Mychu Napisano 24 Lipca 2018 Napisano 24 Lipca 2018 Cześć, potrzebuję Waszej porady. Chcę kupić komplet opon 29", który byłby najbardziej uniwersalny i praktyczny pod kątem mojego stylu jazdy. Obecnie jeżdżę na Schwalbe Tough Tom Active, 2.25 (Przód) i Schwalbe Rapid Rob, Active, 2.25 (Tył), które dostałem razem z rowerem Cube LTD Pro 2016. Ciężkie to i może dobre na trudne warunki ale czy na co dzień? Chyba nie. Jeżdżę średnio około 100 km tygodniowo, raz, dwa razy w tygodniu po ok 50 km głównie wokół Wrocławia (szutry, wały, asfalt, ścieżki rowerowe, czasami delikatnie w park lub las). Rocznie biorę udział w ok 3 edycjach Bike Maraton (Miękinia i 2 inne), czasami zaliczę wyjazd z kumplami w góry, czasami jakiś single track w Czechach. W wakacje pojeżdżę z żoną i dziećmi wokół jezior w Wielkopolsce. Od takie jeżdżenie. Dlatego zależy mi na oponach, które będą mocno uniwersalne. Będę mógł na niech zrobić suchy maraton jak i bez obaw pojeździć po asfaltach. Trochę poczytałem i mam dylemat co wziąć: 1. Continental Race King Pure Grip 29x2,2 (605g) lub 29x2,0 (660g) 2. Panaracer SOAR All Condition Compe 29x2.0 (560g) 3. GEAX SAGUARO 29x2.00 (635g) lub 29x2.2 (705g) a może coś ze Schwalbe? Smart Sam? Ale czy warto? Z góry dzięki za pomoc
lewocz Napisano 24 Lipca 2018 Napisano 24 Lipca 2018 Takich opon jest od groma. Z tych co jeździłem Hutchinson Python - na suchy warun super opona. Idzie jak burza. Na mokrej, utwardzonej nawierzchni też bardzo fajnie leci. Za to jak pojawi się błoto to robi się masakra. Schwalbe Racing Ralph - podobna charakterystyka do powyższej. Swego czasu w środowisku maratonowym nazwywana była "Dancing Ralph" Mitas (była Rubena) Scylla - w sumie oponka do wszystkiego, dwa sezony na niej śmigałem wszystko z wyjątkiem maratonów ( już nie startuję). Dawała radę nawet w górach. Hutchinson Cobra - taki semi slick - nie jeździłem ale mam na półce i na pewno założę bo mi się podoba. Duro Miner - dosyć gesty ale płytki bieżnik. Na plus fajna cena. Jeżdżę z dętkami.
Mychu Napisano 24 Lipca 2018 Autor Napisano 24 Lipca 2018 Dzięki za podpowiedzi. Mam już shortlistę: Continental Race King Pure Grip 29x2,2 (660g) za 89 zł czy GEAX SAGUARO 29x2.2 (705g) za 120 zł Które wybrać? Oto jest pytanie!
Mychu Napisano 25 Lipca 2018 Autor Napisano 25 Lipca 2018 Kupiłem 2 x Vittoria SAGUARO 29x2.2 zwijka Zobaczymy jak się będą sprawowały Dzięuję wszystkim za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.