 25 Lipca 2018 Autor Napisano 25 Lipca 2018 Udało się, stacjonarnie polecono mi obręcz na piaście shimano, nie pamiętam modelu. Zabezpieczając się przed ponowną kradzieżą będę bardziej uważny by zapinać rower oplatając również to kółko, oraz zmieniłem śrubkę z motylkowej na imbusową. Dzięki wielkie za pomoc! :-)
Track Napisano 28 Lipca 2018 Napisano 28 Lipca 2018 W dniu 25.07.2018 o 20:27, Imar napisał: "Nyple ocynk" To dyskwalifikuje to koło. Możesz do nich napisać żeby złożyli takie goło na srebrnych nierdzewkach. Jak dali szprychy nierdzewne i ocynkowane nyple to jakieś nie porozumienie. Nierdzewka srebrna jest tańsza niż czarna. Piasta i obręcz ok! Pytanie czy nyple mosiężne, srebrne firmy cnSPOKE są ocynkowane, niklowane. Ten sam sprzedawca -> https://biostern.abstore.pl/-kolo-29-przod-nt-d041-sx44-czarne-cn,c,p3390,pl.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.