Skocz do zawartości

[opony] Jaką wybrać do mojego stylu jazdy?

Mychu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

potrzebuję Waszej porady.

Chcę kupić komplet opon 29", który byłby najbardziej uniwersalny i praktyczny pod kątem mojego stylu jazdy. Obecnie jeżdżę na Schwalbe Tough Tom Active, 2.25 (Przód) i Schwalbe Rapid Rob, Active, 2.25 (Tył), które dostałem razem z rowerem Cube LTD Pro 2016. Ciężkie to i może dobre na trudne warunki ale czy na co dzień? Chyba nie.

Jeżdżę średnio około 100 km tygodniowo, raz, dwa razy w tygodniu po ok 50 km głównie wokół Wrocławia (szutry, wały, asfalt, ścieżki rowerowe, czasami delikatnie w park lub las). Rocznie biorę udział w ok 3 edycjach Bike Maraton (Miękinia i 2 inne), czasami zaliczę wyjazd z kumplami w góry, czasami jakiś single track w Czechach. W wakacje pojeżdżę z żoną i dziećmi wokół jezior w Wielkopolsce. Od takie jeżdżenie.

Dlatego zależy mi na oponach, które będą mocno uniwersalne. Będę mógł na niech zrobić suchy maraton jak i bez obaw pojeździć po asfaltach. Trochę poczytałem i mam dylemat co wziąć:

1. Continental Race King Pure Grip 29x2,2 (605g) lub 29x2,0 (660g)

2. Panaracer SOAR All Condition Compe 29x2.0 (560g)

3. GEAX SAGUARO 29x2.00 (635g) lub 29x2.2 (705g)

a może coś ze Schwalbe? Smart Sam? Ale czy warto?

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Takich opon jest od groma.

Z tych co jeździłem

Hutchinson Python - na suchy warun super opona. Idzie jak burza. Na mokrej, utwardzonej nawierzchni też bardzo fajnie leci. Za to jak pojawi się błoto to robi się masakra.

Schwalbe Racing Ralph - podobna charakterystyka do powyższej. Swego czasu w środowisku maratonowym nazwywana była "Dancing Ralph"  :)

Mitas (była Rubena) Scylla - w sumie oponka do wszystkiego, dwa sezony na niej śmigałem wszystko z wyjątkiem maratonów ( już nie startuję). Dawała radę nawet w górach.

Hutchinson Cobra - taki semi slick - nie jeździłem ale mam na półce i na pewno założę bo mi się podoba.

Duro Miner - dosyć gesty ale płytki bieżnik. Na plus fajna cena.

Jeżdżę z dętkami. 

Napisano

Dzięki za podpowiedzi. Mam już shortlistę:

Continental Race King Pure Grip 29x2,2 (660g) za 89 zł czy GEAX SAGUARO 29x2.2 (705g) za 120 zł

Które wybrać? Oto jest pytanie! ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...